Voetbal in België

TiKiT: de app voor alle supporters

De rompslomp op je favoriete WhatsApp groep waarin iedereen zijn zegje wilt doen en tegelijk alle essentiële info verloren gaat. Herkenbaar? Voor de doorwinterde vrijwilliger die zich inzet om de supportersclub draaiende te houden is dit dagelijkse kost. Tickets die last minute niet worden opgehaald, supporters die nog snel mee willen gaan net terwijl je denkt alles geregeld te hebben, steeds dezelfde mensen die hun ticket vergeten te betalen. Het zijn slechts enkele voorbeelden die klassiekers zijn geworden. De gratis TiKiT app verwijdert misschien niet alle grijze haren, maar kan het nut van een WhatsApp groep wel behouden voor wat het is.

 

In de Hekken stak zijn licht op bij Jonas, bedenker van de TiKiT app.

 

IDH: Jonas, hoe ben je op het idee van TiKiT gekomen?

Als actief voetbalsupporter en voormalig bestuurslid van een Vlaamse supportersclub met een 200-tal leden, kreeg ik uiteraard ook veel te maken met de verdeling van voetbaltickets en alles wat daarbij komt kijken. Vaak vroeg ik me af of die ticketverdeling en de administratie ervan niet efficiënter en gemakkelijker kon. Zo begon in 2018 het idee te rijpen om een applicatie te (laten) ontwikkelen die de ticketverdeling tussen supportersclubs en haar leden regelt.

De voornaamste doelen van TiKiT zijn de ticketverdeling vereenvoudigen, de administratie en boekhouding automatiseren en de mogelijkheid geven aan supportersclubs om een financiële buffer op te bouwen. Daarnaast zal het ook voor de leden van supportersclubs veel overzichtelijker en duidelijker zijn dan de huidige manier van ticketverdeling via een facebook-pagina, mail, whatsapp…

IDH: Hoe werkt TiKiT dan voor supportersclubs die de app willen gebruiken? 

Wel, dat is eigenlijk heel eenvoudig: Iemand van de supportersclub maakt gratis een eigen TiKiT-groep aan en nodigt dan alle leden van de supportersclub uit om TiKiT te downloaden en toe te treden tot je gesloten TiKiT-groep (=je supportersclub). Dit kan zelfs via de app zelf dankzij een functie waarmee je je leden via een voorgeprogrammeerd bericht een sms’je stuurt met de link naar de App of Play Store. 

Nadat een lid de app gedownload heeft maakt hij even een profiel aan en kan hij zijn/haar supportersclub vragen hem toe te voegen. Vanaf dan zit dat lid dus in de gesloten TiKiT-groep van zijn of haar supportersclub en kan hij/zij dus ook tickets aanvragen. 
Het zijn dus de administrators van de gesloten TiKiT-groep (= bestuur van supportersclub) die volledig zelf bepalen wie er in de groep wordt toegelaten, zodat de tickets steeds binnen de supportersclub blijven.
IDH: Je spreekt over een extra financiële buffer voor supportersclub? Is de app dan toch betalend?
Zoals eerder gezegd kan iedereen TiKiT volledig gratis downloaden, een profiel en een groep aanmaken, toetreden tot een groep etc. De supportersclubs kunnen TiKiT ook volledig gratis gebruiken, maar de leden betalen wel een administratieve kost per transactie van een ticket. Die administratieve kost/transactie stel je als administrator ook zélf in voor je eigen TiKiT-groep. (Min €1 – Max € 5)
Ik geef een voorbeeld:
Supportersclub X krijgt van de voetbalclub 25 tickets voor de volgende uitwedstrijd.
De supportersclub post deze 25 tickets met slechts enkele muisklikken gratis in hun TiKiT-groep.
Alle leden kunnen een ticket aanvragen tot de door de administrator gekozen deadline.
Na de deadline selecteert de administrator welke leden er een ticket krijgen.
De leden die geluk hebben krijgen een notificatie met de melding dat ze een ticket krijgen met een uitnodiging tot betaling via Payconiq. Het bedrag dat je als lid moet betalen is enerzijds, uiteraard, de ticketprijs en anderzijds de administratieve kost die van toepassing is bij supporterslub X.
Als supportersclub X dus een administratieve kost van bv € 2 hanteert, dan zullen zij per ticket ook € 2 extra ontvangen. Aan het einde van de maand volgt er een afrekening tussen de supportersclub en TiKiT. Na aftrek van de transactiekosten van payconiq, blijft 50% van de winst bij supportersclub X en de andere 50% gaat naar TiKiT.
IDH: TiKiT is er niet alleen voor supportersclubs, maar ook voor de individuele supporter? Hoe zit dat?
Inderdaad, want je hoeft niet noodzakelijk een officiële supportersclub te zijn om een TiKiT-groep aan te maken. Elke voetbalsupporters zit waarschijnlijk wel in minstens één WhatsApp-groepje met zijn voetbalvrienden en je weet hoe dat gaat…
Op maandag vraagt Max of er nog een abonnement over is voor de komende thuiswedstrijd. Niemand antwoord er echt op en ondertussen verdwijnt Max zijn vraag naar de geschiedenis van WhatsApp, omdat de rest van de groep nog over het voorbije weekend bezig is.
Op woensdag schrijft Kevin in de groep dat zijn abonnement vrij is voor de komende wedstrijd, maar Max zal dat bericht nooit lezen, want hij was aan het werk en heeft ondertussen al 47 gemiste meldingen in deze groep.
Op vrijdag doet Max nog eens een poging, waarop Sam antwoordt dat zijn abonnement nog vrij is. Enkele uren later laat ook Kevin weten dat zijn abonnement nog steeds vrij is. Dieter antwoordt met ‘ik ken nog wel een vriend die misschien mee wil’.
Op zaterdag komt iedereen voor de wedstrijd samen in de kroeg en komen elke keer opnieuw dezelfde vragen terug: 
“Wie heeft er mijn abo nog van vorige keer?” 
“Heb ik jouw abo al betaald voor vorige wedstrijd?” 
“Hopelijk komt Yannick deze keer op tijd, want hij heeft mijn abo nog, denk ik” 
“Zeg, voor volgende week zoek ik nog een abo”
“Wie heeft de pot?”
Bovenstaande voorbeelden kunnen in de toekomst voorkomen worden met TiKiT. Maak gewoon je eigen kleine TiKiT-groepje aan en hou het ruilen van abonnementen en/of tickets overzichtelijk. En dan kan je je WhatsApp-groep terug gebruiken waarvoor het aangemaakt werd: voor het delen van uitgebreide voetbalanalyses onder collega-voetbalexperten.
IDH: De corona toestanden en de nasleep ervan, verre van ideaal. Wanneer gaat TiKiT online?
TiKiT staat al online en kan dus ook meteen gedownload worden! 
De eerste versie van deze app was nu eenmaal al klaar en we zagen het nut er niet van in om te wachten met lanceren. Op deze manier kunnen supportersclubs en voetbalfans al kennis maken met TiKiT en hun eigen TiKiT-groepen aanmaken. In het belang van de supportersclubs is het belangrijk dat ze niet wachten met downloaden tot het seizoen terug begint, maar hun eigen TiKiT-groep reeds aanmaken, zodat ze hun feedback kunnen doorgeven en wij de app verder kunnen verbeteren. Zo kunnen ze zich in alle rust voorbereiden op de chaos die er zal aankomen wanneer de stadions terug open gaan, want wie gaat er dan niet naar het voetbal willen? Dankzij TiKiT kunnen ook de bestuursleden van supportersclubs binnenkort optimaal genieten van onze herwonnen vrijheid!
IDH: Doorwinterde vrijwilligers met grijze haren kunnen je bereiken voor extra info over de werking van de app?
Uiteraard! Vragen over TiKiT kunnen gericht worden aan [email protected]
Ook indien er eventueel suggesties, verbeteringsmogelijkheden of opmerkingen zijn mag men ons altijd contacteren. Wij streven naar de perfecte applicatie voor voetbalfans!
Daarnaast kan u alle info over TiKiT terugvinden op onze website en zijn wij ook actief op Facebook en Instagram.
page10image18580288 page10image18580496
page10image18583616 page10image18579456
Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Reageren is niet mogelijk.

0 %