Op de redactie hier zijn we groot supporter van heerlijke Nederlandse sportparken. Zo hadden we eerder al heerlijke fotorepo’s over de historische thuishavens van Elinkwijk in Utrecht en HFC Edo in Haarlem. Maar de meest historische amateurtribune bevindt zich in Arnhem. Op Sportpark ’t Cranevelt van VDZ in Arnhem staat de oudste tribune die nog in gebruik is voor voetbal. Tijd om daar dus eens een kijkje te gaan nemen!
De oudste, nog bestaande voetbaltribunes van Nederland zijn de Atletiektribune van Hilversum en de Tribune Reeweg in Dordrecht. Beide tribunes worden echter niet meer gebruikt voor voetbal. Hiermee is de tribune van VDZ dus de oudste tribune waar nog steeds wordt gevoetbald.
Eendracht Arnhem
Begin 1923 zat de gemeente Arnhem met een vervelende situatie in de maag. Monnikenhuizen, de thuisbasis van Vitesse, was al jarenlang dé plek voor alle grote sportactiviteiten in Arnhem. De gemeente van Arnhem liep hierdoor gigantisch veel geld mis, aangezien alle inkomsten naar Vitesse gingen. Nadat een plan voor een nieuw stadion voor 40.000 toeschouwers stuk liep, besloot ze het iets kleiner aan te pakken. Sportpark Cranevelt, het volkssportpark van Arnhem, moest maar uitgebouwd worden tot de nieuwe sportieve hotspot van Arnhem. Het veld lag er al, alleen de tribune ontbrak nog. Gelukkig vond de gemeente in Eendracht Arnhem een geschikte partner.
Voor een jaarlijkse bedrag van 2.000 gulden wilde Eendracht wel meegaan in de wens van de gemeente. Stiekem hoopte de club hiermee Vitesse voorbij te streven en de grootste club van Arnhem te worden. En dus werd er voor 12.000 gulden een tribune ontworpen door Eendracht-bestuurslid Hendrik Willem Schippers. Op 7 oktober 1923 werd er een gloednieuwe overdekte tribune opgeleverd op Sportpark ‘T Cranevelt, met plaats voor 360 supporters. Toen Eendracht besloot om in 1965 te verhuizen naar Presikhaaf, werd VDZ de nieuwe bespeler van ‘T Cranevelt. De tribune is altijd aanwezig gebleven en is hiermee een waar stuk voetbalgeschiedenis.
Historie in hout
Het werd dus hoog tijd om een bezoekje in te plannen naar Arnhem-Noord. VDZ (Volharding Doet Zegevieren) strijdt om de bovenste plekken mee in de derde klasse. Met een derde plek lijken de play-offs voor promotie zeker niet uit beeld. Tegenstander OBW uit Zevenaar staat ondertussen tweede en moet winnen om nog kans te maken op het kampioenschap. Er staat dus een ware topper op het programma! Maar stiekem is de wedstrijd natuurlijk slechts het excuus om een kijkje te gaan nemen bij de historische tribune van de thuisploeg. Lopend naar ‘T Cranevelt kom je direct in het fijne voetbalgevoel. Om het sportpark te bereiken loop je door het bos naar de hoofdingang. Entree wordt er vandaag niet gevraagd.
Eenmaal binnen gaat de aandacht automatisch naar links. Daar staat ie dan. Een tribune die dit jaar haar 96-jarige verjaardag mag vieren. En voor een hoogbejaarde ziet ze er nog altijd schitterend uit. Heerlijke glazen wanden aan de zijkant. Van binnen bestaat de tribune volledig uit hout. Als je de treden omhoog loopt hoor je haar kraken. De bankjes bestaan nog ouderwets uit hout. Stoeltjes zijn niet nodig. Onder het houten dak hangen verticale houten balken. Iemand heeft geprobeerd haar lelijk te maken door graffiti op de zijkant te spuiten. Pech. Niemand kan deze tribune nog lelijk maken. Dit is pure voetbalgeschiedenis. Ik ben verliefd.
Achtste niveau van Nederland
Ooh ja, er wordt ook nog gevoetbald vandaag. Iets wat je bijna zou vergeten. De tribune alleen was reden genoeg geweest om even naar Arnhem-Noord te treinen. Nadat de spelers van VDZ hun steun hebben betuigd aan een zwaar geblesseerde teamgenoot kan de wedstrijd gaan beginnen. En dan besef je wel weer dat je naar het achtste niveau van Nederland staat te kijken. En daar worden geniale momenten afgewisseld met vreselijk slechte acties. Na 20 minuten weet de thuisploeg twee keer op rij te scoren. De ongeveer 200 supporters hebben niks te klagen in het lentezonnetje. De ruststand wordt alleen op 2-1 gezet door een geniale individuele actie. De kleinste speler van het veld schiet de bal van 20 meter strak de kruising in. De ongeveer 30 uitsupporters kunnen even juichen.
In de rust is het tijd voor een frietje in de kantine. Dat hoort toch bij amateurvoetbal. In de tweede helft valt de wedstrijd nogal dood op het kunstgras van het hoofdveld. Mijn ogen gaan steeds vaker naar de tribune in plaats van naar het voetbal. De beslissing valt uiteindelijke door een gigantische blunder van de uitkeeper: 3-1 voor VDZ. In de laatse minuten zet OBW nog even aan. Een gigantische kans wordt op de paal geschoten. Als het aan de partijdige grensrechter had gelegen, was deze aanval allang afgekeurd geweest. Nadat er nog een 3-2 valt raakt VDZ lichtelijk in paniek. De grensrechter besluit hierop maar een bal die de lijn niet eens raakt af te vlaggen. Na de wedstrijd leidt dit nog tot een klassiek opstootje op het veld. Dat is ook weer amateurvoetbal. En hoe mooi kan amateurvoetbal in Nederland toch wel niet zijn!