Voetbalboeken

Tardelli Magazine: Een duik in de geschiedenis

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Bijna drieënhalf jaar geleden schreven wij hier over een destijds uniek project in de wereld van het geschreven voetbalwoord. Panenka begon namelijk toen met haar magazine. Intussen heeft Panenka al vele edities uitgegeven en heeft gezelschap gekregen van Staantribune en Santos. Deze bladen passen in de vernieuwde trend wat betreft voetbaltijdschriften. Deze bladen verschijnen maar een paar keer per jaar en richten zich specifiek op een bepaalde doelgroep. Wat echter nog ontbreekt tussen deze sportbladen is een blad wat zich richt op de rijke voetbalhistorie. Dat is precies het gat wat Tardelli wil vullen.

Drijvende krachten

Tardelli is het geesteskindje van Ruud Doevendans. De schrijver werd nationaal bekend met zijn uitgebreide en goed geschreven biografie ‘Klem!’ over de legendarische keeper Jan van Beveren. In het afgelopen jaar bracht hij nog een veelgeprezen boek uit over de donkere periode van het Nederlands elftal tussen 1978 en 1988. Dit boek werd door Staantribune genomineerd voor de prijs van sportboek van het jaar. Doevendans was echter ook de drijvende kracht achter het magazine ‘Half Drie’. Dat historische voetbaltijdschrift ging na 18 edities helaas ter ziele. Met het succes van Panenka en Staantribune is de markt nu wellicht meer klaar voor een voetbalhistorisch magazine.

Net als bij het blad ‘Half Drie’ werkt Doevendans samen met Roberto Pennino. Pennino schrijft o.a. voor het Friesch Dagblad en heeft een duidelijke voorliefde voor het Italiaanse voetbal. Dit jaar verschijnt van zijn hand een boek over de Superga-vliegramp van het legendarische elftal van Torino.

Tijdschrift met passie

In het 0-nummer zetten Doevendans en Pennino gelijk de toon van het tijdschrift. Het hoogtepunt van dit nummer ligt aan het begin. De Mediterrane voetbalkenner Jurriaan van Wessem opent het blad namelijk met een parel van een portret over de naam achter het magazine. Zijn verhaal neemt je mee naar alle aspecten van de carrière van de alleskunner Marco Tardelli. Van hetzelfde niveau is ook het portret van de grootse Haagse speler ooit; Aad Mansveld. Harry Walstra, bekend van de biografie van Rinus Israël, geeft een geweldig beeld van een voetballer met twee kanten. In zijn eigen stad was de Hagenees namelijk niet af te stoppen en een van de beste Nederlandse libero’s ooit. Bij Feyenoord, Utrecht en Oranje was Mansveld echter een bij vlagen erg onzekere voetballer.

Ook een paginalang interview met Ajax-legende Ruud Krol blijft boeien. Franks Snoeks lepelt veel mooie anekdotes op en kiest ondertussen de 11 spelers die zijn favoriete team vormen. Er staan enkele vaste rubrieken in het 0-nummer die veelbelovend zijn. Zo wordt iedere editie een speler uit het Oranje van 1974 vergelijken met een speler uit het Oranje van 1978; ditmaal Jan Jongbloed en Hans van Breukelen. In de rubriek ‘Terugkeek’ kijkt Pennino een oude wedstrijd terug zonder kennis voor de uitslag. Voor het 0-nummer is dit de FA-cup finale van 1970 tussen Leeds United en Chelsea.

De toekomst

Zelfs een blad dat haar focus gericht heeft op het voetbalverleden moet denken aan de toekomst. Tardelli hoopt minimaal 400 abonnees aan zich te  binden om nog zes edities te gaan uitbrengen. Het 0-nummer verdient zeker een vervolg en daarom is het zeer te hopen dat het aantal abonnees gehaald wordt. Een abonnement is na het lezen van dit proefnummer dus van harte aan te raden voor iedereen die houdt van een stukje voetbalgeschiedenis.

In samenwerking met Tardelli mogen wij drie keer dit nagenoeg uitverkochte 0-nummer verloten onder onze lezers. Om te weten hoe je dit prachtige magazine kan winnen, moet je een kijkje nemen op onze Facebook en Twitterpagina.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %