Columns

Titanenstrijd: Barbados vs Grenada (1994)

Op hol geslagen voetbaleconomen, bestuurders die de supporters totaal negeren en racistische provocaties maken het soms lastig om nog te lachen om onze prachtige hobby. Tover de lach terug op je gezicht, roep af en toe iets onzinnigs en vergeet niet te genieten van al het moois dat de voetbalcultuur ons weet te bieden.

We gaan een aantal jaar terug in de tijd. Op 27 januari 1994 stond een zeer belangrijke wedstrijd op het programma tijdens de kwalificatie voor de Caribbean Cup. In een poule met de kleinduimpjes Barbados, Grenada en Puerto Rico stond er een allesbeslissende wedstrijd op het programma in het nationale stadion van Barbados. Barbados moest met minimaal 2 goals verschil winnen van Grenada om door te dringen tot de prestigieuze Caribbean Cup. Dat er minder kwaliteit op het veld stond dan bij een gemiddeld potje in de Eerste divisie maakte niet uit. Een nationale wedstrijd is voor sommige landen gelukkig nog wel een kwestie van eer. De organisatie van het toernooi had op een mooie maandagmiddag besloten dat elke wedstrijd een winnaar verdiende. Bij een gelijkspel zou er nog vrolijk door worden gevoetbald. Dat is misschien wat vreemd bij een poulesysteem, maar er werd nog iets bedacht wat veel meer impact zou hebben op de kwalificatie. Een goal in de verlenging zou namelijk dubbel tellen. De reden achter deze wonderlijke regel is helaas nooit achterhaald.

Barbados begon goed aan de wedstrijd en had al snel een veilige marge van twee goals bereikt. Bij 2-0 zouden zij immers poulewinnaar worden. Vlak voor het laatste fluitsignaal van de dienstdoende scheidsrechter scoorde Grenada de broodnodige 2-1. Grenada zou met deze uitslag afreizen naar het hoofdtoernooi. Barbados had twee opties. Of een derde goal tegen de touwen jagen of de wedstrijd bewust op een verlenging uit te laten lopen, waarin ze nog een half uur kregen voor het scoren van één goal die voor twee zou tellen. De spelers van het nationale team van Grenada realiseerden zich te laat ze beter beide goals hadden kunnen gaan verdedigen, waardoor de slimste verdediger van Barbados de bal na enkele prachtige een-tweetjes met de keeper het doel in joeg. Grenada mocht aftrappen bij een 2-2 stand. Helaas voor de inwoners van Grenada kwam niemand op het briljante idee om de bal vanaf de aftrap richting de eigen goal te trappen. Het is immers onmogelijk dat de aanvallers van Barbados zo snel kunnen lopen om ook dit goal te verdedigen. Na de ietwat onwennige aftrap konden de spelers van Barbados voorkomen, dat Grenada of een eigen goal of een goal in het op papier juiste goal wisten te maken. In de verlenging lukte het Barbados om de 3-2 binnen te schieten. Door de idiote regel dat deze goal dubbel zou tellen werd het dus eigenlijk 4-2. Barbados ging naar de Caribbean Cup, waarin ze uiteindelijk strandde in een poule met onder andere de latere winnaar Trinidad & Tobago.

Gelukkig bestaan er nog altijd regels die opeens zorgen voor een idioot wedstrijdbeeld. Vorig jaar speelden sc Heerenveen en Feyenoord nog tegen elkaar en werd Feyenoord in de tweede helft de overwinning gegund. Beter voor beide teams, dus een overwinning voor Feyenoord was logisch. Wat je hier ook van vind, het levert in ieder geval genoeg hilariteit op. Een glimlach op het gezicht van een voetbalsupporter is zeker in deze tijden goud waard.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %