Actueel

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2083

“Een kleine groep relschoppers zorgt voor voetbalgeweld tijdens en rondom voetbalwedstrijden. Dit gaat vaak ten koste van het plezier van de gewone supporters. Verschillende partijen werken samen om de ambitie toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020 te bereiken.” Dit zijn de woorden van het zoveelste kansloze initiatief om voetbal op een fatsoenlijke manier te organiseren. Greta Thunberg zou zeggen: “Bla, bla, bla”. 

Gastvrij voetbal

In 2016 spraken verschillende partijen zich uit om het “stadionbezoek weer veilig te maken:. Dat resulteerde in een aantal zeer concreet gestelde doelen, maar niet heus:

  • Een individuele aanpak van hooligans, waardoor echte supporters minder last hebben van relschoppers.
  • Voetbal gastvrijer maken voor uit- en thuissupporters.
  • Stadions in Nederland veiliger maken.
  • Regierol van gemeenten versterken.
  • Supporters(verenigingen) meer betrekken bij beleid over voetbal en veiligheid.

Neem nu alleen deze week al. Feyenoord maakt op donderdag bekend dat supporters in een buscombi moeten stappen. Nu is dat al te krankzinnig voor woorden, maar nu dienen supporters daar ook nog eens 42 euro voor te gaan betalen! Hoezo “echte supporters minder last hebben van relschoppers”? Het gaat om slechts 400 man, stuk voor stuk tot op detailniveau geregistreerd en bekend binnen de club als uitkaarthouder.

Aankomende zondag speelt De Graafschap tegen Almere City. De grootste risicowedstrijd van het land. Uiteraard dient deze wedstrijd bezocht te worden met een combi. Maar voor het geval er toch iemand iets eerder wil afreizen, een bezoek voor 18.30 uur aan de provincie Flevoland voor mensen uit Doetinchem is niet toegestaan. Wat is dit voor onzin?

https://twitter.com/AwaydaysNL/status/1445304241657163781?s=20

Over twee weken speelt FC Twente een bekerwedstrijd tegen een amateurclub in Oss. Blinde paniek bij de lokale driehoek. De wedstrijd moet in het stadion van FC Oss worden gespeeld. En er moet met een buscombi worden afgereisd. En dat alles op een woensdagavond. Weg plezier.

https://twitter.com/Awaydays053/status/1445809897027915782?s=20

Hoelang laten we dit nog gebeuren? Wanneer gaan we eens een maand lang die achterlijke combi’s omzeilen? Gewoon de binnenstad in of direct door naar het stadion met vrij vervoer. Dat is pas gastvrij voetbal!

Hoelang laten we ons nog behandelen als tuig van de onderste richel?

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %