In de schaduw van het grote KV Kortrijk speelt nog een Kortrijkse ploeg. KSV Kortrijk speelt in de rand van de stad en doet dat al 75 jaar lang in vrede. Maar eigenlijk is de ploeg al veel ouder dan dat en zou het bijna 100 kaarsjes kunnen uitblazen.

Officieel werd KSV Kortrijk opgericht 1 januari 1945. Sportvereeniging Kortrijk ging van start in de provinciale reeksen en speelt daar tot op heden nog steeds. De hoogste reeks die ze hebben gehaald is eerste provinciale (intussen is dat het zesde niveau in België). Altijd hebben ze in de schaduw gestaan van Stade Kortrijk en Kortrijk Sport (die na een fusie in 1971 KV Kortrijk vormden). Pas in 2007 claimden ze hun koninklijke titel en werd het officieel KSV Kortrijk.

Maar als we even goed doorzoeken, merken we dat 1945 niet de startdatum van de ploeg is. Huidig stamnummer 4253 bestond eerder al onder stamnummer 669. In 1926 al werd Sportvereeniging Soeten’s Molen Kortrijk opgericht in dezelfde omgeving als waar KSV nu speelt. Vijf jaar na de oprichting werd de naam al gewijzigd in Sportvereeniging Kortrijk. Hetzelfde jaar nog zou de ploeg een fusie hebben ondergaan met stamnummer 1219 Groeninghe Sport Kortrijk, maar daar kan geen bevestiging van gevonden worden. Die laatste werd opgericht 1928 en diende haar ontslag in 1931 in. Hoogstens kunnen we spreken van een overname van Groeninghe Sport door SV Kortrijk.

Het oude SV Kortrijk moest echter in 1941 de activiteiten staken door begrijpelijke oorlogsredenen. Wanneer ze weer aan voetballen dachten moesten ze zich dus als nieuw lid inschrijven en kregen ze een nieuw stamnummer. Het lijkt erop dat de vooroorlogse geschiedenis vergeten is. Het huidige KSV Kortrijk vierde in 2020 haar 75ste verjaardag, maar eigenlijk kunnen ze al 94 kaarsjes uitblazen.

Niet alleen zit er veel verborgen geschiedenis in de ploeg, de plek waar gespeeld wordt is ook zeker het bezoeken waard. De nieuwe kleedkamers zijn een noodzakelijke vooruitgang voor het moderne voetbal, maar de oude kleedkamers zijn ook nog te bewonderen. De absolute eyecatcher is sowieso de hoofdtribune. Prachtig in de clubkleuren geschilderd met leuke oldschool houten bankjes, zo hoort een tribune te zijn. Daarbovenop was de tribune oorspronkelijk een Elascon tribune. Intussen is de afkapping vervangen en omhult het nu het typische Elascon geraamte. Een doorgewinterd groundhopper herkent het er toch nog moeiteloos in.

Mocht je in de buurt van Kortrijk zijn om een wedstrijdje bij de buren van KVK mee te pikken, probeer dan zeker KSV ook te bezoeken. You won’t regret it.

Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.