FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Tubeke staat voor fusies en Hazard

Net over de taalgrens in België ligt een stad met misschien de meest logische naam ooit. Een stad waar verschillende ploegen één zijn geworden en waar ook ooit eerste klasse voetbal te zien was. Maak kennis met Tubeke.

Tweebeek en Cercle Sportif

Tubize, zoals de stad officieel heet, is eigenlijk een verbastering van oudere benamingen als Thobacem en Tubecca. Beide namen zijn afkomstig van de Germaanse talen en betekenen letterlijk ’twee beken’. De Zenne en de Senette vloeien er immers samen. De oude Nederlandse naam was ooit zelfs Tweebeek. Lange tijd was het een dorpje tot de Industriële Revolutie het liet uitgroeien tot een industrieel stadje.

Het mag dan ook geen verbazing zijn dat ook voetbal er zijn weg vond. Al was dat wel pas na WOI voor het eerst. Cercle Sportif Tubizien was de eerste, opgericht in 1919 en aangesloten bij de Belgische voetbalbond in 1922. In 1925 hielden ze er echter mee op, maar lang duurde dat niet. De exact zelfde ploeg werd nog in 1925 opnieuw opgericht met dezelfde naam en sloot zich een jaartje later opnieuw aan bij de KBVB.

Ook in 1926 kreeg CS Tubizien concurrentie van Cercle Sportif Esperance Tubize. Beide teams bleven op een lager, regionaal niveau spelen. Na WOII wilden ze een frisse wind laten waaien en veranderden ze hun naam in Football Club de Tubize. Maar lang hielden ze het niet vol. In 1950 dienden ze hun ontslag in. Intussen probeerden nog andere clubs het succes op te zoeken. Tussen 1942 en 1951 was er even Football Club Espoir Fabelta Tubize en tussen 1944 en 1949 speelde Sporting Club Bata Tubize ook even de pannen van het dak.

Een eerste fusie

Maar de twee oudste clubs zouden blijven verder gaan. Want na het verdwijnen van FC Tubize in 1950 werd de club in 1953 gewoon opnieuw opgericht. Ditmaal als Club Sportif Esperance Tubize. Daarna ging alles weer zijn gangetje als ervoor tussen de twee CS Tubize teams; opnieuw op regionaal vlak. Maar de lokroep naar voetbal op hoger niveau zorgde ervoor dat in 1967 een fusie werd aangegaan tussen die twee. Football Club Tubize was geboren en alle oude stamnummers waren nu officieel verdwenen.

In 1974 kregen ze opnieuw gezelschap. Dat jaar werd Amis Reunis Tubize boven de doopvont gehouden. Er waren dus opnieuw duels op het scherpst van de snee, maar nog steeds op lager niveau. De eerdere fusie bracht niet meteen de verhoopte successen. In 1989 bevonden beide teams zich bijvoorbeeld in de derde provinciale reeks. Een nieuwe fusie was dus het gevolg. Ditmaal werd Amis Reunis opgeslokt. Association Football Clubs Tubize werd de nieuwe naam en nu zouden de successen wel volgen.

Want al in 1993 stootte AFC Tubize voor het eerst ooit door naar de nationale reeksen. Onmiddellijk streden ze voor nog een stapje hoger en in 1996 promoveerden les Blancs et Or naar de derde klasse. In amper zes jaar tijd zijn ze dus van het derde regionale niveau naar het derde nationale niveau geklommen. Daar stokte de trein een beetje, maar in 1999 stonden ze er weer en deze keer bleef de trein doorstomen. In 2003 werden ze de allereerste Waals-Brabantse club dat de tweede klasse bereikte.

Terugval en redding

De professionalisering werd ingezet met het aantrekken van grotere namen (ook in het bestuur) en een modernisatie van het stadion. De ambitie was duidelijk. En dat doel haalden ze in 2008. De eerste klasse werd hun nieuwe toneel. Al zou het bij één jaartje blijven. Want het jaar erop stonden ze weer in de tweede klasse en werd het steeds moeilijker voor de club uit Tubeke. Tien jaar lang bleven ze nog vechten in de tweede klasse, maar in 2019 zakten ze toch verder door naar het derde niveau, het vernieuwde eerste amateur.

Financieel werd het zwaarder en geruchten van faillissement konden niet meer weerlegd worden. Na opnieuw een degradatie en ook nog eens de Corona pandemie werd gezocht naar een nieuwe fusie als oplossing. In 2021 kwam er uiteindelijk een oplossing. Royal Stade Brainois vormde de basis voor een gezonde verderzetting. De nieuwe naam werd officieel Renaissance Union Tubize-Braine-le-Comte. Zelf gebruiken ze liever de roepnaam Royale Union Tubize-Braine.

Op zich lijkt dit wel de meest logische fusie. Eden Hazard is daarbij de rode draad. Zijn grootvader is/was hevig betrokken bij R Stade Brainois en vader Thierry (voormalig speler) was de drijvende kracht achter Stade Brainois en de fusie tussen de twee teams. Want zowel Eden als broers Thorgan, Kylian en Ethan maakten een passage bij AFC Tubize. Eden en Thorgan begonnen zelfs bij Stade Brainois en als onze info correct is speelt Ethan nog steeds bij het vernieuwde Tubize. Let vooral op het opvallende standbeeld bij het stadion dat Eden zou moeten zijn.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %