Voetbal in België

Voetbal en Transinne lijken geen goede match te zijn

In de Belgisch Luxemburgse provincie kan je een netjes onderhouden lost ground vinden. Transinne, deelgemeente van Libin, heeft door de jaren heen nog niet veel voetbalsucces gehad en moet het nu zelfs zonder doen. Zet je schrap voor een kort overzicht.

Eerste pogingen

De eerste tekenen van voetbal in Transinne staken de kop op in 1927. Football Club Transinnois was echter geen lang leven beschoren en amper twee jaar later staakten ze alle activiteiten. In die twee jaren wisten ze geen nationaal voetbal te halen, maar de toon was wel gezet voor de toekomst.

Tien jaar na de eerste oprichting werd Etoile Sportive Transinne opgericht. Zij hielden het iets langer uit, maar in 1948 moest ook deze club stoppen met voetballen. Ongetwijfeld hakte WOII er stevig in en in die elf jaren wist ook zij geen nationaal voetbal te halen. Ditmaal zou de gemeente dertien jaar moeten wachten.

Etoile Sportive blijft proberen

Want in 1961 kwam daar poging nummer drie. Etoile Sportive Transinnoise zag het daglicht. Een jaartje na de oprichting sloten ze zich aan bij de Belgische voetbalbond, maar ook deze keer duurde het niet lang. In 1963 stopte het alweer. Opnieuw geen nationaal voetbal, hoe kan het ook op dat ene jaartje.

Een vierde poging bleek een pak succesvoller te zijn. In 1971 kwam Etoile Sportive terug, dit keer als Etoilse Sportive Transinnoise (net als hun voorgangers dus). Ze sloten zich onmiddellijk aan bij de Belgische bond en de trein leek voorgoed vertrokken. Ze zouden geen nationaal voetbal halen, maar de lower league fun in combinatie met de Ardeense barbecues maakte veel goed.

La fin…

Maar na 46 jaar kwam er alsnog opnieuw een einde aan het voetbal in Transinne. ES Transinnoise hield op te bestaan in 2017 en intussen doet de gemeente het opnieuw al vier jaar zonder. Het naburige Etoile Sportive Wellinoise maakt af en toe wel eens gebruik van de faciliteiten in de Rue du Couvant in Transinne, al is dat geen officieel stadion voor ES Wellin. Op dit moment lijken er geen plannen voor een nieuwe ploeg in Transinne, maar wie weet zal poging vijf er toch nog komen…

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %