VK Heindonk overleeft de reanimatie
Dat niet elk dorpje tegenwoordig nog een eigen voetbalploeg heeft is een jammerlijk gevolg van het moderne voetbal. Het voortbestaan van vele clubs hangt aan een zijden draadje. Ook in het kleine Heindonk flirtten ze even met opgeven, maar ze wisten de dans alsnog te ontspringen.
Lowerleague charm
Heindonk zweefde doorheen de geschiedenis zowat tussen alles door. De kleine gemeente bestaat vooral uit uitgestrekte velden en leunt aan tegen Willebroek, Zemst en Mechelen. Sinds 1977 is het officieel een deelgemeente van Willebroek, maar dat mag verder het stille leven daar niet verstoren. Al gingen ze wel duchtig mee in het voetbalwereldje.
In 1943 kwam er voor het eerst een clubje dat zich aansloot bij de Belgische voetbalbond. Football Club Holda Heindonck hield er twee jaar later echter al mee op. Of ze trokken zich in ieder geval terug als lid van de KBVB. Want in 1955 was daar een nieuwe Football Club Holda Heindonk. Een jaartje later verdween Holda uit de naam en sinds 1974 staan de oranje/blauwen bekend als Voetbal Klub Heindonk.
De eerste wedstrijden waren nog niet op de huidige thuislocatie, maar het duurde niet lang vooraleer het terrein aan de Kleine Bergen hun echte thuis werd. De clubkleuren zijn overigens ontleend van de eerste sponsor (die het eerste chaletje betaalde): brouwerij Moortgat. Door de jaren heen werden de velden steeds vaker onder handen genomen en in 1981 kwam de huidige overdekte staantribune. In dat jaar wist de club ook voor het eerst kampioen te worden in de vierde provinciale reeks en dus te promoveren.
Moeilijk voortbestaan
Na enkele jaren zakten ze weer naar de vierde provinciale reeks, een reeks waar ze tegenwoordig nog steeds actief zijn. Al hadden ze na een nieuwe titel in 2011 opnieuw enkele jaren in de derde provinciale reeks. Die vierde reeks is een reeks die ze meer dan goed genoeg kennen en waar ze zich, ondanks mogelijke ambities, toch goed zullen voelen. Want in 2020 kwam er het nieuws dat de club ermee zou ophouden indien er geen overname zou komen. Lange tijd zag het er naar uit dat VK Heindonk de handdoek in de ring moest gooien. Maar de buren van KFC Katelijne wisten toch een helpende hand uit te reiken.
Hopelijk kunnen ze nog lang blijven bestaan en wie weet zit er weer eens een promotie in. Maar het moge duidelijk zijn dat dit soort clubs meer en meer aan het verdwijnen zijn. Laat VK Heindonk een voorbeeld zijn dat het toch anders kan en dat de minder dan 1000 inwoners van Heindonk hun kindjes nog gerust kunnen laten voetballen bij de lokale club.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.