FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Vergane glorie bij FC Cheratte

Op de mistige heuvels van de Luikse omgeving is een pak meer voetbalgeschiedenis te vinden dan je zou verwachten. Het charmante FC Cheratte, deelgemeente van Wezet (beter bekend als Visé), doet denken aan de hoogdagen van voorganger RUS Cheratte.

Was het nu 1931 of 1940?

Tot 1977 was Cheratte een zelfstandige gemeente, maar sindsdien vormt het een onderdeel van Wezet (in het Frans ook wel bekend als Visé). Sportief gaat alle aandacht in de buurt naar de buren uit Visé of naar de nationale successen van de verschillende Luikse ploegen. Maar ook in Cheratte wisten ze nationaal voetbal binnen te halen.

Het begon allemaal in 1934 met de oprichting van Cheratte Football Club. Een groot succes zou dat echter niet worden, want in 1949 verdween de ploeg zonder echte potten te breken. Maar nog voor deze verdween was daar ook al Union Sportive Cheratte-Hauteur. Officieel in 1940 opgericht, al maakte de ploeg in 1965 gewag van een oprichting in 1931 en zouden ze zelfs al in 1929 wedstrijden hebben gespeeld. Echter ontbreken alle bewijzen hiervan en houdt de Belgische voetbalbond het alsnog op 1940. Opvallend is wel dat ene J. Bailly, secretaris van de ploeg in 1965, dit schreef.

Diepe val na absolute piek

Sinds 1966 ging de ploeg door het leven als Royale Union Sportive Cheratte. Voordien en ook nog lange tijd erna hield de ploeg het wel op provinciaal voetbal. In 1993 werd het absolute toppunt bereikt met een promotie naar de vierde klasse. Het was slechts voor één seizoen, want een jaartje later zakte de ploeg alweer naar de regionale reeksen. Enkele jaartjes ervoor zou ene zekere Logan Bailly (familie van?) zich als jeugdspeler aansluiten. Vier jaar lang werd hij opgeleid door RUS Cheratte voor hij de sprong waagde naar onder andere KRC Genk, Borussia Mönchengladbach en Celtic FC.

In 2002 was het over voor RUS Cheratte. De ploeg werd onofficieel deel van de buren van RCS Visétois en het stadion werd tijdelijk als B stadion gebruikt. In 2005 kwam er eindelijk opvolging. De nieuwe ploeg beschouwt zich als opvolger van RUS Cheratte, maar met de naam geeft het ook een kwinkslag naar de allereerste club in de gemeente. Football Club Cheratte begon onderaan de ladder en staat daar eigenlijk nog steeds. Zeker als je de huidige stand bekijkt met een allerlaatste plaats voor de club in de rangschikking. Bijna niets doet nog vermoeden dat het charmante Stade Dieudonné Randaxhe ooit duizenden supporters ontving en nationaal voetbal zag. Het kan verkeren.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %