FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Tempo Overijse is meer dan je zou verwachten

Profiteer als In de Hekken supporter de hele maand november van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend!

Niet ver van de beroemde Leeuw van Waterloo, net buiten de Brusselse rand, speelt een ploeg in de nationale reeksen met een vrij ingewikkelde geschiedenis. Verschillende fusies doorheen de jaren hebben geleid tot het ontstaan van Tempo Overijse en zij leiden nu een verder rustig bestaan in hun charmante Begijnhofstadion.

1932 – Football Club Overijssche wordt boven de doopvont gehouden en sluit zich een jaartje later aan bij de Belgische Voetbalbond. Toevallig genoeg krijgen ze met die aansluiting in 1933 ook het stamnummer 1933 toegewezen. De volgende jaren zou de ploeg zich vooral moeien op lokaal niveau, maar helemaal overtuigd leken ze niet te zijn. Dat leidde tot een ontslag bij de KBVB in 1939 waarop ze zich aansloten bij de Vlaamse Voetbalbond en daar enkele jaren vertoefden.

1941 – Football Club Overijssche onderneemt een nieuwe poging bij de KBVB. “We zijn niet onwerkzaam gebleven, en zeggen we het maar ronduit, we hebben drie seizoenen (sic) in den VVB gespeeld”, zo staat te lezen bij hun heraansluiting. Jammer genoeg betekende dat, volgens de regels die toen geldden, dat ze een nieuw stamnummer verkregen: 3028. Opnieuw gingen ze aan de slag in de regionale reeksen. Het zou nog tot 1965 duren eer ze voor de eerste keer de nationale reeksen bereikten. In die vierde klasse deden ze het niet eens zo slecht, maar negen jaar na de promotie degradeerde FC Overijssche toch weer naar de provinciale reeksen. Daarnaast ontstond in 1941 ook nog Football Club Maleizen in de gelijknamige gemeente Maleizen. Amper zeven jaar later hielden ze alweer op met voetballen, maar er was intussen wel een zaadje geplant.

1972 – Terwijl FC Overijssche de vierde klasse beheerste, werd er in een andere naburig dorpje dit jaar Voetbalklub Tombeek opgericht. Net als FC Maleizen zouden zij het niet lang volhouden, want in 1976 hielden ze al op te bestaan. Maar opnieuw was een zaadje geplant. Want in 1978 zagen we de oprichting van Eendracht Abstraat Tombeek. Geen verderzetting van VK Tombeek, maar een totaal nieuwe ploeg. Die VK Tombeek zou wel opnieuw opgericht worden als Vriendenkring Tombeek in 1980. En het andere zaadje ontsproot dan weer vijf jaar later. In 1985 werd FC Maleizen opnieuw opgericht als Football Club Maleizen.

1986 – Zo, alle ploegen die we nodig hebben bestaan intussen. Nu het samensmeltingsverhaal. Amper een jaar nadat FC Maleizen opnieuw begon, was daar al een eerste fusie te bespeuren. Eendracht Abstraat Tombeek en VK Tombeek vormden één ploeg en werden officieel Vriendenkring Eendracht Tombeek. Alles nog steeds op provinciaal niveau. Zelfs FC Overijssche, want behalve één jaar opnieuw in vierde in 1985 speelden alle ploegen hun wedstrijd op provinciaal niveau. In 1991 voltrok zich de volgende stap in het fusieverhaal. VE Tombeek en FC Maleizen werden samen Voetbalkring Eendracht Maleizen-Tombeek en ging verder hun weg. Datzelfde jaar kreeg FC Overijsche hun koninklijk predicaat en werd het officieel KFC Overijse.

1998 – Als klap op de vuurpijl volgde er net voor de millenniumwissel nog een laatste fusie. VEM Tombeek en KFC Overijse werden samen Tempo Overijse. Aangezien Tombeek net wat hoger stond dan Overijse werd de jammerlijke beslissing genomen het stamnummer van Overijse te schrappen. Zo leeft het legendarische KFC Overijse verder in het oorspronkelijke VK Tombeek. De nieuwe ploeg verhuisde naar de oude thuishaven van KFC Overijse, dat al in de jaren ’30 werd opgebouwd. Het enige doel: opnieuw nationaal voetbal halen.

2020 – Intussen is dat doel bereikt. Al in 2001 stond Tempo weer in vierde klasse. En deze keer overtrof de ploeg hun vorige glorieperiode. In 2014 wonnen ze hun reeks in de vierde klasse en promoveerden ze voor de eerste keer naar de derde klasse. Na de competitiehervormingen werden ze in de tweede amateur (het vierde niveau) geplaatst en intussen zit Tempo Overijse in de derde nationale (het vijfde niveau). Maar het mag duidelijk zijn dat de ploeg een vaste waarde is geworden in het nationale voetbal. En dat hun jeugdwerking geslaagd is, merken we ook aan het talent van de afgelopen jaren. Namen als Dion Cools en Sandy Walsh begonnen hun carrière bij Tempo en wel meer bekende namen passeerden er de revue. We denken dan bijvoorbeeld aan Laurent Delorge, Stavros Glouftsis en Chris Janssens.

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %