Voetbal in ColombiaVoetbal in Ecuador

Uitzinnig uitvak Deportivo Pereira bij bloedstollende avond Copa Libertadores in Ecuador

De Copa Libertadores is het mooiste clubtoernooi ter wereld. Veel afwisseling in winnaars, allemaal clubs met gigantische support en veel gekkigheid op het veld. Het enige kritiekpuntje is dat het soms iets te veel een feestje is van Braziliaanse en Argentijnse teams. Daar is vanavond in ieder geval gelukkig geen sprake van. Het is Ecuador tegen Colombia!

En wel in de vorm van Independiente del Valle tegen Deportivo Pereira. Voor de gemiddelde Europeaan niet eens de meest aansprekende namen. Independiente del Valle is dan ook pas in het laatste decennium uitgegroeid tot topclub in eigen land, met een plaats in de finale van de Copa Libertadores in 2016 als voorlopig hoogtepunt. Deportivo Pereira staat in eigen land vaak in de schaduw van de clubs uit Bogota en Medellin. Dit seizoen doet de club voor het eerst mee aan de Copa Libertadores. Een plek in de kwartfinale zou historisch zijn voor de club.

Rood-geel uitvak

Dat is immers wat er vandaag op het spel staat. In de heenwedstrijd in de 1/8e finale heeft Deportivo Pereira met 1-0 gewonnen in Colombia. Ondanks dat is Independiente del Valle vandaag de favoriet om door te gaan. Zij hebben hun poule gewonnen, terwijl Deportivo Pereira op de tweede plek eindigde. Tevens hebben de Ecuadoranen meer Europese ervaring en eigenlijk simpelweg ook een beter team. In de Zuid-Amerikaanse heksenketels heeft het thuisvoordeel ook nog een groter effect dan in Europa. De kaarten liggen al met al niet in het voordeel van Deportivo Pereira.

Dat heeft de supporters niet tegengehouden om af te reizen vanuit Colombia. Een uur voor de wedstrijd zit het uitvak met duizenden supporters in het rood-geel al helemaal vol. Mijn voorkeur voor vandaag is gelijk duidelijk. Dat ik tijdens de kwartfinale in Colombia zit helpt ook wel mee. Als de spelers van IDV het veld betreden is gelijk duidelijk dat er naast het veld een Colombiaanse overheersing is. Een striemend fluitconcert daalt neer op de spelers. De thuissupporters kunnen er niks tegenover zetten. Independiente del Valle staat ook niet bekend om haar fanatieke support, die trekken allemaal naar stadsgenoten LDU Quito en SD Aucas.

Dit alles speelt zich af in het Estadio Olímpico Atahualpa. Dit stadion is in handen van de gemeente Quito en niet de normale thuisbasis van Independiente del Valle. De groei van IDV is de afgelopen jaren iets sneller gegaan dan de faciliteiten aankunnen. Het stadion van de club beschikt niet eens over vier zijdes en is ongeschikt voor een grote wedstrijd als die van vandaag. Met een capaciteit van 35.000 mensen is het Atahualpa een beter toneel voor een grote wedstrijd als vandaag.

Copa Libertadores es mi obsesión

Naast het veld mag er dan sprake zijn van een Colombiaanse overheersing, op het veld is het tegenovergestelde waar. De Ecuadoraanse ploeg is vele malen beter en vanaf de eerste minuut wordt er gezocht naar de nodige doelpunten. Binnen zes minuten is het al raak: 1-0. Enkele minuten later laat IDV de uitgelezen kans op een verdubbeling van de voorsprong liggen. Van de 5 meter lijn weten ze de bal over de lat te krijgen. De supporters van Deportivo Pereira weten wat ze te wachten staat vandaag. Dit wordt een hele lange avond.

Dit spectaculaire begin missen veel supporters van de thuisploeg. Zoals het de Zuid-Amerikanen betaamt stromen de supporters laat binnen. In de 30ste minuut is er nog steeds een stroom aan nieuwe supporters die binnen druppelt. Uiteindelijk zijn beide lange zijdes helemaal gevuld. Prima aantallen voor een club die niet bekend staat om haar supportersschare. Zij zien hoe er een klassiek opstootje ontstaat tussen beide elftallen; zoals je ze alleen nog ziet in de Copa Libertadores.

Het is het enige verzet van Deportivo Pereira. De hele helft lang blijft IDV de druk opvoeren en kans na kans stuit op de klippen van de Colombiaanse defensie. Het uitvak laat zich hier geen moment door uit het veld slaan en blijft non-stop zingen. Een versie van het nummer “La Copa Libertadores es mi obsesión” dat San Lorenzo beroemd heeft gemaakt klinkt vlak voor rust op schitterende wijze door het Estadio Olímpico Atahualpa. Dat het 1-0 staat bij rust is al een prestatie op zich.

Hartaanvallen

En dan gebeurt er vlak na rust het ongelooflijke. Uit een spaarzame aanval van de bezoekers van La Furia Matecaña schiet Larry Angulo van randje 16 de bal hard en laag in de hoek. Deportivo Pereira is virtueel door naar de volgende ronde. Het bezoekersvak ontploft door dit onverwachtse geschenk. voor de spelers van IDV is het reden om nog meer gas te geven en aanvalsgolf na aanvalsgolf daalt neer op Deportivo Pereira.

Hierdoor neemt de spanning alleen nog maar meer toe. De wedstrijd is zo spannend dat zelfs de rustige supporters van Independiente Del Valle het niet kunnen nalaten om af en toe te scanderen. De Colombiaanse journalisten op de perstribune houden het ook niet meer van de spanning en elke nieuwe gemiste kans van de thuisclub zorgt voor bijna-hartaanvallen. Iedere minuut voelt als een uur voor beide supportersgroepen.

Voetbalsprookje

Hoe dichter het einde komt, hoe meer de Colombianen maar gebruik beginnen te maken van vertragende tactieken. Het tijdrekken door de spelers en vooral de keeper van Deportivo Pereira neemt groteske vormen aan en de thuissupporters worden woedend. Toch lijkt het allemaal voor niks geweest te zijn. Na 85 minuten spelen wordt de scheidsrechter door de VAR geroepen om even te kijken naar een mogelijke penalty. Het duurt minutenlang totdat er eindelijk een beslissing genomen wordt.

En die beslissing valt uit in het voordeel van de thuisploeg. De supporters vieren alvast een vroegtijdig feestje. De 2-1 gaat gescoord worden. Terwijl de aanloop wordt genomen houden de supporters hun adem in en dan… Ontploft het uitvak vol Colombiaanse supporters. De penalty is gemist! Het onmogelijke is gebeurd. Vandaag lijkt alles goed te vallen voor Deportivo Pereira. Na een blessuretijd van 8 minuten fluit de scheidsrechter voor het laatst. Deportivo Pereira haalt de kwartfinale van de Copa Libertadores.


De statistieken na 90 minuten spelen spreken boekdelen. 73% balbezit, 27 schoten en een expected goals van 3,29. Ongelooflijk. De meegereisde supporters van Deportivo Pereira hebben duizend doden gestorven vanavond, maar het is niet voor niets geweest. Er is geschiedenis geschreven. Het feest tussen de spelers en supporters is schitterend om te zien. En de droom is nog niet voorbij. Over enkele weken wacht het Braziliaanse Palmeiras bij de laatste 8. Het sprookje voor de supporters van La Furia Matecaña duurt voort!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %