In Oostende overheerst KV Oostende en in het verleden waren er nog ploegen die tot op zekere hoogte toonaangevend waren. Maar vlak naast Oostende, in Zandvoorde, kan je minstens even leuk voetbal vinden. VC Vamos Zandvoorde is al 60 jaar lang de ploeg van de gemeente.

Ontsproten uit UCB

Naar eigen zeggen werd deze club al in 1941 opgericht door werknemers van het Belgisch pharmabedrijf UCB. Zelf vinden we enkel de oprichting van FC Zandvoorde in dat jaar. Hetzelfde jaar aangesloten bij de KBVB (met stamnummer 3055) hield deze ploeg al op te bestaan in 1947. We vermoeden niet dat er een link is met de UCB ploeg, aangezien we verder wel onder stamnummer 4048 Cercle Sportif de l’Union Chimique Belge Zandvoorde (aangesloten in 1944) de UCB ploeg vinden.

Hetzelfde jaar nog werd de naam al vervlaamst naar Sportkring der Union Chimique Belge Zandvoorde. Nog eens vijf jaar later werd het weer Football Club Union Zandvoorde. Sportief gezien bleef de club vooral in de derde en vierde provinciale reeksen spelen. Heel af en toe klommen ze op tot in de tweede provinciale. Dat gebeurde onder andere in 1962 en in 2011. Telkens was het maar voor een jaartje.

Vamos!

In 2018 onderging de ploeg echter een doorstart en FC Union Zandvoorde behoorde tot het verleden. Zandvoorde Sportief werd de nieuwe vereniging en de ploeg kreeg als naam VC Vamos Zandvoorde. Dit alles volgde kort na de degradatie van de mannenploeg naar de laagste provinciale reeks en het stoppen van de damesploeg.

En de naam “Vamos” werd niet zomaar gekozen. Naast de letterlijke vertaling “kom op”, staan de letters afzonderlijk voor de nieuwe manier van werken met een focus op de jeugd. Vertrouwen, Amusement, Motiveren, Opbouwende kritiek en Spreken moeten de voetbaljeugd in Zandvoorde een stimulans voorwaarts geven. En dat met zulk een achtergrond op de velden… Het kan bijna niet mooier zijn.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.