Tijd om afscheid te nemen van het Maurice Vandewielestadion
KSK Ronse speelt intussen al 27 jaar in het Orphale Cruckestadion. Zes jaar eerder kwam KSK Ronse tot stand als fusie van ASSA Ronse met Club Ronse. Beide ploegen hadden op enkele honderden meters afstand hun eigen prachtige stadion. Club Ronse verliet het prachtige Parc Lagache en ASSA Ronse deed afstand van hun Maurice Vandewielestadion.
Het is die laatste die nu enorm in the picture staat. Parc Lagache was na de fusie in 1987 één jaar de thuisbasis van de fusieploeg. Daarna werd het overgelaten aan de natuur. FC Sint-Hermes Ronse deed de boel nog een jaartje opleven (2016/17), maar daarna was het helemaal over and out. Intussen is het grotendeels overgenomen door de nabijgelegen sportpleinen en kan je padel spelen op het voetbalveld van weleer. In 1988 verhuisde KSK Ronse voor vijf jaar naar het Maurice Vandewielestadion tot het nagelnieuwe Orphale Cruckestadion helemaal afgewerkt was.
Maar daarvoor was het, net als Parc Lagache voor Club Ronse, sinds 1922 de thuisbasis voor ASSA Ronse. ASSA was de oudste club in Ronse, in 1906 opgericht als Association Sportive Renaisienne. Na AA Gent en RC Gent is het huidige KSK Ronse (want dat leeft verder met het stamnummer van AS Renaisienne) de oudste nog actieve club in de provincie Oost-Vlaanderen. Twee jaar na de oprichting kwam er echter onenigheid binnen de ploeg en Football Club Renaisienne was het resultaat. De rivaliteit was begonnen.
Beide ploegen betrokken in 1922 hun nieuwe stadion en dat gaf beide ploegen goeie moed. AS Renaisienne haalde in 1923 voor het eerst de nationale reeksen (toen nog tweede klasse), FC Renaisienne deed dat dan weer in 1926. AS degradeerde jammer genoeg dat jaar en het moest tot 1937 wachten om terug te kunnen keren naar tweede klasse. Beide ploegen beleefden toen hun absolute topjaren. Fans kwamen in grote getale supporteren en de derbies stonden tot ver in de omgeving bekend.
Maar na WOII veranderde het toonbeeld. In 1948 degradeerde ASSA Ronse naar derde klasse, vijf jaar later volgde FC Ronse. Het was wel ASSA dat enkele grote namen kon binnenhalen. Na Rik Larnoe in de jaren ’20 kon het in de jaren ’50 genieten van ene Raymond Goethals in doel. De swinging sixties waren iets minder swingend voor ASSA Ronse. Geleidelijk aan zakte de ploeg weg uit de nationale divisies en in 1972/73 bevonden ze zich zelfs in vierde provinciale. Ook Club Ronse was teruggezakt naar de provinciale reeksen. Beiden ver verwijderd van de topjaren van weleer.
Uiteindelijk moesten ze hun wrok doorslikken en zat er niets anders op dan te fusioneren. In 1987, net geen 80 jaar na de afscheuring, gebeurde dat dan ook. ASSA Ronse en RFC Ronse werden weer één en KSK Ronse was geboren. Het stamnummer van ASSA Ronse werd behouden en intussen speelt de ploeg alweer 30 jaar onafgebroken in de nationale reeksen. Zelfs tweede klasse werd weer gehaald. Alleen gebeurde dat niet in Parc Lagache, noch in dit Maurice Vandewielestadion.
Maar dat wil niet zeggen dat er geen voetbal meer te zien was. FC Lindsay Cleaning Ronse was oorspronkelijk actief in een West-Vlaamse lokale voetbalbond en betrok het Maurice Vandewielestadion. Jarenlang konden fans nog genieten van dit prachtige stadion met goed verborgen gradins en een monumentale hoofdtribune. In 2014 besloot de club de stap naar de Belgische voetbalbond te nemen, echter moesten ze dan hun naam veranderen. Commerciële namen mogen immers niet. De officiële naam werd dan FCLC Ronse.
Maar de recente geschiedenis van het stadion is minder rooskleurig. De gronden werden te koop gesteld en het werd hoe lang hoe meer duidelijk dat het stadion niet lang meer een stadion zou zijn. FCLC Ronse verhuisde in 2019 naar het Orphale Cruckestadion en ook de atletiekvereniging van ASSA Ronse is intussen niet meer actief in het wondermooie Maurice Vandewielestadion. Het is zelfs niet meer actief… De atletiekvereniging werd opgericht in 1920 en verhuisde in 1922 met de voetbaltak mee. In 2018 was er ook daar onenigheid en RAT scheurde zich af. Ronse Atletiek Team vaart nu een eigen koers en ASSA bleef verweesd achter. Na jaren topniveau gehaald te hebben en zelfs enkele Olympiërs onder dak, brokkelde alles in sneltempo af. Intussen is ASSA Ronse opgehouden te bestaan; ze haalden net geen 100 jaar.
Het Maurice Vandewielestadion ligt er nu verlaten bij. Wachtend op de finale verkoop. Wachtend op de grote sloophamer die uiteindelijk alles zal uitwissen alsof er nooit iets bestaan heeft. Alweer een monument dat staat te verdwijnen. Ons voetbalhart bloedt.
Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.