FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Ultras in De Kuip – het kan in België

Ondanks het feit dat België enorm dichtbebouwd is, zijn er nog tal van plekken waar het landelijk, ruraal en vooral heel erg rustig is. Vaak heerst het lower league voetbal meer in die regio’s. Dat is ook zo in het Vlaams-Brabantse Glabbeek.

Glabbeek en Zuurbemde

Glabbeek, dat qua nomenclatuur heel erg nauw aanleunt bij Clabecq, Gladbeck en Mönchengladbach, is altijd al verbonden geweest met het naburige dorpje Zuurbemde. Soms één gemeente vormend, soms vredevol naast elkaar levend. Tegenwoordig is Zuurbemde onderdeel van Glabbeek. Ook op voetbalvlak is dat het geval.

Zuurbemde was net iets sneller dan Glabbeek met een eigen team. In 1940 werd Maanschotters Zuurbemde boven de doopvont gehouden. Dit in volle oorlogstijd. Niet lang daarna kwam Sporting Club Glabbeek erbij. Dat gebeurde in 1943. Beiden waren enkel en alleen actief in de regionale reeksen in Brabant. Maar al gauw kwam een vereniging tussen de twee. Na de bevrijding werd in 1947 besloten samen te gaan.

Officieel is er geen fusie, althans niet volgens de archieven bij de KBVB (Belgische voetbalbond), maar het wordt wel erkend dat de kans groot is. De twee clubs dienden hun ontslag in 1947 in (beiden op 15 maart) en enkele jaren kwam Vliegende Zwaluwen Glabbeek-Zuurbemde op de proppen. De naam komt overigens van het feit dat boven de velden van SC Glabbeek elektriciteitskabels altijd een pak zwaluwen huisvestten. Leuk detail.

Modernisatie en toekomstvisie

De oude besturen van beide teams waren de voornaamste aanstokers voor de oprichting van het nieuwe team. Ook dit nieuwe team zou alleen in de regionale reeksen actief zijn. Derde en vierde provinciale niveau nemen het leeuwendeel, al kon VZGZ wel enkele jaren in de tweede provinciale reeks voetballen. Bij het begin van de jaren 70 werd vooral het voetbalterrein onder handen genomen en kwamen er enkele tribunes bij. Een voetbalterrein dat een zeer toepasselijke naam meekreeg.

In 2005 verkreeg het team de koninklijke titel en werd de naam officieel veranderd naar Koninklijke Vliegende Zwaluwen Glabbeek. Er is geen spoor meer van Zuurbemde, maar dat wil niet zeggen dat de geschiedenis vergeten is. KVZG is zeker een bezoekje waard. Er zijn aardige tribunes, een leuke omgeving en een stevige lokale support. Bravo Glabbeek!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %