ActueelVoetbal in Schotland

The Old Firm: Glasgow kleurt groen-wit

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

De strijd om de landstitel in Schotland is weer helemaal terug. Na jaren van een dominerend Celtic FC in het Schotse voetbal, is The Old Firm levendiger dan ooit. Waar we eind 2019 getuige mochten zijn van de wederopstanding van Rangers FC, is er in de jaren die volgde een hoop gebeurd waaronder het behalen van de Europa League finale door The Gers. Ook wisten zij van 7 stadsderby’s op een rij er 6 te winnen. Eenmaal werd het gelijk. Pas dit jaar wisten The Hoops weer eens de winst te pakken. Het beloofd dus een waar spektakel te worden op Celtic Park.

Waar Celtic FC lange tijd het zo gehoopte 10 in a row (10 landstitels op een rij) leek binnen te halen, werd ineens alles anders. Rangers wist in december 2019 ineens weer eens te winnen op Celtic Park. Iets wat ze sinds 2010 al niet meer hadden gedaan. Hoewel Celtic dat seizoen nog wel kampioen werd (de 9e op rij), was de aartsrivaal in het seizoen 2020 – 2021 oppermachtig. Daarmee werd de groen-witte droom vermorzeld. Want met een 10e opeenvolgende titel zou Celtic het record alleen in handen krijgen. Ook Rangers heeft eens een reeks van 9 kampioenschappen achter elkaar behaald.

Ontbreken corteo

Rond Celtic Park is het altijd al vroeg druk, ondanks dat er tegenwoordig om 12.30 uur al wordt afgetrapt. Daarmee willen ze voorkomen dat het stadion vol dronken Schotten zit. Ik vraag me af of het iets uitmaakt. De onderlinge haat is zo groot, daar hoeft geen alcohol aan te pas te komen om dat op alle mogelijk manier te uiten. Afijn, vervelen hoef je jezelf voorafgaand aan de derby niet. De fanshop is enorm, waar je jezelf uitstekend kan vermaken. Mocht je daar nog geen zin in hebben, een biertje vooraf drinken kan zeker. Want zo rond 11.00 uur gaan de pubs doorgaans open.

Wanneer de uitsupporters onder zware begeleiding het stadion in zijn gebracht, zoeken we The Real McCoy op. Deze pub zit vlakbij het stadion en hier komt normaal gesproken de corteo van de Green Brigade langs. De sfeer zat er al goed in met continu luid gezang. Buiten was ook meer en meer groen-wit te zien. Echter de mars met vuurwerk van de ultras bleef uit. Niemand wist waarom. Het zal toch niet zo zijn dat deze traditie rond The Old Firm de nek om is gedraaid? Balen, want dat gaf altijd een heerlijke aanzet tot een zeer intense strijd in het stadion.

Minder uitsupporters

Wat de precieze aanleiding is, daar zijn de meningen over verdeeld. Aan Celtic-zijde zegt men dat Rangers de vernederingen (nederlagen) zat was en daarom steeds minder uitsupporters toeliet bij The Old Firm. De lezing aan de andere is, dat de uitsupporters op Celtic Park grotendeels in een hoek zijn weggestopt met slecht zicht op het veld, waar op Ibrox de uitsupporters de hele zijde achter het doel kregen. Resultaat is helaas dat er tegenwoordig geen 5.000 maar slechts 750 supporters van de bezoekende club aanwezig zijn.

Desondanks is het een fantastische belevenis om naast het uitvak te staan. De verwensingen, de middelvingers, het jennen en uitdagen begint al ver voor de wedstrijd en stopt geen moment. Als je geen oog hebt voor de wedstrijd, dan heb je met dit vermaak al een fantastische ervaring op zich. Daarbij is het ook mooi om te zien dat het uitvak uit alle macht probeert om enigszins tegenstand te bieden aan de orkaan van geluid die de bijna 60.000 thuissupporters produceren. Met enige regelmaat zorgt dat voor huizenhoog kippenvel, vooral het massale You’ll Never Walk Alone. Ik blijf dat toch iets bijzonders vinden.

The Old Firm: Celtic heer en meester

Mijn eerdere Old Firms (3 stuks) waren of voorspelbaar of ontzettend slecht van kwaliteit als het om het voetbal aankwam. Vooraf hoopte ik op eindelijk eens een zinderende pot voetbal. Dat begon al met de sfeeractie van Green Brigade. Groen witte vellen en een groot doek van Paddy Coyle. Het doek verwijst naar de Battle of the Bogside in Derry in 1969. De toen 13-jarige Paddy was gefotografeerd met een WW2 gasmasker op en een brandbom in zijn handen. Een iconische foto binnen The Troubles, de decennialange strijd tussen de Katholieken en Protestanten op het Ierse eiland. Iets wat natuurlijk ook een grondslag heeft in de rivaliteit tussen Celtic FC en Rangers FC.

De toon is dus gezet. En om het nog aan te dikken werd het spandoek versterkt met de tekst Today we dare to win. En daar bleek geen woord aan gelogen. Vanaf de eerste minuut gaf de thuisploeg vol gas en liepen de bezoekers achter de feiten aan. Geen moment kon Rangers op adem komen en na 8 minuten stonden ze al op achterstand. Celtic Park ontploft. We gaan automatisch mee in het fanatisme. Dit was pas het begin. Want nog voor rust krijgen de bezoekers alle hoeken van het stadion te zien. Dat het bij rust pas 3-0 staat mag een wonder heten. Met name de 2-0 is van ongekende schoonheid en Celtic vergeet vaker te scoren.

In de tweede helft lijkt Rangers wat meer wakker en komen ze zowaar van eigen helft af. Indruk maken doen ze echter niet. Ze krijgen van Celtic ook de ruimte die duidelijk een paar tandjes terug hebben geschakeld. Echter zodra ze weer even gas geven zijn ze levensgevaarlijk. Ze hebben wel enorm gestuntel van de keeper nodig om nog een vierde binnen te prikken. Dat gebeurd een klein kwartier voor tijd. Dat is voor velen in het uitvak de druppel. Die zijn deze vernedering zat en verlaten het stadion. Alleen de Union Bears blijven om de hoon tot op het laatste moment te incasseren.

Het zou nog lang onrustig blijven in Glasgow, waar de groen-witte massa tot in de late uurtjes deze afstraffing uitbundig vieren.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %