Voetbal in Bosnië

UNIEK! Ultras worden hoofdsponsor FK Željezničar

Momenteel vindt er in Bosnië een historisch moment plaats. Manijaci, de ultras van FK Željezničar, worden de hoofdsponsor van de club. Iets wat, voor zover wij weten, nog niet eerder is gebeurd binnen de voetbalwereld. De topclub uit Bosnië heeft al langer financiële problemen, mede door de pandemie. Op deze manier proberen de ultras de club te helpen.

Het geeft ook direct het mooie van voetbal weer. FK Željezničar staat als club bekend als zeer sociaal en maatschappelijk betrokken. Al sinds de oprichting is iedereen welkom en helpen ze mensen die het moeilijk hebben. Nu ze het zelf zwaar hebben, worden ze beloond vanuit de loyaliteit van de aanhang.

FK Željezničar - The Maniacs - Manijaci

The Maniacs tijdens de stadsderby afgelopen September – Foto Away Days Football Travel

Hoofdsponsor 17045

Samen met de club is het lokale telefoonnummer 17045 gelanceerd. Iedereen die dit nummer belt draagt automatisch 2 Bosnische Mark (omgerekend ongeveer € 1,-) bij aan het sponsorschap van The Maniacs. Het doel is om minimaal 150.000 telefoontjes binnen te halen. De teller staat na slechts enkele dagen al op ruim 25.000. Voor Bosnische begrippen een enorme opgave, maar zo’n prachtige actie verdient steun van elke voetballiefhebber.

Ook voor mensen buiten Bosnië is er de mogelijkheid om bij te dragen aan deze unieke actie. Mocht je een paar euro kunnen missen, dan kan je via PayPal bijdragen. Ga naar PayPal.me/themaniacs en stort een bedrag onder vermelding van ‘Generalni sponzor 17045’.

Heb je zelf geen PayPal? Ook dan kan je de actie steunen via Away Days Football Travel die geld inzamelen omdat vervolgens te doneren aan de actie. Via deze link kan je jouw bijdrage doen.

FK Željezničar - The Maniacs - Manijaci

The Maniacs: één reden is genoeg

Hoe belangrijk de binding tussen club en supporters is, laat de situatie bij FK Željezničar maar weer eens zien. Te vaak zien we clubbestuurders door wanbeleid clubs naar de rand van de afgrond brengen. Zelfoverschatting, arrogantie, structureel falend beleid. Talloze redenen kunnen genoemd worden, maar één reden is vaak een terugkerend probleem: de verwaarloosde relatie met de achterban. En als het dan slecht gaat, moet diezelfde achterban de club redden. We zagen het onder andere bij Levski Sofia recent, maar ook bij Feyenoord gebeurde dat vaker dan eens.

De ultras van FK Željezničar zeggen terecht dat er ongetwijfeld honderden redenen zijn te vinden om iets niet te doen, maar zolang er één reden is om het wel te doen moet dat meer dan voldoende zijn. In dit geval twee. De liefde voor de club en het borgen van het voortbestaan van de club:

“Dit is als een oorlog. Je ziet kameraden en landgenoten dagenlang in de loopgraven, kniediep in de modder, terwijl jij lui vanuit je stoel zit toe te kijken. Wees niet die persoon. Sta schouder aan schouder met ons en laat onze club niet ten onder gaan. Zoek geen excuses, maar één reden om Zeljo te steunen. Iedereen die ooit voet in Stadion Grbavica heeft gezet kan die ene reden vinden om onze actie en daarmeee de club te steunen.

Het moment is daar om de realiteit resoluut onder ogen te zien, het probleem recht in de ogen te kijken. Er niet voor wegrennen, maar aanpakken.”The Maniacs

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %