Keuken Kampioen Divisie

Trip naar Almere City

Voetbalminnend Nederland maakt zich op voor het aanstaande kampioenschap dat De Coolsingel en omgeving hoogstwaarschijnlijk na jaren op zijn kop zal gaan zetten. Daarnaast is de strijd tegen degradatie ook in alle hevigheid bezig, waarin ook Rotterdam -met Sparta en Excelsior- goed is vertegenwoordigd. De spanning zal tot en met de laatste speeldag voelbaar zijn. Hoe groot het verval van ons Nederlands voetbal ook moge zijn, de competitie is retespannend, de stadions zitten vol en de toeschouwers genieten enorm. Een bezoek aan een voetbalwedstrijd die gespeeld wordt in een bomvol uitverkocht stadion is en blijft het mooiste wat er is.

De beleving en spanning voelen is elke keer weer onbeschrijfelijk. Zeker in een afgeladen “Kuip” met haar fanatieke legioen maar ook in “De Arena” als het publiek er een beetje zin in heeft! Hoe is die ervaring dan wel niet in een vol Camp Nou, Allianz Arena of het Emirates Stadium? Mijn “Groundhop bucketlist” is oneindig lang en deze keer stond een bezoek bij City op de planning. Geen Manchester, Birmingham of Leicester. Nee, we houden het lekker dicht bij huis en we bezoeken Almere City!

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een stad met het formaat en de uitstraling van Almere geen voetbalclub op het allerhoogste niveau heeft? Of is dat juist nou het punt? We gaan op ontdekking uit in Almere. Het Yanmar stadion is de thuishaven van de ploeg uit de Jupiler League. Er kunnen drieduizend toeschouwers zitten en het is daarmee het kleinste stadion in het betaalde voetbal. Het gebeurt niet vaak dat de boel is uitverkocht.

Op de dag van ons bezoek treffen we het want het is namelijk “familiedag”! De voetbalticket is ter gelegenheid van deze speciale dag maar vijf euro en voor kinderen zelfs maar één euro. Met dit soort entreeprijzen verwacht je een uitverkocht huis. In Almere is het geen gekte en mensenmassa’s zoals bij Ajax of Feyenoord. Nee, het is eerder stil en verlaten zelfs En dat tijdens de vakantieperiode. We lopen het terrein op en het valt echt op dat het zo rustig is. Het enige waar iets te beleven valt, is bij een frietkar en het verkooppunt waar frisdrank, koffie en thee wordt verkocht. Zo vlak voor de wedstrijd is er nog niet veel te beleven. Maar toch, via een openstaand hek zien we het kunstgrasveld liggen en daar is wel de nodige bedrijvigheid.

Trip naar Almere City

Trip naar Almere City
Oud-voetballer Arno Splinter (Ajax, De Graafschap) staat te midden van een tachtigtal kinderen -samen met wat van zijn collega’s- een voetbalclinic te geven. Het is koddig om vooral de kleinste jongens en meisjes druk in de weer te zien met een bal.

Trip naar Almere City
We lopen over het speelveld van Almere City en gaan op een rustig stuk zelf ook met een voetbal aan het werk. Ach, aan de schotkracht en de richting van de geschoten ballen is duidelijk te zien dat wij liefhebbers op leeftijd zijn: Betaald voetbal is voor ons nooit meer geweest dan een vervlogen droom. Om verder risico op spierscheuringen -of zelfs lachsalvo’s van de aanwezige ouders te voorkomen- leggen wij de bal maar aan de kant en maken snel wat foto’s dat we op doel staan en in de dugout zitten.

Trip naar Almere City
Na ons avontuur op de kunstmat, dat aanvoelt als een hoogpolig tapijt, begeven wij ons naar de kantine. Hier merken we toch waar een kleine club, klein in blijft. Hier geen sierlijke wandschilderingen, vlaggen of posters van spelers maar een koele nieuwbouw inrichting. We nemen een drankje en lopen even later weer naar buiten voor een typische voetbalmaaltijd. Want zeg nou zelf, een wedstrijd bezoeken zonder een patatje met en een frikandel te eten, dat kan toch niet? De spelers van tegenstander FC Oss zijn inmiddels gearriveerd en lopen rustig richting de kleedkamers. Langzaam begint het wat drukker te worden bij Almere City en druppelt het publiek binnen maar dat mag ook wel zo kort voor de wedstrijd.

Wat ons ook opvalt is de amateuristische verkoop van merchandise. Een half uurtje voor de wedstrijd komen twee -voor het oog puberende- vrijwilligers aangesjokt met wat fan spulletjes en leggen die over een scheefstaande tafel heen. Drie sjaals, vier mutsen en zes vaantjes worden uitgestald. Dat is dan de hele fanshop! Een beetje creatieve en commerciële vrijwilliger zou hier toch heel wat meer mee kunnen doen. Juist een kleine voetbalclub moet hier meer aandacht aan besteden om geld te generen.

We begeven ons naar de tribune en nemen plaatst op de verwarmde stek. Dat is niet verkeerd op deze kille en best winderige avond. De supporters van FC Oss zijn zo te zien in één busje gekomen want er staan hooguit dertig man in het uitvak. Maar ze staan er wel en steunen hun ploeg fanatiek! Het stadionnetje heeft zich met iets minder dan tweeduizend bezoekers gevuld maar de sfeer is prima. De aanwezige kinderen zorgen voor veel rumoer en gejuich. De oudere supporters bekijken de boel rustig met een drankje, al dan niet voorzien van alcohol.

Trip naar Almere City
In een hoekje ontwaren we voormalig voetballer en international Michael Mols. De jeugdige bezoekers hebben geen idee wie de oud-speler van FC Twente, FC Utrecht, Glasgow Rangers en Feyenoord is. Een speler van dat kaliber ontwaar je tegenwoordig niet snel meer op de tribunes. De wedstrijd en het vertoonde veldspel van de thuisploeg is meer dan aantrekkelijk. Trainer Jack de Gier laat zijn ploeg verzorgd en aanvallend voetbal spelen. Helaas voor Almere City loopt de topscoorder van de Jupiler League bij de tegenstander rond en al snel staan de Ossenaren met 0-2 voor. Opeens uit het niets is er wat rumoer in het uitvak. Welgeteld één Osse supporter gaat tekeer tegen het vak van de “harde kern” van Almere. Stomverbaasd wordt er naar de man gekeken, die vriendelijk door een steward met het formaat van een boom, naar zijn maten wordt teruggestuurd waar hij triomfantelijk zijn verhaal doet. Ik heb niet het idee dat iemand van Almere of van Oss iets begrijpt van zijn actie!

Trip naar Almere City
City vecht zich de tweede helft prima terug en komt zelfs op een 3-2 voorsprong maar FC Oss weet toch nog gelijk te maken. De twee ploegen hebben de aanwezige toeschouwers getrakteerd op een aantrekkelijk wedstrijd met in totaal zes doelpunten en dito kaarten. Deze meevaller hadden we niet verwacht en al met al hebben we weer een prima avond gehad. Op naar een volgende City!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %