Voetbalboeken

Terraces & Floodlights

Terraces & FloodlightsJe hebt vast wel eens van ‘m gehoord, Joris van de Wier alias @Doingthe116. Joris heeft onlangs alle 92 stadions bezocht van de vier Engelse Leagues en is daarmee toegetreden tot een selecte groep voetballiefhebbers, of -fanatici, die deze mijlpaal hebben bereikt. En om die mijlpaal gestalte te geven heeft Joris in eigen beheer een boek uitgebracht waarin hij een aantal wedstrijden beschrijft die hij heeft bezocht. Zo neemt hij ons mee naar de grootste stadions, maar komen we ook in veredelde fietsenstallingen terecht in plaatsen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Illustere -en vooral prachtige- namen als Underhill in Barnet, Gay Meadow in Shrewsbury, maar ook Villa Park en White Hart Lane passeren de revue.

Joris neemt ons keer op keer mee naar het stadion, beschrijft de reis er naar toe (dat is heel vaak heel vroeg opstaan) en vertelt iets over de wedstrijd, het stadion en de sfeer. Maar dat is nog niet alles, hij vertelt ook van alles over de clubs en geeft ons een uitgebreide geschiedenisles over het Engelse voetbal en soms zelfs over de Engeland zelf.

Zo leren we alles over Ian Curtis, de zanger van Joy Division een band uit de jaren ’80 die furore heeft gemaakt. Curtis kwam uit Macclesfield en heeft op jonge leeftijd, terwijl de band grote succes boekte, zelfmoord gepleegd. En dus staat het bezoek aan Macclesfield Town-Leeds United ook in het teken van de zoektocht naar het hoe & waarom achter die zelfmoord.

En ook een wedstrijd als Mansfield Town-Chesterfield wordt in een breder daglicht gesteld, want dit is niet zomaar een streekderby, het is de ‘Miners’ Strike Derby’. En dus krijgen we rond het wedstrijdverslag een terugblik op het sluiten van de mijnen in een deel van Engeland en de gevolgen die dit had op de bevolking. Deze gebeurtenis heeft de verhoudingen tussen deze steden totaal verziekt en dat is te merken.

Dat is misschien wel het leukste, Joris heeft niet als een gek Engeland doorkruist om alle 92 stadions te bezoeken, of af te vincken, hij heeft er echt werk van gemaakt om de krenten uit de pap te halen bij een bezoek. Derby’s zijn altijd speciaal en dus was het soms jaren wachten tot deze op het programma stond voordat de reis werd gemaakt. Beide clubs spelen vaak niet meer op hetzelfde niveau en dus was het afwachten tot ze elkaar voor de beker zouden treffen. Daardoor heeft de reis een kleine tien jaar geduurd.

En beladen wedstrijden zorgen voor een aparte sfeer in en rond het stadion. Een sfeer die soms behoorlijk grimmig is, maar soms ook doorspekt van hilarische spreekkoren, zoals in de wedstrijd tussen Blackburn Rovers en Burnley. Inwoners uit Burnley worden door die uit Blackburn afgeschilderd als The Dingles. Dat is de naam van een familie uit de soap Emmerdale. Een soort Tokkies, bestaande uit xenofoob tuig voor wie inteelt en incest normaal is. Op het hoogtepunt van de wedstrijd, als Blackburn net op 2-1 is gekomen, gaat het helemaal los op de tribunes als de Blackburn fans het lied van ‘The Addams Family’ van een nieuwe tekst voorzien: “Your sister is your mother, your father is your brother, you like to shag each other; the Dingle Family”

Van de Wier beschrijft dit alles met een lekkere portie humor, zo omschrijft hij sommige steden als ‘een verzameling parkeergarages’ en noemt hij sommige supporters ‘laagschedeligen’. En over supporters gesproken; het ‘rariteitenkabinet’ van Barnet is ook hilarisch. Zo heb je daar een zwarte mongoloïde hindoedwerg die door Joris en z’n maten politiek incorrect werd omgedoopt tot ‘James Down’…

Als je van voetbal houdt en van Engels voetbal, en wie doet dat nou niet, dan moet, ik herhaal MOET, je dit boek kopen. Na het lezen er van weet je alles over Engels voetbal en de geschiedenis van dit maffe land. Je krijgt diep respect voor die jongens die om half vier ’s morgens in de auto springen, om via de Kanaaltunnel, naar een middelgrote Engelse stad te crossen om daar een wedstrijd te zien, na afloop weer terug en maandagochtend pseudofris op het werk te verschijnen.

De verkoop van deze ‘Engels voetbal bijbel’ gaat heel hard, er komt geen tweede druk, dus als je niet snel bent vis je achter het net. Je kunt het boek in onze webshop bestellen. We mogen van Joris ook nog een exemplaar weggeven en dat gaan we morgen doen via onze Facebookpagina.

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %