Voetbalsupporters

Uitsupportertje pesten door gemeente & politie Eindhoven: 5 busjes van VVV teruggestuurd

Uitsupporters zijn in Nederland aangeschoten wild. Massaal verbieden, reisrestricties opleggen en aantekeningen voor het dragen van bepaalde merken. Het is schering en inslag. De gemeente en politie Eindhoven gaven dit weekend weer even het verkeerde voorbeeld en stuurde tientallen supporters van VVV vanwege formaliteiten terug naar Venlo.

Afgelopen vrijdag stond de wedstrijd tussen FC Eindhoven en VVV Venlo op het programma. Een mooie wedstrijd tussen twee clubs die nog strijden voor promotie naar de Eredivisie. Ongeveer 300 supporters van Venlo kopen een kaartje voor de wedstrijd en reizen af richting Eindhoven. Wel zijn er, vanwege de weinige parkeerplekken, maar 100 autokaarten beschikbaar. Toch staat niks een mooie awayday verder in de weg zou je zeggen. Maar dat is in Nederland helaas nooit een garantie.

Personenbusjes

Een groep van zo’n 50 supporters kiest er voor om met personenbusjes naar Eindhoven af te reizen in plaats van met de auto. Scheelt weer een paar chauffeurs (niet iedereen wil de BOB spelen natuurlijk), is een stuk gezelliger, beter voor het milieu en zorgt ook nog eens voor meer ruimte voor het parkeren! Enkele weken voor de wedstrijd worden de busjes daarom gehuurd.

Tot zover geen problemen, totdat de paniek weer toeslaat. Enkele dagen voor de wedstrijd komt er ineens een aanvulling op de reglementen en is het gebruik van personenbusjes plotseling niet meer toegestaan. Een auto met 4 personen mag wel, maar een busje met 8 personen niet. De supporters hebben tegen de tijd echter de busjes allang gehuurd en besluiten daarom logischerwijs om gewoon af te reizen naar Eindhoven.

Klemgereden door de politie

Dat gaat bij het omwisselpunt (op een kwartier van het stadion) nog prima; de supporters ontvangen de wedstrijdtickets en mogen hun weg vervolgen naar het Jan Louwers Stadion. Op zo’n tweehonderd meter van het stadion worden de busjes echter klemgereden en de politie verspert de doorgang. Ondanks verwoede pogingen vanuit de supporters zijn de mannen in blauw niet bereid mee te denken. Personenbusjes zijn natuurlijk ook levensgevaarlijk! Alle supporters worden op last van de gemeente teruggestuurd naar Venlo.

Hiermee laat de politie in Eindhoven zich van haar slechtste kant zien. Vanwege formaliteiten worden 50 supporters na een uur rijden weer huiswaarts gestuurd zonder dat ze de kans krijgen om hun club te steunen. Zonder dat er ook maar één incident heeft plaats gevonden worden de supporters gestraft. Uitsupporter zijn is geen misdaad, ook al begint het daar in Nederland soms steeds meer op te lijken…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %