Met 1896 als oprichtingsjaar behoort Willem II tot een van de oudste betaald voetbalclubs van Nederland. Enkel Sparta Rotterdam en Vitesse zagen eerder het licht dan de club uit Tilburg. Vandaag bestaat Willem II 125 jaar; dat moest de hele stad weten!

Op 12 augustus 1896 richtte Marten Evert van Kuiken de Tilburgse club ‘Tilburgia’ op. Tot aan mei 2021 stond Gerard de Ruiter bekend als de oprichter van de Brabantse voetbalclub, echter bleek dit niet te kloppen.

Successen
20 jaar na oprichting, in 1916, werd het eerste landskampioenschap naar Tilburg gehaald. In totaal pronken er drie landstitels in de prijzenkast van Willem II, want ook in 1952 en 1955 kende de club enorme successen met het winnen van de landstitel. Naast drie landstitels werd de KNVB-Beker ook tweemaal gewonnen. In 1944 werd deze prijs voor het eerst toegevoegd aan de prijzenkast. De tweede bekeroverwinning dateert van het seizoen 1962/63.

Middernacht
Om klokslag middernacht lichtte het zuidelijke deel van de Kruikenstad op in een combinatie van rood, wit en blauwe kleuren. Op verschillende plekken ging er vuurwerk de lucht in en werden er fakkels ontstoken.

Niet alleen om middernacht werd duidelijk gemaakt dat Willem II vandaag 125 jaar oud is. Eerder op de avond werd de Sint-Jozefkerk, een van de belangrijkste gebouwen van Tilburg, al verlicht in de kleuren van de Tricolores.

Foto: Toin Damen / Pro Shots

Europa
Dat mijlpalen bij Willem II leven, dat blijkt ook uit eerdere Europese wedstrijden. Willem II heeft namelijk meerdere malen meegestreden in internationale competities. Tijdens het seizoen 2019/20 plaatste de club zich voor het laatst voor de Europa League. Deze plaatsing werd wegens corona niet op het veld, maar in de rechtbank beslist. FC Utrecht meende recht te hebben op het Europese ticket, omdat zij na het vroegtijdig eindigen van het eredivisieseizoen één wedstrijd minder hadden gespeeld dan Willem II. De rechter stelde Willem II in het gelijk, waardoor er voor het eerst in 15 jaar weer Europees voetbal in Tilburg gespeeld zou worden.

De eerste horde was het Luxemburgse Progrès Niederkorn. Ondanks dat supporters niet welkom waren bij deze wedstrijden, maakten honderden Willem II-supporters de reis naar het kleine landje om hun club te steunen.

Willem II in Luxemburg

Nadat Progrès Niederkorn met gemak uit het toernooi werd geschoten, stond Rangers FC te wachten in de volgende voorronde. Bij deze wedstrijden waren supporters ook niet welkom, maar dat nam niet weg dat er een geweldige sfeer werd gecreëerd op een paar honderd meter van het stadion. Zo’n 700 supporters verzamelden zich op het Olympiaplein om de wedstrijd op groot scherm te kijken. Helaas mocht deze steun niet baten. Willem II ging onderuit met 0-4 en lag zodoende uit het toernooi.

Jord Pingen
7 dagen per week bezig met voetbal. Wekelijks bij Heracles Almelo op de tribune te vinden. Voorstander van sfeeracties mét pyro, tegenstander van commercie en kunstgras.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.