Voetbal in Engeland

Vermaak bij Crewe Alexandra op het Engelse vierde niveau

We bezoeken Crewe Alexandra – Carlisle op het vierde niveau van Engeland. In deze wedstrijd zien we een massale uitsupport van Carlisle, continu gebaren over en weer en een grote groep van Crewe die op straat naar uitsupporters zoekt. Maar wat vooral bij blijft, is de jeugd die hun lokale club steunt!

Crewe is een stadje die je na zo’n vijftig minuten met de trein vanaf Manchester kan bereiken. De supporters van Carlisle doen hier ongeveer drie uur over. In de League Two staat Crewe net boven de streep, terwijl Carlisle meestrijdt voor promotie.

The Mornflake Stadium

Crewe is zeker niet de place to be in Engeland, maar heeft met een paar kroegen en restaurants wel wat te bieden. Het station en het stadion bevinden zich hier pal naast. Het is een kort stukje lopen naar de thuishaven van Crewe.

Zoals bij meerdere stadions in Engeland bevindt het zich vlak naast een woonwijk, iets dat er altijd mooi uitziet. Veel supporters lopen door de wijk naar het stadion en hier zien we ook de eerste supporters van Carlisle. Gezien de af te leggen afstand waren we benieuwd hoeveel er zouden komen: de uitsupporters moeten 233 kilometer afleggen.

Bij Crewe heb je de optie om de tickets af te halen bij het stadion. Naar verwachting is de pot niet uitverkocht, dus het kan ook nog aan de deur. In het stadion waar iets meer dan 10.000 supporters in passen, zitten de meeste mensen op de hoofdtribune. Deze kant valt het meeste op en de capaciteit liegt er niet om: met 6.766 stoelen is de tribune het dubbele van de andere drie tribunes bij elkaar!

Eerste vermaak

De hoek van onze ingang bij het stadion wordt ook gebruikt door de uitsupporters. Terwijl we nog even voor de ingang wachten passeert een groep van twaalf jeugdige thuissupporters. Ze roepen wat naar drie volwassen supporters van Carlisle. De drie uitsupporters lachen het weg. Vervolgens wil de groep iets dichterbij de mannen komen, maar  twee oplettende agenten reageren direct. Terwijl de andere jongens van de groep snel wegrennen lukt het de politie om twee jongens te pakken en hen weg te duwen. ‘Shut your f*cking mouth!’, roept een van de agenten.

De jongens kunnen lachen erom en éénvan hen zegt tegen de agent dat hij hem te snel af was, waarop de agent reageert: ‘You were shitting your pants when I grabbed you.’ Eerlijk is eerlijk, deze jochies hadden geen schijn van kans en de schrik zat er stiekem wel even in. De drie volwassen mannen waren natuurlijk gewoon doorgelopen en waren niet echt onder de indruk.

 

Bij binnenkomst nemen we plaats achter het doel, dit is de kant waar de fanatiekelingen van Crewe iets later ook allemaal plaatsnemen. Links zien we het uitvak: een tribune die aardig vol zit. Naar schatting zijn het er 800. We besluiten wat aan de linkerkant te gaan zitten, zodat we beide groepen goed kunnen zien.

Inmiddels stroomt de thuistribune ook aardig vol en is het niet te tellen hoeveel casual geklede jongens we van zo’n 13 tot 17 jaar zien. De welbekende merken vallen op. Mooi om te zien dat deze jongens hun lokale club steunen en zo’n grote groep vormen!

Vuurwerk op het veld

Als de wedstrijd is begonnen gaan de groepen verder waarmee ze begonnen waren: het continu uitdagen van elkaar. Sommige supporters zijn de hele wedstrijd druk bezig met het uitvak. Dit uitvak lacht echter wel het snelst: na enkele minuten ligt de 0-1 in het netje en barst het los. Er vliegen twee rookbommen op het veld en veel supporters springen het hekje over om achter de boarding te juichen.

Bij deze wedstrijd in League Two vallen ook wat randzaken op. Elders in Europa hoor je het continu, maar hier ontbreekt het monotone gezang en gedrum. De sfeer is meer wedstrijdgerelateerd en het valt ook wel eens stil. Vanzelfsprekend is het uitvak na de 0-1 heer en meester en zwijgen de thuissupporters soms minutenlang.

Het is aardig koud geworden, dus gaan we in de rust naar de riante kantine die zich achter een lange zijde bevindt. Deze ongezellig ogende kroeg met tl-verlichting stroomt vol met supporters die zich opwarmen en een biertje willen bestellen. De sfeer slaat even om als er een paar supporters plotseling met elkaar op de vuist gaan. Dit was maar van een korte duur, omdat de meeste omstanders gelijk ingrepen. Het betrof hier ten slotte allemaal supporters van Crewe.

‘You’re nothing special, We lose every week’

Als de tweede helft gaat beginnen stroomt de kantine leeg en gaan alle supporters weer naar de tribune. Helaas begint de tweede helft rampzalig, want nog geen minuut na rust scoren de gasten de 0-2. Na een rode kaart van Crewe vier minuten later is het wel klaar voor de thuisploeg. De uitsupporters van Carlisle vinden het prachtig, waarop de thuistribune reageert dat ze elke week verliezen. De 0-3 die in de 72e minuut volgt is geen verrassing en tevens het signaal voor veel supporters om het stadion te verlaten.

Van de goedgevulde fanatieke tribune van Crewe is bijna niets meer over. Het merendeel van de jongens gaat weg. Op een schot van de bezoekers op de lat na gebeurt er niet veel meer en zien de massaal meegereisde supporters uit Carlisle hun ploeg een comfortabele winst boeken.

Buiten heeft de politie de situatie goed onder controle en kunnen de uitsupporters rustig in de bussen stappen. Je zou denken dat de fanatieke supporters van Crewe al een tijdje in de kroeg of thuis zitten, maar hier blijkt weinig van waar. Onderweg naar een restaurant passeert een groep van zo’n dertig rennende jongens ons, waarschijnlijk omdat ze naar een plek wilden gaan waar de bussen van Carlisle langs zou rijden. Dit plan mislukte, mogelijk had de politie dit allang door of hadden ze hier wel beter over nagedacht.

Crewe Alexandra, een bescheiden club op het vierde niveau, leeft volop en ondanks de kansloze nederlaag was het een amusante avond. De support leek een beetje zoals we het in Nederland zien bij de Keuken Kampioen Divisie. De jeugdige groep kiest niet voor grote clubs uit de buurt en steunt het lokale team. En vanwege het vermaak met de uitsupporters hebben ze waarschijnlijk ook een prima avond gehad!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %