Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek; Support vanuit het buitenland. Deze keer is FC Dordrecht supporter Adrian uit Ipswich aan het woord.

Stel jezelf eens voor:

Mijn naam is Adrian en ik kom uit Ipswich, Engeland. Ik ben 47 jaar oud en woon sinds drie jaar in Nederland. Voordat ik verhuisde, was ik een vaste supporter van Ipswich Town en was ik ook betrokken bij de grootste amateurvereniging in de stad, Ipswich-Wanderers. Hier was ik verantwoordelijk voor de fotografie, wedstrijdverslagen en de website van de club. Ik heb de afgelopen drie jaar in Amstelveen gewoond en ben onlangs naar Badhoevedorp verhuisd.

Hoe ben je in contact gekomen met FC Dordrecht en wanneer was je eerste wedstrijd?

Ik zag een verhuizing naar Nederland als een prachtige gelegenheid om geld te verdienen en veel nieuwe stadions te bezoeken. Dit deed ik vaak samen met vrienden en soms bezochten we in een weekend meerdere wedstrijden. Dat was totdat we naar Dordrecht gingen. Vanaf dat moment is het veranderd. Ik werd fan van een Nederlandse club in plaats van groundhopper. De eerste wedstrijd van de Schapekoppen die mijn vrienden en ik bijwoonden was vorig seizoen tegen De Graafschap. Een vriend van mij had contact via Facebook gehad met een Dordtse fan genaamd Pieter-Jan. Hij stelde voor om ons op het station van Dordrecht te ontmoeten. Hij gaf ons een rondleiding door de stad en bracht ons naar een prachtige kroeg waar de hardcore thuisfans dronken. Uiteindelijk hebben we een geweldige avond gehad, veel bier geconsumeerd en gezworen om zo snel mogelijk terug te komen.

Was dit ook het moment waarop je dacht; Dit is mijn club! 

De eerste keer was echt geweldig en ik begon al snel het verlangen te voelen om terug te keren, wat binnen een paar weken gebeurde. Ik kocht een kaartje voor de uitwedstrijd in Almere en een halve seizoenkaart voor de Krommedijk. Ik heb zo’n warm welkom ervaren tijdens mijn eerste wedstrijd. Dat gevoel nam ik mee naar mijn volgende bezoeken die uiteindelijk leidde tot vriendschappen en een gevoel van thuiskomen.

Hoe vaak zie je een wedstrijd in het stadion tijdens een seizoen? Bezoek je alleen thuiswedstrijden of ga je ook naar uitwedstrijden?

Ik heb dit jaar een seizoenkaart gekocht en ik ben van plan om 70% van de thuiswedstrijden te bezoeken. Als het uitkomt zal ik ook uitwedstrijden gaan bezoeken. Dit jaar heb ik Jong Ajax bezocht en vorig jaar ben ik naar Almere en De Graafschap geweest. De uit-ervaring is hier heel anders dan in de UK. In Engeland is het mogelijk om op eigen vervoer naar elke uithoek van het land te gaan om je vervolgens in een kroeg bij het stadion tussen de thuisfans te begeven. Dat is iets wat hier amper mogelijk is. Vaak moet je je auto recht achter het uitvak parkeren. Ik heb ook ontdekt dat de uitvakken hier erg onaantrekkelijk zijn. In Engeland hebben supporters normaal gesproken dezelfde faciliteiten als het thuispubliek, omdat de tribunes geen afgesloten gedeelten zijn. Toen ik naar De Graafschap ging, was dat de eerste keer in meer dan twintig jaar dat ik achter een hek stond om een ​​wedstrijd te bekijken. In het Verenigd Koninkrijk zijn alle hekken verwijderd na de ramp in Hillsborough.

Doe je dit alleen met familie en / of vrienden?

Meestal ga ik gewoon alleen. Mijn zoon en andere vrienden komen drie à vier keer per seizoen op bezoek en ik heb mijn vrouw onlangs ook meegesleurd.

In het seizoen 2014/ 2015 speelde Dordrecht zelfs in de Eredivisie. Ben je dat seizoen geweest? Denk je dat ze ooit weer op dit niveau terug kunnen komen?

Ik ben me bewust van het seizoen 2014/15 en het seizoen van promotie in het jaar daarvoor. Ik ben echter in 2015 naar Nederland verhuisd en was nog geen supporter van FC Dordrecht. Het kan altijd weer gebeuren. Je hoeft alleen maar naar de vorm van Dordrecht van vorig jaar te kijken. We wonnen de 3e periode en dat leidde tot een kans op promotie in de play-offs. Eenmaal in de play-offs is alles mogelijk.

Wat vind je in het algemeen van het niveau in onze eerste divisie?

Ik geniet van het voetbal in de Eerste Divisie. Iedereen kan van iedereen winnen op een goede dag, wat vergelijkbaar is met het Championship in Engeland. In competities zoals de Eredivisie of zelfs in de Premier league is dat compleet anders. Ik denk dat de ploegen in de Eerste Divisie qua niveau op één lijn zitten met teams in League 1 en 2 in het Engeland. Hoewel in Nederland de nadruk ligt op balbezit en het zoeken naar een voetballende oplossing is, hanteren ze in Engeland meer een directere aanpak met lange bal. Ik geef de voorkeur aan de Nederlandse speelstijl.  Het is “Easy on the eye” zoals we in Engeland zeggen.

In Nederland is het stadion Krommedijk een must om te zien en een groot verlies wanneer er nieuwe huizen op worden gebouwd(in mijn optiek). Denk je dat het een goede stap voorwaarts is als de club zou gaan verhuizen?

Ik heb begrepen dat er plannen zijn om de Krommedijk te gaan verbouwen. De Noord- en Oost-tribune worden vernieuwd en zullen dan ook commerciële ruimtes bevatten. Ik weet alleen niet of het project ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. De club probeert de financiering rond te krijgen bij de gemeente. Er zijn door de jaren heen veel plannen geweest voor ontwikkeling van het huidige stadion of verhuizen naar een nieuw, maar ze zijn allemaal tot niets gekomen. Plannen zijn allemaal goed en wel, maar de uitvoering naar iets concreets vergt ook een haalbare financiering.

Ik bezocht Racing Mechelen tegen Geel toen ze voor promotie speelden naar de 2de klasse in België. Er waren veel supporters uit Dordrecht en het was een geweldige sfeer die dag. Kun je ons iets vertellen over de vriendschap tussen Dordrecht en Racing Mechelen?

Ik begreep dat de vriendschap begon toen een speler uit Mechelen voor Dordrecht ging spelen. De Mechelse fans zochten hem op en in de loop van de tijd ontstond er een vriendschap met fans uit Dordrecht die de andere kant opgingen. Ik denk dat de gedeelde groene kleur ook een hulp was voor de band. Het is echt heel leuk om te zien. Ik heb Mechelen bezocht en het is een prachtig oud stadion, op een mooie centrale locatie. Iedereen zou het eens moeten bezoeken voordat het gesloopt wordt. Het is namelijk een echte klassieker.

Wie is de beste speler van Dordrecht in jouw ogen? Heb je een favoriet van alle tijden? Wie is dit en waarom?

Het afgelopen seizoen vond ik Gustavo Hamer erg goed. Hij is nu naar Zwolle gegaan. Een speler met een goede trap en iemand die de ploeg beter liet voetballen.

Hoe volg je de club als je in Engeland bent? Versta je de Nederlandse taal of check je gewoon de uitslagen?

Ik woon nu dus in Nederland en kan inmiddels kan een beetje Nederlands praten en schrijven.

Hoe denken andere mensen in Ipswich over je clubvoorkeur?

Ik woon nu in Badhoevedorp, dus iedereen hier denkt dat ik gek ben door Dordrecht te volgen.

Steun je een club in Engeland? Welke en wat zijn er overeenkomsten met Dordrecht?

Ipswich Town en Ipswich Wanderers zoals eerder vermeld. Ik zou zeggen dat beide clubs niet echt te vergelijken zijn met Dordrecht. Ipswich Town is vele malen groter en de Wanderers zijn kleiner. Als er overeenkomsten zijn met de fans, dan zijn de Dordtse fans een geweldige vriendelijke groep, vol geweldige personages, net als de fans van mijn thuisclub.

Is er nog iets dat je tegen onze volgers wilt zeggen? The mic is yours …

Je hebt echt geluk met het voetbal dat je hier in Nederland hebt en dat meen ik serieus. In Engeland is voetbal steeds bedrijfsmatiger en erg duur geworden. Het valt me ​​altijd op dat de clubs hier meer doen voor hun fans. Betaalbare prijzen en mooie stadions met prachtige supportershomes. Ja, hier is er minder publiek, maar als je een tijdje in een stadion zit waar 25.000 of meer mensen op af komen dan wordt dat na een tijdje erg unaniem en saai. Voetbal gaat niet alleen om het kijken naar de wedstrijd. Het gaat om fans, vriendschappen en saamhorigheid. Dat gaat verloren in grote stadions, maar gedijt in plaatsen zoals in Dordrecht en bij vele andere stadions in Nederland.

Ik hoop echt dat de regelgeving rondom het bezoeken van uitwedstrijden worden versoepeld en het mogelijk wordt om zelf naar uitwedstrijden te reizen. Vrij vervoer dus! Ten opzichte van Engeland is dat een van de dingen die ik hier mis. Reizen in Engeland kan een geweldig dagje uit zijn. Een lange reis per trein of auto en een drankje in een pub in de buurt van het stadion. En dan hopelijk met drie punten huiswaarts keren. Georganiseerde reizen bestaan ​​in het Engeland, maar niet veel mensen maken hier gebruik van omdat het veel leuker is om het uitstapje zelf met je vrienden te doen en eigen baas te zijn.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.