Interviews

Support vanuit het buitenland #4: Erwan uit Parijs

Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland. Deze keer is Erwan aan het woord. Woonachtig in Parijs is hij supporter van Feyenoord. 

Stel jezelf eens voor: Wie ben je?

Ik ben Erwan, 26 jaar oud en een Franse Feyenoorder uit Parijs. Ik geef teveel geld uit aan kleding om mezelf als casual voor te doen. Misschien weet ik wel meer van de Nederlandse voetbalcultuur dan je zou verwachten van een buitenlander.

Hoe kwam je in aanraking met Feyenoord en wanneer was je eerste wedstrijd?

Hoe ik in contact gekomen ben met Feyenoord? Dat is tegenwoordig een beetje anders, toch? Haha…. Feyenoord. Ik weet niet precies misschien van een oude FIFA of iets uit de late jaren 90 toen ik nog een kind was.

Was dit ook het moment waarop je dacht: dit is mijn club!

Nee, eigenlijk niet. Het is meer gekomen door de UEFA Cup campagne van 2002 toen Feyenoord de beker won.  Laten we zeggen dat ik als kind op een bepaalde manier een beetje een gloryhunter was. Dus natuurlijk genoot ik van het winnen en van stadion De Kuip. Ik volgde dit op televisie en het betekende iets voor mij. Sindsdien is het gevoel nooit meer weggeëbd. Dus ik zou zeggen dat het gevoel voor Feyenoord als club toen allemaal echt begon voor mij.  Maar zoals het bijna altijd gaat met de liefde is het nooit 1 ding, in dit geval 1 wedstrijd. Er zijn meerdere ervaringen nodig geweest waardoor mijn liefde voor Feyenoord is gegroeid.

Wanneer was je eerste wedstrijd?

Mijn eerste wedstrijd was tegen ADO Den Haag, een domme 0-3 thuisnederlaag.  Het is een moeilijke start maar het is nog steeds een van mijn beste herinneringen in De Kuip, omdat het mijn eerste keer was en ik er al jaren van droomde.

Hoe vaak zie je Feyenoord in De Kuip voetballen gedurende een seizoen? Bezoek je alleen thuiswedstrijden of ga je ook weleens naar een uitwedstrijd?

Ik probeer zoveel mogelijk te gaan. De laatste paar jaar ging ik zo’n tien keer per seizoen. Misschien wordt het nu iets minder simpelweg omdat ik iets minder te besteden heb. Ik ben ook naar verschillende uitwedstrijden van Feyenoord geweest. Het is heel leuk om andere stadions in Nederland te bezoeken en vaak zijn dit ook de leukste tripjes.

Ga je alleen of met familie en/ of vrienden?

Ik heb ooit vrienden meegenomen uit Frankrijk maar meestal reis ik alleen. In Rotterdam heb ik natuurlijk mijn vrienden waarmee ik zowel voor als na de wedstrijd mijn biertjes mee drink en we het over Feyenoord hebben. Meestal doe ik een wedstrijdbezoek gewoon op één dag.

Wat vind je van het niveau in onze Eredivisie?

Qua voetbal is het misschien niet het beste in Europa, maar wat maakt het uit? Hoe dan ook, je kunt nu niet concurreren met de grotere competities omdat het voetbal totaal corrupt is geworden door de UEFA. Om eerlijk te zijn vind ik de Eredivisie een hele mooie competitie met veel sfeer en prima voetbal. Niet het beste, maar goed genoeg om vermaakt te worden. Ik denk dat alles eromheen het beste is in Nederland. De voetbalcultuur is echt een sterk ding daar en dat is echt wat ik leuk vind.

Wie is de beste speler van Feyenoord naar jouw mening? Heb je een favoriet aller tijden? Wie is dit en waarom?

Het beste? Misschien Coen Moulijn of Van Hanegem, maar toen zij speelden was ik nog niet geboren. Mijn favoriete speler is een speler zoals zij zijn. Maar ik heb nu geen enkele favoriet. Het ideaal beeld is een speler die dokwerker is van beroep zoals Bul, met het stijlvolle kapsel van Puck van Heel, de levensduur in de club van Linssen, de dribbelvaardigheden van Moulijn, de tackles van Israël, de kracht van Van Hanegem, het leiderschap van De Wolf, de gekheid van Kiprich, de vrije trap van Van Hooijdonk, de hattricks van Kuyt, worden gehaat door nepsupporters zoals Immers en een kind van de club zoals Justin Bijlow. Oh, en hij zou zingen met de supporters zoals Wouter Burger! En als hij eenmaal met pensioen gaat, zou hij de stadionspeaker zijn zoals Houtman maar opzwepend met de microfoon zoals Vlaar of Van Gobbel. Dat zou mijn favoriete speler aller tijden zijn!

Hoe volg je Feyenoord als je thuis in Parijs bent? Versta je Nederlands of check je alleen de uitslagen?

Vooral via streams die vaak niet goed werken. Ik weet nog steeds niet wat ik moet doen om het goed te kunnen bekijken. Dus luister ik meestal gewoon naar Radio Rijnmond. Dit doe ik inmiddels al zolang dat ik nu Nederlands versta. Waargebeurd verhaal.

Wat vinden andere mensen in Parijs van jouw clubvoorkeur?

Wanneer je mensen binnen het voetbal leert kennen, begrijpen ze dat ik gek van Feyenoord ben. Maar als ik mensen ontmoet die niet gepassioneerd zijn door een club, blijven ze gewoon vragen wat ik in godsnaam voor Feyenoord voel. In mijn optiek omdat ze geen idee hebben wat liefde is en ook omdat ze niet weten hoe geweldig Feyenoord is.

Je weet waarschijnlijk dat Feyenoord bezig is met een nieuw stadion aan de Maas. Hoop je dat het project  ‘Feyenoord City’ doorgaat?

Stop Feyenoord City! En voor de duidelijkheid: Fuck ‘em all. Ik ben ziek van dit stomme project en de achterlijke mensen erachter. Ze houden niet van Feyenoord. Zelfs Van Hanegem zei het ooit: Als je De Kuip wilt verlaten, hoe kun je dan van Feyenoord houden? De Kuip is het spirituele thuis van Feyenoord! Feyenoord speelde in verschillende stadions voor De Kuip, maar De Kuip is nu Feyenoord en Feyenoord is De Kuip. Ik hoop dat het project faalt en als het doorgaat, zal ik nooit een voet in het nieuwe stadion zetten. Ik volg nog liever de amateurtak, want met een nieuw stadion zou Feyenoord te ver moderniseren en Feyenoord is voor mij geen ploeg uit een computerspel, het is iets over mensen, over de atmosfeer… Dus nee, bedankt in een nieuw stadion zonder ziel.

Andere clubs in Nederland verloren redelijk wat en andere veel sfeer en identiteit na het verhuizen. Denk je dat verhuizen invloed zal hebben op de sfeer in het nieuwe stadion van Feyenoord als ze ook verhuizen?

Wanneer je je stadion verlaat, de plek met alle verhalen achter een club. Man, man, man. Je verliest alles. ADO was iets in hun oude stadion, en ook Groningen, enzovoort. Ik denk dat de beslissing die Go Ahead nam een ​​van de beste is: renovatie en uitbreiding. Zodoende blijf je tenminste thuis, in dezelfde buurt, met dezelfde supporters en dezelfde sfeer.

Support  je in Frankrijk ook een club? Welke?

Ik niet. Ik ga soms naar een voetbalwedstrijd met vrienden, maar ik zie dit meer als groundhopping. Ik geef echt niets om de Franse clubs of het Franse voetbal.

Veel van onze volgers zouden een thuiswedstrijd van Red Star willen bezoeken vanwege het oude stadion dat echt geweldig is! Zijn er pubs rond het stadion? 

Zo jammer voor jullie, ze spelen daar niet meer vanwege veiligheidsvoorschriften! Maar je kunt nog steeds naar binnen gezien de deuren overdag gewoon geopend zijn. Sluip naar binnen om een ​​kijkje te nemen vanaf de oude hoofdtribune. Als Red Star gaat degraderen spelen ze volgend jaar weer in het Bauer. Drink je pre-match biertje dan gewoon in de pub tegenover het stadion. Het heet Olympic Bar en is het spirituele en alcoholische thuis van de supporters.

Onze vrienden van FRFR 1908 maakte een mini-doc over Erwan. Check hem hieronder:

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %