Zaterdagmiddag rond een uurtje of één. We rijden in Venlo de grens over. Nog een minuut of tien volgens de navigatie. Vanaf de snelweg draaien we een provinciale weg op. Langs de weg zijn borden op de grond gezet die aangeven dat we dertig mogen rijden. Links zien we de eerste verkeersregelaars en agenten staan. Ze bemensen een zijweg waar tientallen auto’s in rijden en parkeren. De gele sjaals van Alemannia wapperen uit de autoraampjes. Wij nemen één afslag verder en slaan linksaf. Na de vraag wie we supporten te hebben beantwoord met Straelen mogen we door. We parkeren voor de deur van een van de huizen. Tweehonderd meter wandelen naar Sportplatz Römerstraße voor SV Straelen tegen Alemannia Aachen in de Regionalliga West.

SV Straelen

Sportverein 1919 Straelen e.V. Is opgericht in 1919 en komt uit in de Regionalliga West. Dit na twee promoties op rij. In 2017 als kampioen van de Landesliga en in 2018 volgde een tweede promotie als kampioen van de Oberliga Niederrhein. Voor de wedstrijd van vandaag staat Straelen op een 15e plek, slechts één punt achter op de veilige 14e plek en respectievelijk twee en vier punten voor op de degradatieplekken 16 en 17. Een geweldige prestatie voor een kleine dorpsclub als deze. 

Sportplatz Römerstraße

Straelen speelt haar wedstrijden op Sportplatz Römerstraße. We lopen onder een groen geel gekleurde poort met clubnaam door en kopen een kaartje aan de kassa. Acht euro voor een staanplaats en vrouwen krijgen nog twee euro korting. Linksaf de kantine in voor een drankje. Buiten de kantine staat een grote grill waar tientallen bratwursten worden verkocht. €2,50 voor een worst met brood en saus. De worsten vinden gretig aftrek en worden onderweg naar het vak vergezeld door een BVO’tje van de bierwagen.

Omdat het vierde niveau van Duitsland andere eisen kent voor de ‘stadions’ dan de lagere divisies moest SV Straelen het sportpark voor dit seizoen aanpassen. Op basis daarvan bepaalt de West-Duitse voetbalbond of de Liga-licentie wordt verleend en er ook daadwerkelijk Regionalliga mag worden gespeeld. De licentiedocumenten moeten vóór 31 maart van het daaropvolgende seizoen worden ingediend. Het resultaat is een mooi sportpark.

Aan de overzijde van de ingang ligt een uitvak rondom de cornervlag waar 1.200 uitsupporters plaats kunnen nemen. Op de lange zijde rechts van de ingang bevindt zich een overdekte tribune met vier vakken. De vakken A tot en met C zijn zitplaatsen. Het dichtst bij de ingang bevindt zich Blok D waar de fanatiekere Straelen supporters staan. Verder staan enkele tientallen supporters nog lekker “ouderwets” aan de reclameborden. 

Sfeer

De sfeer wordt vooral gemaakt door een deel van het uitvak. In totaal zijn er vandaag 850 toeschouwers op komen dagen, waarvan zo’n 300 vanuit het ruim honderd kilometer verderop gelegen Aachen. De groep fanatieke Straelen supporters bestaat uit ongeveer veertig twintigers en dertigers. Gehuld met megafoon en vlaggen in het groen en geel werken ze negentig minuten lang een redelijk traditioneel Duits repertoire af. ‘Wir sind grünn, wir sind gelb, wir sind die geilsten club der Welt’, ‘Auf gehts Straelen Kämpfen und siegen’ en ‘oh, was ist das schön’ zijn met andere kleuren of clubnamen wekelijks in vele Duitse stadions te horen.

Het blijft vreemd om mensen met Schalke 04 jas en Bayern München jas omarmd te zien springen voor SV Straelen. Ik verwacht dat Straelen voor veel locals een tweede club is. Als we tijdens het eerste deel van de tweede helft aan de overzijde staan wordt duidelijk dat de vocale overheersing van Straelen tot een meter of vijftig ver reikt. Op de rest van het sportpark worden vooral de Alemannia supporters gehoord. Het uitvak, dat de hele wedstrijd een tiental vlaggen showt, laat zich negentig minuten lang horen.

Alemannia Aachen

De Aachener Turn- und Sportverein Alemannia 1900 e.V. is opgericht in 1900. Alemannia is een echte traditionsverein die tientallen jaren op het hoogste of een na hoogste niveau uit kwam. De club staat bekend om de grote aantallen uitsupporters die ze meeneemt. Op de laatste speeldag van het seizoen 2003-2004 verliest Aachen, ondersteund door 11.000 uitsupporters van Karlsruher SC waardoor het promotie naar de Bundesliga misloopt. Omdat Alemannia de bekerfinale verliest tegen de kampioen van dat jaar Bremen, mag de club wel Europees gaan spelen. Twee seizoenen later promoveert Alemannia alsnog naar de Bundesliga waar het een jaar later weer uit degradeert.

Vervolgens gaat het bergafwaarts met de Kartoffelkäfer. Seizoen 2011/2012 degradeert de ploeg naar de 3. Liga en in het najaar van 2012 vraagt de club faillissement aan met als gevolg dat ze vanaf 2012/2013 in de Regionalliga West uitkomen. De laatste twee seizoenen eindigde de club zevende en zesde en komen er gemiddeld 6.500 mensen naar de wedstrijden in Tivoli, het stadion van Alemannia waar ruim 30.000 mensen in kunnen. 6.500 redenen om de club promotie naar de 3. Liga te gunnen.

Wedstrijd

Die promotie zit er dit seizoen niet in en dat is ook wel te merken. Straelen wil wel maar lijkt in de eerste helft niet beter te kunnen, Alemannia is vooral slordig aan de bal. De keeper van Straelen lijkt er een sport van te maken om de bal niet klem te pakken. De tweede helft komt Straelen een stuk sterker voor de dag. Ondanks dat het lentezonnetje plaats heeft gemaakt voor enorme plensbuien doen de geel-groenen flink hun best om ons vermoeden dat dit een typische 0-0 wedstrijd is te logenstraffen. Vooral de nummer zeven, voorzien van een welvaartsbuikje dat je eerder in de Nederlandse reserve vijfde klasse zou zien, creëert een aantal kansen. Een van deze kansen, promoveert hij zelfs tot goal waarmee Straelen de voorsprong pakt. Als Straelen in de tachtigste minuut een vrije trap binnen schiet en op 2-0 komt is de wedstrijd gespeeld.

Aanrader

Met de zege van vandaag speelt Straelen zich net boven de streep. Nog drie wedstrijden om handhaving veilig te stellen. Alemannia lijkt redelijk uitgespeeld en ook volgend jaar in de Regionalliga West uit te komen. Mocht je een keer in de buurt zijn van Venlo, voor een uitwedstrijd bij VVV bijvoorbeeld, en je houdt van bier, worst en voetbal. Kijk dan even naar het programma van SV Straelen. Prima tijdverdrijf voor een zaterdagmiddag!

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Is bezig met een boek over derby's en wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.