Voetbal in Duitsland

Union Berlin: volksclub voor het eerst in de Bundesliga

Nog nooit speelde de volksclub op het hoogste niveau van Duitsland. Tot het seizoen 2019/2020. Waar de club in 2004 en 2008 bijna failliet was, promoveerde het afgelopen seizoen naar de Bundesliga. We hebben het natuurlijk over Union Berlin. 

Union Berlin

Union Berlin heeft in Duitsland een cultstatus verworven, dit komt voornamelijk doordat de aanhangers van de club zich in het verleden openlijk hebben verzet tegen het Oost-Duitse regime. Dynamo Berlin, de aartsrivaal van Union, was de club van de Stasi. De wedstrijden van Union Berlin stonden steeds meer in het teken van het verzet tegen het DDR-beleid. Het zingen van staatskritische liederen kwam enkele fans duur te staan, zij werden opgepakt en zijn van de aardbodem verdwenen.

Ook in een recenter verleden werd weer duidelijk wat een bijzondere club Die Eisern Union is. Op het moment dat de club in 2004 op een faillissement leek af te stevenen, kwamen de supporters in actie. De actie Blut für Union werd opgezet, fans verkochten hun bloed en schonken het opgehaalde geld aan de club. Ook in 2008 boden de supporters op indrukwekkende wijze hun club de helpende hand. Het stadion van Union was toe aan een renovatie, maar geld om dit te bewerkstelligen ontbrak. Dus besloten de fans, zo’n 2500 in totaal, hun mouwen op te stropen en zelf de beoogde renovatie op zich te nemen. Door deze actie van de supporters, speelt de club nog steeds in het stadion waar het een kleine honderd jaar geleden allemaal is begonnen. Momenteel is bijna iedere thuiswedstrijd met ongeveer 22.000 toeschouwers uitverkocht.

Indrukwekkende sfeer

Ook de jaarlijkse kerstviering die plaatsvind in het stadion van de volksclub is zeer bekend in Duitsland. Klik hier als je meer wilt lezen over deze bijzondere traditie. Union Berlin is in Duitsland ook berucht om de indrukwekkende sfeer tijdens thuiswedstrijden. Met name het clublied (Eisern Union), dat voor wedstrijden ten gehore wordt gebracht, zorgt voor een echte voetbalsfeer in het stadion. Tijdens het clublied verandert het gehele stadion in een grote vlaggen- en sjalenzee.

Promotie

Afgelopen seizoen eindigde Die Eisern als derde, achter 1. FC Köln en SC Paderborn. Een treffen tussen VFB Stuttgart, de nummer 16 van de Bundesliga, volgde. Een 1-1 in de uitwedstrijd en een bloedeloze 0-0 in eigen huis waren voldoende voor een volksfeest.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %