Voetbalboeken

Van Kuip naar Coolsingel

In het boek Van Kuip naar Coolsingel staat, wat de titel al doet vermoeden, het kampioenschap van Feyenoord centraal. In de eerste hoofdstukken beschrijven de auteurs -Robert van Brandwijk en Steven van der Hoeven- de geboorte van hun liefde voor Feyenoord. Daarnaast vertellen ze hoe Feyenoord hun door zeer moeilijke tijden heeft geloodst. De verhalen van beiden zijn zeer indrukwekkend om te lezen.

In de rest van de hoofdstukken komen verschillende personen met een Feyenoordhart voor. Zo loop je een dagje mee langs de velden met Feyenoordscout Cok Offerman, op zoek naar een nieuw talentje. Of hoe Gaston Taument na een paar maanden, op verzoek van zijn dochter, zijn schoonzoon -een Ajacied uit Amsterdam- voor het eerst over de vloer krijgt.

Na het lezen van Van Kuip naar Coolsingel, weet iedere voetballiefhebber dat hij niet de enige malloot is. Er zijn er velen. Als je leest hoe gek een Bennie Wijnstekers, of hoe opgelucht een Gerard Meijer na een overwinning van Feyenoord wordt dan raakt je dat. Net als het stuk waarin verteld wordt dat Wijnstekers en Meijer al jaren niet meer naar Ajax-Feyenoord gaan, uit solidariteit met de supporters die niet meer welkom zijn bij deze pot. En natuurlijk komt ook deze wedstrijd aan bod.

Robert van Brandwijk bekijkt Ajax-Feyenoord bij de familie Matti in Rotterdam-Prinsenland. Omschreven wordt hoe, waarschijnlijk iedere supporter de wedstrijd heeft bekeken en frustratie, verdriet en hoop elkaar constant afwisselen. Mooi om te lezen hoe Anne -de vrouw des huizes- een kaarsje brandt om het onheil te keren. Waar ze eerst denkt dat het helpt, gelooft ze er in de 71ste minuut helemaal niet meer in.

Het boek sluit af met de onvermijdelijke tranen van volwassen mannen. Tranen van blijdschap. Feyenoord is na 18 jaar eindelijk weer kampioen.

Van Kuip naar Coolsingel is echt een leuk boek om te lezen. Je beleeft weer dat seizoen waar Feyenoord het bijna verprutst, maar uiteindelijk dan toch met dat ene puntje verschil kampioen wordt. En net zoals Feyenoord slechte en goede dagen heeft, zo hebben de supporters dat ook. In dit boek lees je hoe Feyenoord en haar supporters elkaar door moeilijke tijden heen kunnen helpen en hoe ze samen in mooie tijden intens van elkaar kunnen genieten. Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk een voetbalclub in iemands leven kan zijn en hoe belangrijk de supporters voor een voetbalclub zijn. Kortom, een echte aanrader!


Van Kuip naar Coolsingel

Robbert van Brandwijk en Steven van der Hoeven
uitgeverij Atlas Contact
ISBN 978 90 450 3473 7
Koop van Kuip naar Coolsingel

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %