FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Vlug en Vrije voetbal in het Klein Brabantse Bornem

In de Antwerpse Rand is een kleine agglomeratie op zichzelf. Klein-Brabant bestaat vooral uit de gemeentes Puurs-Sint-Amands en Bornem. In Bornem speelt een kleurrijke club met een volle geschiedenis en een hele hoop jaren op de nationale teller. Sinds dit seizoen spelen ze jammer genoeg na 17 jaar in de provinciale reeksen, maar of ze daar lang zullen blijven…?

In de deelgemeentes van Bornem spelen KFC Volharding Wintam-Eikevliet, FCS Mariekerke-Branst en KVK Hingene. Allen zouden het voorbeeld volgen van twee Bornemse clubs, maar geen van allen zouden ze het niveau halen van die twee teams uit het grote Bornem. Begin jaren 20 (1921 om exact te zijn) werd Football Club Klein Brabant Puers boven de doopvont gehouden. Drie jaar later, wanneer de eerstgenoemde zich aansloot bij de KBVB, zag ook Vlug En Vrij Bornem het licht. Nog eens een jaar later sloot Vlug En Vrij zich ook aan en de strijd kon beginnen.

Het was uiteindelijk Vlug En Vrij dat als eerste de nationale reeksen wist te bereiken. In 1934 promoveerden ze naar derde klasse en twee jaar lang hielden ze stand. In 1936 zakten ze weer weg om jammer genoeg nooit meer terug te keren. Het was tijdens WOII dat Klein Brabant de fakkel overnam. Ook bij hen duurde het maar even en Bornem moest toch geruime tijd wachten om weer nationaal voetbal te zien. De belangrijkste evoluties in de eerstkomende jaren zouden vooral naamswijzigingen zijn. In 1954 kreeg Klein Brabant de koninklijke titel. Tot tweemaal toe in hetzelfde jaar werd de naam gewijzigd. Na eerst kortstondig KFC Klein Brabant als naam te dragen werd het al snel KFC Klein Brabant-Bornem. In 1962 kreeg Vlug En Vrij ook haar koninklijk predicaat en werd het officieel KFC Vlug En Vrij Bornem.

Daarna kabbelde beide teams nog rustig verder in de provinciale reeksen tot in 1973 een frisse wind door de gemeente waaide. Vlug En Vrij en Klein Brabant besloten de krachten te bundelen om weer naar de nationale reeksen te kunnen gaan. Sportvereniging Bornem was geboren en werd de eigenlijke verderzetting van KFC Klein Brabant-Bornem. Een jaar later werd het al KSV Bornem. Tegen het einde van de jaren 70 werd het eerste doel al bereikt, vierde klasse. In 1982 wist KSV Bornem zelfs door te stoten naar derde klasse. Vanaf dan zouden mooie periodes afgewisseld worden met een occasionele degradatie. Uiteindelijk in 2003 de meest standvastige periode beginnen met 17 jaar onafgebroken nationaal voetbal in derde en vierde klasse, en na de herstructureringen tweede en derde amateur.

Recent kreeg de club te maken met sportieve en extrasportieve uitdagingen. In 2020, na het bewuste Corona seizoen, degradeerde KSV Bornem weer naar eerste provinciale en in hetzelfde jaar moeide de gemeente Bornem zich met de financiële kant van de zaak. De gemeente stelde zich borg voor de opgebouwde schulden van de club en het voortbestaan werd, gelukkig, verzekerd. Dit een goeie tien jaar na het afspringen van een fusie tussen KSV Bornem en KVC Willebroek-Meerhof (vooral om die laatste te redden). De fans hebben al heel wat moeten doorstaan. De geel/roodhemden kunnen echter kijken naar een mooie toekomst met hopelijk snel weer nationaal voetbal in het prachtige Breevenstadion. Een stadion met meer dan alleen maar twee overdekte tribunes. Onverwachte (en licht overwoekerde) terracing zoals een groundhopper het met plezier zal aanschouwen doen ons hartje toch ook wel wat sneller slaan.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %