Voetbalboeken

Tussen het tuig met Bill Buford

Voetbalsupporters en journalisten, doorgaans geen ideale combinatie. Toch weet Bill Buford, Amerikaans auteur en journalist, door het contacteren van verscheidene hooligans in zijn boek tussen het tuig een prachtig inkijkje te bieden in de scenes van onder andere Manchester United en het nationale Engelse elftal. In tegenstelling tot vele andere journalisten neemt Buford niet per definitie een negatieve houding aan ten opzichte van voetbalsupporters.

Nadat de Amerikaan Bill Buford geconfronteerd wordt met Engelse voetbalsupporters die een trein vernielen, raakt hij lichtelijk geobsedeerd met het fenomeen hooliganisme. Vervolgens bezoekt Buford met een Engelse vriend voor het eerst een voetbalwedstrijd. Dit om in een later stadium contact te leggen met vooraanstaande figuren van onder andere Manchester United.

Eerste voetbalwedstrijd

Bill Buford beschrijft zijn eerste bezoek aan een voetbalwedstrijd als volgt. “Ik had van sportevenementen altijd gedacht dat het een vorm van amusement was waar je voor betaalde, net zoiets als een avondje naar de bioscoop. Een soort uitwisseling. In ruil voor een klein deel van wat je verdiend hebt heb je een tijdje plezier (één uur, twee uur). De meeste gevallen gekenmerkt door zulke elementen als eetbaar voedsel, functionerende wc’s, publiek dat zich ordelijk gedraagt of een plek waar je je auto kwijt kunt. In ieder geval dingen die erop gericht zijn je zover te krijgen dat je de volgende week weer komt. Ik dacht dat dat normaal was. Ik zag nu dat ik het mis had. Welk principe geldt bij Engelse sportevenementen, gelet op het gegeven dat plezier van zo weinig belang is? Blijkbaar het volgende. Je betaalt een paar pond en als tegenprestatie krijg je één uur en drie kwartier terug die worden gekenmerkt door de grootst mogelijke blootstelling aan het slechtst mogelijke weer, door het grootst mogelijke aantal mensen op de kleinst mogelijke ruimte en het grootst denkbare aantal praktische redenen om nooit meer naar een wedstrijd te gaan.”

“Het deed me een beetje denken, doorzie ik nu ik erop terugkijk aan alcohol of tabak. Eerst is het weerzinwekkend, als je doorzet wordt het lekker, na een tijdje verslavend. En misschien wordt het uiteindelijk wel een tikje suïcidaal.” ~ Bill Buford, Tussen het tuig

Een echte aanrader

In het vervolg van het boek tussen het tuig weet Buford door zijn contacten binnen de harde kern van Manchester United onder andere een Europese uitwedstrijd tegen Juventus te bezoeken. Ook brengt hij een bezoek aan Europese uitwedstrijden van het Engelse nationale elftal. Het is bijzonder om te lezen hoe vooraanstaande personen binnen de Engelse-supportersscenes Buford in vertrouwen nemen. ‘Buford is geen journalist, maar een schrijver’, aldus zijn Engelse maten.

Het vertrouwen dat Buford heeft gekregen, heeft zich zeker uitbetaald. Hij weet je pagina’s lang te boeien door de taferelen vanuit zijn ogen te beschrijven. Hij kan prachtig ‘beschrijvend-schrijven. Je krijgt het gevoel in de huid van Buford te stappen en alles vanuit zijn ogen te beleven. Bovendien weet de schrijver met de nodige humor regelmatig een glimlach op je gezicht te toveren. Het boek is niet heel makkelijk meer te verkrijgen, maar de liefhebbers van voetbal-gerelateerde literatuur zou ik het werk van Buford zeker aanraden.

David Schulpen
Mijn naam is David Schulpen, ik ben student aan de Universiteit van Tilburg. In het weekend ben ik in mijn geboortestad: Sittard. Een van de hoofdredenen hiervan is, is dat ik sinds mijn elfde iedere thuiswedstrijd te vinden ben op de ‘terraces’ van Fortuna Sittard, waar ik fanatiek mijn clubje nao veure schreeuw.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %