Interviews

Support vanuit het buitenland #7: Florian uit Dortmund

Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland. Ditmaal is Florian uit Dortmund aan het woord. Florian is hartstochtelijk supporter van Borussia Dortmund en AZ Alkmaar. Zijn liefde voor AZ gaat zover dat hij de eerste Duitse fanclub oprichtte.

Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Hoi, ik ben Florian Weber, 22 jaar oud en woon in Dortmund. Ik ben fan van Borussia Dortmund en AZ Alkmaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met AZ en wanneer was je eerste wedstrijd?

In de zomer van 2011 kwam ik voor het eerst in contact met AZ. We waren met het gezin op vakantie in Egmond aan Zee en mijn vader kocht twee kaartjes voor AZ tegen PSV. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen 2011/ 2012. Destijds was ik 15 jaar oud en was dit voor mij de eerste buitenlandse wedstrijd die ik bezocht.

Had je na deze wedstrijd het gevoel dat dit de club is voor jou? Wat maakt AZ zo speciaal?

Voor deze dag wist ik al wel veel van PSV, maar niet van AZ. De uitslag was 3 -1. Alles heeft die dag gewoon veel indruk op mij gemaakt en je kunt zeggen dat ik vanaf toen AZ supporter ben geworden. Ik kocht een wedstrijdshirt van AZ en bleef ze in Duitsland op de voet volgen. Vanzelfsprekend werd AZ ook mijn vaste ploeg tijdens het spelen van FIFA.

Hoe vaak bezoek je wedstrijden tijdens een seizoen? Zijn dit altijd thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

Ik probeer minstens één of twee keer per seizoen naar AZ te gaan. Meestal bezoek ik dan uitwedstrijden. Alkmaar is ongeveer drie uur van Dortmund terwijl veel Eredivisieclubs op ongeveer anderhalf uur van Dortmund liggen. Zo ben ik naar N.E.C., FC Twente, FC Utrecht, Heracles en VVV geweest. Daarnaast heb ik ook twee Europa League uitwedstrijden bezocht van AZ. Mijn reizen naar Dublin en Lyon zijn onvergetelijk.

Bezoek je AZ alleen of met vrienden en/ of familie?

Toen ik 19 was kwam ik in contact met twee andere Duitse supporters van AZ. Zij komen uit Bremen. Inmiddels zijn we goede vrienden en hebben samen de fanclub ‘Null Sieben Zwei’opgericht. Meestal bezoeken we gezamenlijk de wedstrijden.

Wat vind je van de kwaliteit van het voetbal in Nederland?

Ik denk dat de kwaliteit van opleiden in Nederland heel erg hoog is. Jammer dat het zo moeilijk is voor de clubs om hun sterkste spelers binnen de club te houden. Iedereen lijkt zo snel mogelijk naar de grote drie te willen of naar het buitenland om in een grotere competitie te spelen.

AZ heeft de afgelopen twee seizoenen in de KNVB beker finale gestaan. Ondanks dat ze beide finales hebben verloren moeten dit mooie ervaringen zijn geweest. Heb  je deze wedstrijden in de Kuip bezocht?

Ja ik ben naar beide finales geweest. De Kuip is denk ik het meest unieke en sfeervolle stadion van Nederland en ondanks we beide finales verloren, waren dit fantastische ervaringen. Ik hoop dat AZ van Willem II kan winnen zodat we voor de derde keer op rij in de finale staan!

Wat vind je de beste speler van AZ? Heb je ook een beste speler allertijden? Wie is dit en waarom?

Ik beantwoord je vragen een paar dagen na de prachtige goal vanuit een corner van Idrissi. Ik moet daarom hem op dit moment benoemen. Maar de getalenteerde jeugdspelers als Til, Stengs of Boadu zijn ook fantastisch. De beste speler die ik zelf heb zien spelen is ongetwijfeld Jahanbakhsh.

Hoe volg je de club in Duitsland? Versta je inmiddels Nederlands of check je alleen de uitslagen?

De Duitse sport streaming service DAZN zendt alle wedstrijden van de top drie uit met Duits commentaar. Alle andere wedstrijden kijk ik via andere streamingdiensten met Nederlands commentaar. Als Dortmund gelijktijdig speelt dan gaat dit helaas niet. Door AZ te volgen versta ik inmiddels Nederlands maar praten doe ik de taal nog niet.

Wat vinden andere mensen in Dortmund van je merkwaardige clubvoorkeur?

Ik heb een aantal vrienden die er niets van begrijpen dat ik naast BvB nog een tweede club support. Maar ik heb ook nog een aantal vrienden waarmee ik regelmatig aan groundhopping doe. Zij hebben meer begrip en zijn ook al een aantal keer mee geweest naar wedstrijden van AZ.

Je vertelde dus dat je ook supporter bent van Borussia Dortmund. Zijn er overeenkomsten met AZ? Welke?

Ik ben een geboren en getogen Dortmunder en dan is het logisch dat je vanaf dag één supporter van Borussia bent. Ondanks dat de grote van de clubs en de successen nogal uiteen liggen zijn er toch een aantal overeenkomsten. Beide staan bekend om hun goede jeugdopleiding en gezonde transfer beleid.

Wil je verder nog iets kwijt aan onze volgers?

Wir sind; Null Sieben Zwei!!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %