Interviews

Support vanuit het buitenland #6: Bas uit Birmingham

Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland. Deze keer is Bas uit Birmingham aan het woord. Bas is een geboren Aston Villa supporter die graag tussen de harde kern staat op The Holte End en Vak P van Twente.

Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ik ben Bas, 50 jaar jong en ik woon in Birmingham (Engeland). Ik ben al vanaf mijn vijfde jaar supporter van Aston Villa.

Hoe ben je in aanraking gekomen met FC Twente en wanneer was je eerste wedstrijd?

Ik kreeg een zwak voor FC Twente toen Steve McLaren trainer werd. In het eerste jaar werden ze tweede in de competitie en behaalden ze de bekerfinale. Het seizoen daarop behield Twente de traditionele top drie achter zich en werden ze kampioen van Nederland. Toevallig dat ik in 2014 FC Twente-fans ontmoette bij Aston Villa, die contact met ons opnamen via onze Ultra Group BRIGADA1874. De eerste keer dat ik naar de Grolsch Veste ging was in mei 2015. Tijdens de wedstrijd tegen AZ Alkmaar werd ik toegelaten tot VAK  P. Het werd helemaal speciaal toen ik plots werd geaccepteerd als Tukker.

Hoe vaak ga je naar Enschede om de FC te bezoeken gedurende het seizoen? Doe je dit alleen of met vrienden/ familie?

Vanaf 2015 probeer ik samen met andere Villians zo vaak als mogelijk te gaan. In de praktijk komt dit neer op drie of vier keer per seizoen. We zijn ook een keer naar Deventer geweest voor een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De eerstvolgende keer dat we naar Enschede afreizen zal binnenkort zijn. We weten alleen nog niet wanneer en tegen wie.

Wat vind je van het voetbal qua niveau in Nederland?

De kwaliteit van voetbal in Nederland is best goed alleen ben ik verwend met het hoge niveau uit de Premier League in Engeland, wat naar mijn mening het hoogste niveau van de wereld is. Iedereen kan van iedereen winnen op een goede dag. Dit zie je eigenlijk nergens anders.  In de meeste grote Europese competities zijn er een aantal clubs die eigenlijk iedere week winnen behalve als ze tegen elkaar spelen.

Afgelopen seizoen is Twente gedegradeerd en dit jaar zullen ze weer promoveren. Zelfs Stevie Wonder ziet dit. Maakt dat dit seizoen speciaal op een leuke manier omdat ze de grote favoriet zijn of is het meer een nachtmerrie omdat er zoveel druk op staat en er altijd een kans is dat ze falen?

Mijn eigen club Aston Villa is ook gedegradeerd dus mijn hart is twee keer gebroken. Villa vecht voor het tweede seizoen op rij om terug te keren naar de Premier League. Ik hoop dat FC Twente het lukt om gelijk in het eerste seizoen promotie af te dwingen waarvoor ze nog steeds op koers liggen. Villa staat nu in de middenmoot maar staan dicht tegen de plaatsen die recht geven op de play-offs. Alles is dus nog mogelijkk!

Ik kan me veel Europese wedstrijden herinneren die fantastisch waren om te zien. De manier van spelen van de ploeg maar ook de sfeer(acties) op de tribunes e.d.. Ik denk dat Twente daardoor op meerdere manieren een hoop respect verdiend heeft in Nederland. Maar na het schandaal van het bestuur en de straf die ze hiervoor gekregen hebben zijn er veel van deze mensen die Twente zijn gaan haten. Persoonlijk denk ik dat het een bepaalde vorm is van jaloezie. Wat vinden Twente supporters hiervan en wat is jouw persoonlijke mening?

Toen Twente in de Champions League speelde kon je goed de ijverigheid van de supporters zien. Dit was precies de reden dat ik zelf naar Enschede wilde om de sfeer in Vak P te ervaren.  Ik heb echt heel, heel veel respect voor deze supporters en ben dankbaar dat ik samen met hen op Vak P mag staan. Het hebben van succes zorgt voor haters en dat was merkbaar nadat Twente kampioen van Nederland werd. In Engeland zijn er veel supporters die alle clubs haten die beter zijn dan hun eigen. Eerlijk gezegd ben ik hier zelf ook wel één van. Ik haat iedereen behalve Villa en Twente simpelweg omdat er geen betere zijn. Fuck them all!!

Wie is de beste speler van Twente op dit moment? Heb je ook een all-time favourite? Wie is dit en waarom?

Ik heb geen favoriete spelers. Ik hou van technische voetballers zoals Ziyech die een aantal seizoenen geleden voor ons speelde. Maar zoals gewoonlijk kon ook hij het geld niet weerstaan waardoor hij vertrok. Mijn all-time favourites zijn spelers die hun leven lang loyaal zijn aan hun club en zodoende legendes worden. Ze kunnen tenslotte zoveel geld verdienen als ze willen!

Wat vinden andere mensen thuis in Birmingham ervan dat je voor Twente bent?

Mijn vrienden in Birmingham vinden het geweldig dat we zo’n goede band hebben met onze kameraden in Enschede. Ze vinden het prachtig als ik weer terugkom met nieuwe verhalen en herkennen zich in de kameraadschap en het plezier van wanneer de tukkers naar Birmingham komen. Soms snappen de Tukkers mij niet als ik ze vertel dat wij wedstrijden kijken in de pub met andere fans van Birmingham City (small heath) en West Bromwich Albion (sandwell town). Dit komt omdat we in de regio nog vier a vijf andere clubs hebben en soms loopt de spanning dan behoorlijk op in de stadions en in de stad.

Wil je verder nog iets kwijt aan onze lezers? The mic is yours….

Ik zal voor altijd naar FC Twente blijven tot het moment komt dat ik het fysiek niet meer aan kan. Twente Enschede olé olé..!!

Dit is een verhaal uit de serie Support vanuit het buitenland. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %