Voetbalboeken

Van Hooligan tot Gangster

9789089753205_VCOVRHet boek ‘Van hooligan tot gangster’ is de autobiografie van voormalig West Ham United-hooligan Carlton Leach. Het boek is verre van een typisch voetbalboek over de supporterswereld. Het schuurt er wel tegenaan, maar is vooral een misdaadboek. Het boek vertelt met name verhalen uit de Londense onderwereld en wereld van de beveiliging. Een recensie.

Waarom ‘Van hooligan tot gangster’ toch wordt gerekend tot een voetbalboek heeft met de schrijver te maken. Het is de autobiografie van West Ham United-fan Carlton Leach. Ook de vertaler van het boek is geen onbekende in de wereld van voetbalboeken: Yoeri Kievits, openlijk Feyenoord-hooligan en schrijver van enkele boeken over de supportersscene.

Al vanaf jonge leeftijd bezoekt Carlton Leach voetbalwedstrijden en is geïnteresseerd in de sfeer rondom het voetbal. De kleine Carlton bezoekt dan nog thuiswedstrijden van West Ham United én Millwall. Deze combinatie kan geen stand houden in zijn tienerjaren, hij kiest voor de club van zijn vader: West Ham United. Al snel is hij één van de topboys van de beruchte Inter City Firm, de harde kern gelinkt aan West Ham United.

Leach wordt vanuit zijn hooliganbestaan meegezogen in de Londense onderwereld. Wie met ‘Van hooligan tot gangster’ een supportersboek denkt te kopen, komt bedrogen uit. Slechts één hoofdstuk uit het boek is volledig gewijd aan Leach’ tijd als hooligan. In dit hoofdstuk vertelt hij over de opvallendste belevenissen uit die periode. In de rest van het boek speelt voetbal slechts heel af en toe een bijrol. Dat is jammer, wanneer je als lezer wél geïnteresseerd bent in de supportersscene, maar niets hebt met het schimmige criminele circuit.

Leach vertelt vooral over zijn carrière in de beveiligingswereld en ervaringen in de Londense onderwereld. Vele anekdotes passeren de revue. Met name thema’s als vriendschap, vrouwen, familie en (spijt van) drugsgebruik komen aan de orde. Een steeds terugkerend onderwerp is de dood van zijn vriend bij de Rettendon moorden, een afrekening in het criminele circuit. Leach kan de dood van zijn beste vriend moeilijk verkroppen. Deze afrekening wordt, net als de nasleep ervan, uitgebreid beschreven in het boek. Zelf kijkt Leach ook een paar keer de dood in de ogen.

Het laat zich raden dat geweld een zeer prominente rol speelt in deze autobiografie. Soms roept het afschuw op, soms sympathie. Het boek verwondert in dat opzicht soms, geweld blijkt – zelfs in een democratische rechtsstaat – in bepaalde situaties de enige weg naar rechtvaardigheid.

Ieder hoofdstuk is een los verhaal of gericht op een bepaald onderwerp, hierdoor is het soms lastig de verhalen in een bepaalde tijd te plaatsen en ontbreekt een echte lijn in het boek. Leach is er desalniettemin in geslaagd een boek vanuit zijn hart uit te brengen over zijn leven, belangrijke gebeurtenissen en zijn eigen kijk hierop. Leach was natuurlijk geen lieverdje, maar presenteert zich wel als een rechtvaardig persoon. Het is aan de lezer om een eigen oordeel te vellen.

Van hooligan tot gangster – Carlton Leach

Koop bij bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %