Het leek haast op een sprookje: De nummer 1 van de Belgische Tweede Klasse op de allerlaatste speeldag op bezoek bij de nummer 2, met als inzet de titel. Totdat de geschillencommissie van de KBVB gisteren de nummer 3 een forfait zege van 5-0 toekende. Ineens ligt de stand in de Tweede Klasse overhoop: De nummer 3, White-Star Brussels, schiet hierdoor ineens naar de eerste plaats en door een besluit vanachter de groene tafel lijkt de topmatch tussen Eupen (nummer 1) en Antwerpen (nummer 2) haast een bijzaak te worden.

Media reageren verbaasd op het nieuws, en dan met name op de timing. “Coup de théâtre”, “een grote klucht” en “bijzondere beslissing”, zijn enkele zinnen die je om de oren vliegen. Bijzonder is de beslissing zeker, vooral gezien de timing van het besluit en de jurisprudentie.

Royal Antwerp FC of Eupen?

Het had zo mooi kunnen zijn. Antwerp was hard op weg naar de Belgische Eerste Klasse, maar liet afgelopen weekend dure punten bij Union Saint-Gilloise liggen. Hierdoor schoot Eupen door naar de eerste plek en hadden beide clubs evenveel punten. Laat de allerlaatste competitiewedstrijd nou net die tussen Antwerp en Eupen zijn, op de Bosuil, en je snapt dat de ontknoping er een is waar iedereen reikhalzend naar uitkeek. De kaartjes voor deze wedstrijd vlogen over de toonbank en door de massale belangstelling had de Bosuil wel 5 keer uitverkocht kunnen zijn. Iedereen had het gevoel dat het zondag zou gaan gebeuren. Totdat het nieuws kwam dat de heren achter de groene tafel White Star Brussel in Pole Position zetten voor de titel. Een klap in het gezicht voor de trouwe fans van Antwerp en Eupen.

Forfaitzege White Star Brussel

We gaan even terug naar 31 oktober 2015. FC Seraing nam het op eigen veld op tegen White Star Brussel, een wedstrijd die eindigde in een 1-1 gelijkspel. FC Seraing stelde die wedstrijd Jeffrey  Rentmeister op, een speler die van, uitgerekend, transfervrij White Star kwam. De KBVB had de speler aanvankelijk speelgerechtigd verklaard, waarop Rentmeister enkele wedstrijden voor Seraing (waaronder die tegen White Star Brussel) speelde. FC Seraing had Rentmeister in oktober onder contract gelegd, maar had op 17 september een transferverbod opgelegd gekregen van de FIFA voor inbreuken tegen de “third party ownership” (TPO). Dat is een, inmiddels verboden, praktijk waarbij een derde partij investeert in de economische rechten van een speler, met het oog op het creëren van een meerwaarde bij een latere transfer van die speler. De eerdere goedkeuring van de KBVB werd niet veel later ingetrokken. Seraing ging tegen die beslissing nog in beroep, maar de FIFA was niet te bewegen. De speler was dus niet speelgerechtigd en White Star Brussel claimde een forfaitzege voor de wedstrijd op het veld van FC Seraing. Gisteren kende de geschillencommissie van de KNVB een 0-5 zege aan White Star Brussels toe.

Vergelijkbare situatie Oudenaarde, andere beslissing

De forfaitzege is op zich niet verbazingwekkend, het oordeel van de geschillencommissie om ook de punten toe te kennen wel. In mei 2013 kreeg Oudenaarde in een vergelijkbare situatie namelijk geen punten toegekend voor een forfaitzege tegen, uitgerekend, White Star Woluwe. Op 16 april 2013 had de Geschillencommissie een 5-0 forfaitzege toegekend aan Oudenaarde omdat White Star met Arthur Bacquet een niet-speelgerechtigde speler opgesteld had. Heist-op-den-Berg, dat met Oudenaarde in hevige strijd tegen degradatie was verwikkeld, had daartegen als derde partij beroep aangetekend. De commissie gaf Heist gelijk en kende geen punten toe aan Oudenaarde, hoewel de 5-0 zege wel bleef staan. Hierdoor bleef Oudenaarde steken op een play-off plaats, maar weigerde het de play-offs voor promotie/degradatie te spelen. “In samenspraak met onze voorzitter, onze advocaten en onze coach hebben wij beslist om niet deel te nemen aan de eindronde (…)”, klonk het in 2013 strijdvaardig op de website van de club. “Alle mogelijke opties zullen worden benut om ons gelijk te halen. De voetbalbond had blijkbaar, nadat ze ons eerst wel drie punten toekenden, ook nog een plan B achter de hand. Wel wij werken nu ook aan plan B. Vraag ons niet waar het gaat eindigen…”. Plan B was uiteindelijk dat Oudenaarde geen play-offs speelde en daardoor door de KBVB verplicht degradeerde naar de Derde Klasse.

De stand in de Tweede Klasse

Het besluit van de KBVB gaat vergaande gevolgen hebben. Ook andere clubs hebben, naast White Star, beroep aangetekend en gelijk gekregen van de geschillencommissie. Ook Geel, Lommel United en Patro Maasmechelen legden een klacht neer bij de voetbalbond, en krijgen nu dus gelijk. Het gelijkspel van White Star wordt omgezet naar een 5-0 forfaitnederlaag voor Seraing. Hetzelfde geldt voor de wedstrijden Patro Eisden-Seraing (1-1) en Geel-Seraing (0-2). White Star heeft zo 62 punten, ééntje meer dan Eupen en Antwerp. Seraing United verliest vijf punten, maar blijft elfde. Geel wipt over Virton naar de twaalfde plaats en Patro Eisden Maasmechelen is nu veertiende. Ander saillant detail: De Tweede Klasse wordt vanaf volgend seizoen grondig hervormd en teruggebracht naar 8 ploegen, waardoor er 10 ploegen degraderen naar het derde niveau. Het lijkt er gelukkig op dat het schudden van de kaarten achter de groene tafel geen vergaande gevolgen gaat hebben voor de stand in de middenmoot.

White Star Brussel heeft nog geen licentie

Een zege in eigen huis tegen Patro Maasmechelen (zaterdagavond om 20u) volstaat dus voor de promotie voor de Brusselse club. Antwerp en Eupen spelen op hetzelfde moment tegen elkaar op de Bosuil, maar maken enkel bij een zege nog kans op promotie. Beide clubs moeten daarvoor wel hopen op puntenverlies van White Star. Toch is de promotie van White Star hoogst onzeker. De club moet, na een serie conflicten, het Edmond Machtensstadion verlaten en heeft nog geen geschikt nieuw stadion gevonden. Daarnaast is de financiële situatie van de club, die ook nog eens vrij weinig toeschouwers weet te trekken, zeer slecht. De KBVB heeft de licentie van White Star Brussel ingetrokken en hierdoor kan, bij een kampioenschap, de nummer 2 promoveren. White Star Brussel is tegen dat besluit in beroep gegaan en deze zaak dient op 2 mei… Enkele dagen nadat de competitie is afgelopen.

Beroep van Eupen en Seraing

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom. Bij Royal Antwerp FC lijken ze ontdaan van het nieuws en de club beraadt zich nog op verdere stappen. Eupen en Seraing hebben aangegeven in beroep te gaan. Financieel directeur van Eupen, Thomas Herbert: “Door ons beroep willen we ervoor zorgen dat de huidige stand behouden blijft. We willen dat de beslissing over promotie op het veld beslecht wordt en niet voor de groene tafel. Bovendien is het tijdstip van de beslissing op z’n zachtst gezegd ongelukkig, zo vlak voor de laatste speeldag. Naar onze mening heeft Seraing de beslissing van de FIFA niet gevolgd, maar het kan zich wel beroepen op een geldige licentie van de Belgische voetbalbond.”

En daarmee raakt Herbert de kern aan: Het tijdstip van de beslissing is qua timing wel erg toevallig en het idee van willekeur en voortrekkerij van de KBVB wordt wel extra sterk aangezet door het willekeurig toekennen van de forfaitpunten. Dat een spannende titelstrijd door de heren achter de groene tafel zo tenietgedaan wordt is uitermate jammer. En dat dit bij de KBVB in België afspeelt? Eigenlijk verbaast ons dit niet: Welkom in België, het land van de Old Boys Networks van de voetbalsoaps!

Bronnen: oa Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en Jelle Haemels

Martijn M.
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.