Columns

Verlangen naar een normale behandeling

Twee weken geleden speelde Willem II uit bij ADO Den Haag. Weken van te voren vond er een veiligheidsoverleg plaats tussen de politie, gemeente en de clubs. Willem II werd een auto/buscombi opgelegd inclusief uitkaart met pasfotoregistratie.

Willem II is tegenstander van de uitkaart en heeft dit bij ADO en de gemeente Den Haag ook aangekaart. Ondanks de protesten weigerden ADO en de gemeente Den Haag af te zien van deze onnodige maatregel. Men stelde voor dat als er niet met een uitkaart gewerkt werd Willem II een lijst met namen door moest sturen van supporters die naar Den Haag kwamen. Zaten de juiste mensen niet in de juiste auto of bus dan kwamen zij het stadion niet in. Uiteindelijk besliste Willem II dan toch maar om de gehate uitkaart in te zetten. ADO weigerde toen de maatregel van namenlijst en nummerbord registratie terug te draaien. Iets wat Willem II overigens niet communiceerde met haar achterban. Uiteindelijk reisden er toch ruim 100 supporters af naar Den Haag.

In Den Haag aangekomen werd gelijk gevraagd om de ID bewijzen en werd het nummerbord gecontroleerd. Pas nadat alles doorlopen was ging het hek naar het parkeerterrein achter het uitvak open. Daar stonden een aantal agenten de supporters al op te wachten. Voordat iedereen goed en wel was uitgestapt werd er gelijk weer om een ID gevraagd en werden de namen afgestreept op een lijst. Daarna werd de uitkaart nog eens gescand alvorens het uitvak betreden mocht worden. Bij de supporters die met de bus waren gebeurde hetzelfde.

Wie het nut van al deze maatregelen kan uitleggen mag het zeggen. Voor de supporters was het een groot raadsel. Vorig jaar lieten de supporters van Willem II zien dat je van uitwedstrijden een groot feest kon maken . Amper combi’s, geen uitkaart en andere onnodige maatregelen zorgden toen voor volle vakken en feestende menigtes.

Hoe anders het in de eredivisie is lazen jullie net al een voorbeeld van. Hier nog een. Volgende week staat de uitwedstrijd naar Feyenoord op het programma. Voor de tifo boys hebben ze bijvoorbeeld een mooie maatregel in petto. Vlaggen mogen gebruikt worden maar moeten na de opkomst terug in de bus gelegd worden. Is slechts een trap of 8 van 10 treden omlaag en weer omhoog. Voor het schandalige bedrag van 27,50 euro mag je deze wedstrijd bijwonen met eigen vervoer. Supporters die met de bus komen krijgen de bekende 40% korting en betalen 27 euro voor kaartje en vervoer. Lopend betaal je dus nog meer dan met de bus. Al heb je als supporter die lopend/fietsend of met de auto komt wel het voordeel dat je niet gevisiteerd wordt bij vertrek, zoals is bepleit door de gemeente Rotterdam en Feyenoord. Om dan in Rotterdam gefouilleerd te worden als je het stadion betreedt.

Al hoop je dan altijd dat de manier van fouilleren en het intimideren wat er schijnbaar tegenwoordig bij hoort niet zo is als in Kerkrade. Daar lukte het de heren stewards en beveiligers om zelfs de meest rustige fans agressief te krijgen. En zo blijkt bij bijna elke uitwedstrijd weer dat van normalisatie absoluut geen sprake is. We hadden de hoop na vorig jaar dat bepaalde mensen het licht hadden gezien. Maar dat blijkt na een paar potjes in de eredivisie een illusie. En zo groeit het verlangen naar de eerste divisie. Of eigenlijk het verlangen naar normale behandeling, vrijheid en betaalbare kaartjes.

Deze gastcolumn is geschreven door de jongens van IDS  die wekelijks worstelen met al het het getreiter waar wij als voetbalsupporters aan worden blootgesteld.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %