FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Van tweede nationale naar vierde provinciale in slechts enkele jaren

Heusden lijkt een vrij populaire plaatsnaam te zijn. Niet alleen in Nederland is er een dorpje met die naam; ook in België is dat er. Het zijn er zelfs twee. Een Heusden in het Limburgse is echter een pak bekender dan het Heusden in Oost-Vlaanderen.

In de schaduw van

Heusden is intussen stiekem wel Heusden-Zolder geworden. Al zijn de twee dorpskernen Heusden en Zolder elk nog wel afzonderlijk actief. Als buur van Beringen en voorgeborchte van Hasselt en Genk moest het wel heel erg lang opboksen tegen de voetbalgrootheden uit de buurt. Maar het moest op een gegeven moment zeker niet onderdoen.

Pas in 1936 zou Heusden een eigen voetbalploeg krijgen. Dat jaar werd Sportkring Heusden opgericht. Vrijwel onmiddellijk zouden ze aan De Noordberm beginnen spelen; pal in het centrum van Heusden. Een jarenlange provinciale traditie ging van start. Zeker toen in 1956 Hal Sport Heusden werd opgericht. Er kwam plots een verbeten derby bij in het Limburgse.

Van zodra de jaren 90 begonnen te naderen, begonnen er ook meer en meer veranderingen te komen. In 1986 werd SK Heusden KSK Heusden en in 1990 werd Hal Sport Heusden Berkenbos Voetbalvereniging Heusden. Die laatsten zouden in 1993 nog een fusie ondergaan met het in 1977 opgerichte Football Club Palermo Lady’s Heusden. Meer over deze ploeg kan je verder hier nog lezen.

Ook KSK zou nog een fusie meemaken voor de start van het nieuwe millennium. In 1999 namen ze Koninklijke Helzold Football Club Zolder over; nog zo’n ploeg met een leuke geschiedenis en een nog prachtiger stadion. Meer over deze ploeg hier. Koninklijke Heusden-Zolder was geboren. Intussen was de club in enkele magische jaren van de tweede provinciale reeks opgeklommen tot in de derde nationale divisie.

Piek, verval en nieuwe start

In het eerste seizoen na de fusie wisten ze onmiddellijk door te stoten naar de tweede klasse. En ook daar bleef de Limburgse trein verder denderen. Al snel streden ze mee voor een plekje bij de elite. De Belgische voetbalbond begon zich echter meer en meer zorgen te maken over De Noordberm. In hun laatste jaar in de tweede klasse moesten ze al uitwijken naar de buren van Genk en ook na de promotie naar de eerste klasse moesten ze rekenen op de hulp van Genk.

Na amper een jaartje degradeerde de club weer naar de tweede klasse. De naam werd gewijzigd in Koninklijke Beringen-Heusden-Zolder en ze gingen spelen in het legendarische Mijnstadion in Beringen. Maar die snelle piek in de nationale reeksen had een financiële tol geëist. KBHZ trok het niet langer en ging in 2006 in vereffening. Enkele bestuursleden gingen een samenwerking aan met KVV Heusden-Zolder (dat in 2006 haar naam daarin veranderde), maar er was geen sprake van een fusie.

Het bestuur van de supportersvereniging ging daar niet helemaal mee akkoord. Ze besloten uiteindelijk in 2006 Sportkring Heusden 06 op te richten en opnieuw een financieel stabiele club uit te bouwen. Intussen zijn we bijna 17 jaar verder en lijken ze in hun opzet geslaagd. Ondanks het feit dat ze nog steeds in de allerlaagste reeks van het provinciale voetbal spelen en een focus op jeugdvoetbal hebben, wisten ze wel De Noordberm te behouden en afgezien van de verdwenen lichtmasten (ook al staan er nog enkele herinneringen) en enkele verdwenen VIP loges is het stadion nog exact hetzelfde als in de succesperiode in de tweede klasse.

Saillant detail; het stamnummer van K Beringen-Heusden-Zolder – oftewel het oorspronkelijke SK Heusden – is officieel nooit geschrapt. Het staat nog steeds actief bij de KBVB, al is er geen enkele actieve ploeg aan verbonden. Zou SK Heusden 06 het ooit overwegen hun oude stamnummer terug op te eisen? Het is in ieder geval bizar dat die na al die jaren nooit geschrapt is. Dit geheel terzijde; de vreugde in de Heusdense gemeente lijkt teruggevonden. En wie weet komt er ooit nog nationaal voetbal van…

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %