gj

Zittende in de oppositie in de Tweede Kamer is het steeds moeilijker om in the picture te komen. Daarom dacht de ChristenUnie waarschijnlijk dat het de hoogste tijd was om eens iets raars te roepen om zodoende de aandacht te krijgen. In het hedendaagse Nederlandse politieke klimaat waar het niet gaat om inhoud maar om aandacht een volstrekt legitieme keuze. De partij mengt zich in navolging van burgemeester Van der Zwan van Heerenveen in de discussie of de huidige kosten die de politie maakt nog wel zijn te legitimeren. Volgens Kamerlid Gert-Jan Segers valt het niet te verkopen dat iedere Nederlander mee moet betalen aan de ‘rotzooi en extra politiewerk’ die hooligans veroorzaken bij wedstrijden. Daarom pleit de partij er voor de hooliganheffing in te voeren. De wat? De hooliganheffing. Omdat wij voetballiefhebbers allemaal hooligans zijn en voor enorm veel overlast zorgen. Voetbalwedstrijden kosten volgens de partij handenvol geld en dat mogen de clubs vanaf volgend jaar zelf gaan betalen, hoe de clubs dat doen is niet van belang. Als deze maatregel zou worden ingevoerd wordt inderdaad een hoop geld bespaard, de meeste clubs zijn dusdanig armlastig dat elke euro extra kosten welhaast leidt tot een faillissement. Bovendien kun je je afvragen hoe ver de verantwoordelijkheid van de clubs reikt. Als iemand met een stadionverbod rond een wedstrijd stennis schopt is de club dan verantwoordelijk? Heeft de club dan niet al alles gedaan binnen de wettelijke grenzen om deze herrieschopper weg te houden? In mijn optiek zou het vreemd zijn een club verantwoordelijk te houden voor problemen die zogenaamde supporters veroorzaken. Clubs moeten verantwoordelijk worden geacht voor de veiligheid binnen het stadion, de openbare orde lijkt mij een taak van de politie.

Ik begrijp de zorgen van de partij volledig, laat ik dat voorop stellen. Ik kan ook niet uitleggen waarom een niet-voetballiefhebber indirect moet opdraaien voor deze kosten. Andersom betaal ik via de belasting mee aan moderne kunst waar ik niets mee heb, musea, ballet en wachtgeld van vele incapabele en geldbeluste politici. Zo werkt het nou eenmaal als je belasting heft/betaalt, dan betaal je mee aan elementen van de samenleving waar je geen binding mee hebt. Dat de politiekosten hoog zijn ben ik met de partij mee eens, maar de partij gaat aan een paar dingen voorbij. De ChristenUnie hoefde alleen maar het laatste rapport van de CIV, het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme open te slaan om te zien dat het zo erg nog niet gesteld is met de Nederlandse voetbalsupporter. Dat er zelfs een enkeling is die niet elke rivaliserende supporter op zijn bek slaat, niet stijf van pillen en wankel van de alcohol een stadion binnenstapt en niet het beroep van de moeder van de scheidsrechter benadrukt.  662 Incidenten waren er over het seizoen 2012/2013, op een totaal van 7,5 miljoen bezoekers. In totaal zijn hierbij 642 mensen aangehouden, wat procentueel betekent dat 0,000092% van de bezoekers is aangehouden. Hiervan zijn 187 strafrechtelijk vervolgd en kregen slechts 74 ook daadwerkelijk een straf opgelegd. Ter vergelijking, tijdens Oud en Nieuw zijn er 616 mensen aangehouden. Het stigmatiserende taalgebruik van de ChristenUnie snap ik dan ook niet.

Moet de ChristenUnie niet eens de nadruk gaan leggen op bijvoorbeeld de inzet van de ME? Hoewel de hoeveelheid ingezette politie-uren de laatste jaren met 15% is afgenomen van 331.164 uren in 2009/2010 naar 281.522 afgelopen seizoen (een complimentje waard) is de inzet op basis van het incidenten nog altijd disproportioneel groot (helikopters in de lucht bij sc Heerenveen-Cambuur, het leek verdorie meer op de Gaza-strook dan een voetbalwedstrijd)  maar ook de wijze waarop de ME zich manifesteert is storend. Zelf kreeg ik bijvoorbeeld na Cambuur-Heracles terwijl ik naar mijn auto liep bijna een waterkanon in mijn nek omdat ik via de openbare weg naar mijn auto wilde. Voor de goede orde, ik liep langs de ME naar mijn auto en er waren overduidelijk geen rellen gaande. Dit stelde natuurlijk helemaal niets voor, maar was voor aanwezige ouders met kinderen wel degelijk een stressvol moment. De ME reageert veelal ongeoorloofd overspannen. Als in Limburg een meisje omver wordt gelopen door een ME-er te paard en in Rotterdam supporters onder de blauwe plekken en kneuzingen zitten door optreden van de ME, wie zijn hier dan de hooligans?

Beste Gert-Jan, ik begrijp nogmaals heel goed dat voetbal geld kost en dat dat moeilijk te verkopen valt aan niet voetballiefhebbers. Maar in plaats van supporters te stigmatiseren en de schuld bij de clubs te leggen is het misschien een idee om de kosten naar beneden bij te stellen door de inzet van politiediensten te verminderen. Wij zijn niet allemaal randdebielen die de boel willen vernielen, als er al geweld wordt gebruikt is dat niet zelden door de ME zelf. Als in minder dan één promille van alle gevallen sprake is van voetbal gerelateerde incidenten, is de mate van beveiliging dan niet veel te hoog? Dus Gert-Jan, gebruik vooral je spreekrecht in de Tweede Kamer, maar doe dat dan om aan te kaarten dat voetbalsupporters geen hooligans zijn, dat wij ons goed gedragen en dat de politie-inzet best nog een onsje minder kan. Watching football is not a crime!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.