Vergane Glorie

Vergane Glorie: De Wageningse Berg

Overview over de Wageningse Berg
In de Hekken Shop

De Wageningse Berg, anno 2010

Tegenwoordig is er veel te doen over de financiele positie van veel Nederlandse voetbalclubs, wat onder andere leidde tot het faillisement van Haarlem. Helaas is dit niet alleen van deze tijd. In een iets verder verleden zijn onder andere VC Vlissingen en de roemrijke club FC Wageningen failliet gegaan. En laat die laatste club nou in een Nederlands voetbalbolwerk hebben gespeeld, dat er nog steeds staat. De Wageningse Berg.

Het is een waar pareltje, dat aan de voormalige rijksweg tussen Wageningen en Renkum ligt. Toen FC Wageningen 18 jaar geleden failliet werd verklaard, lijkt het alsof het stadion van de een op de andere dag verlaten werd en in de vergetelheid raakte. Alleen vandalen, voetballiefhebbers en de tand des tijds bezochten het stadion. In 2004 bezocht schrijver dezes het stadion met enkele vrienden, en dat was een ware reis terug in de tijd. De massieve bestuurstafel, de volledig ingerichte kleedkamer en zelfs blikjes bier waren nog in het stadion aanwezig.
Sinds 2004 is er veel aan het stadion gebeurd. Tot aan 2005 onderhield een FC Wageningen supporter, misschien wel tegen beter weten in, het veld van de Wageningse Berg. Dit inspireerde enkele fanatiekelingen om het stadion een grote beurt te geven. Iedere 6 maanden gaan deze fanatiekelingen het stadion rond/langs om het te ontdoen van onkruid en vernielingen te repareren. In juni/juli wordt er zelfs een FC Wagingen Memorial Day gehouden. Werkelijk prachtig om te zien dat FC Wageningen nog steeds in het hart van diverse mensen leeft.

Wil je het stadion bezoeken, dan moet je echter snel zijn. Een projectontwikkelaar is van plan om van het stadion een nieuw sportcomplex te maken. Alle tribunes zouden daarmee tegen de vlakte gaan en op de plekken verrijzen dan sportgebouwen. Alleen op de plaats van de huidige eretribune zal een kleinschalige tribune gebouwd worden. Vanuit voetbal nostalgisch oogpunt bezien een enorme schande. Maar goed, de barre economische tijden zorgen (gelukkig) voor een vertraging van deze plannen, en… Er zijn gelukkig nog steeds foto’s.

Een uitgebreider tekstverslag over de Wageningse Berg tref je hier aan. Een foto impressie tref je via deze link aan.

Overview over de Wageningse BergOverview over de Wageningse BergOverview over de Wageningse BergOverview over de Wageningse BergOverview over de Wageningse Berg

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Martijn is redacteur en vaste schrijver voor In De Hekken. Daarnaast beheert hij de In De Hekken Instagram pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver is voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht laat schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteit

Floodlight Friday: ode aan het avondvoetbal

Groundhopping

Verdwijnend juweeltje in België: Stade Robert Lecomte

Vergane Glorie

Vergane Glorie: Sportpark De Diepput, één van de grootste parels in Nederland

Vergane Glorie

Vergane Glorie: Voor even voetballen op lost ground Stade du Thillenberg