Wekelijks zoeken tientallen zo niet honderden voetbalsupporters de ultieme voetbalbeleving in het buitenland. Sommige als groundhopper door elke keer een andere club en stadion te bezoeken en andere hebben gevonden wat ze zochten. Zij zijn supporter geworden van een buitenlandse club. Maar hoe zit het met buitenlanders die hun hart verpand hebben aan een Nederlandse club? Hoe hebben zij hun club gevonden? Wat maakt die club zo bijzonder en hoe vaak gaan ze dan naar een wedstrijd? Het antwoord op deze vragen ga je lezen in de rubriek: Support vanuit het buitenland. Ditmaal is Kris uit Santiago (Chili) aan het woord. Kris is al een lange tijd supporter van FC Twente.

Via een tip uit mijn kennissenkring kwam ik in contact met Kris. Het feit dat hij als Chileen supporter is van FC Twente was voor mij al reden genoeg met hem in gesprek te gaan. Het mag gerust bijzonder genoemd worden dat de Zuid-Amerikaan in Enschede terecht is gekomen waarbij de lokale FC vervolgens zijn hart weet te stelen. Ik vind het een fantastisch verhaal, helemaal hoe het tot stand is gekomen.

In de Hekken - Support vanuit het buitenland - Kris Chili

Stel jezelf eens voor, wie ben je?

“Ik ben Kris of volledig Kristoffer. Ik ben 39 jaar oud en woon in Santiago. Dat is de hoofdstad van Chili”, krijg ik vol enthousiasme te horen. Hij is duidelijk trots op zijn thuis. Nederland is ook geen onbekende voor hem, hij werkt inmiddels al zo lang hij zich kan herinneren voor Philips: “We verkopen televisies en audio door het gehele land.”

Hij is gelukkig getrouwd: “Alweer tien jaar inmiddels. Ik heb ook een dochter, zij is 12 jaar oud”. Voetbal en reizen zijn de absolute passies van Kris: “Ik kijk ontzettend veel voetbal, eigenlijk te veel. Ik reis ook graag. Ben meerdere keren in Europa geweest. Daarnaast leef ik ook voor de muziek. Ik speel zelfs in een band.”

Hoe kwam je in contact met FC Twente en wat was je eerste wedstrijd in Nederland?

“Felipe Gutiérrez speelde op dat moment voor FC Twente. Hij kwam van Catolica, mijn club. Hij was erg belangrijk voor onze club. Hij werd kampioen en won de beker. Ik had een reis gepland naar Parijs en België, dus ik wilde ook de mogelijkheid pakken om hem te zien spelen bij FC Twente”. Ondanks dat het gesprek via Teams gaat, zie ik het plezier in zijn ogen als hij terugdenkt aan deze belevenis.

“Het is 2015 en Felipe is aanvoerder van FC Twente. Die vrijdagavond overnacht ik in Delden. Online probeer ik een kaartje te kopen, maar hiervoor had ik een clubkaart nodig. De volgende dag ben ik naar het stadion gegaan, maar alles was dicht. Ik dacht dat de hele reis voor niets was geweest. Ik ben toen rond het stadion gaan lopen waar ik Casper tegenkwam bij het supportershome. Hij kon mij helaas niet helpen, maar Toon misschien wel. Die zou het het voor mij gaan regelen”.

Niets bleek minder waar. Toon nam Kris mee naar huis waar hij hem van alles liet zien over FC Twente en de geschiedenis van de club. Vervolgens belanden ze in een kroeg vol met Twente-supporters waar hij een hoop vrienden mag ontmoeten. Het is ontzettend gezellig en het bier vloeit rijkelijk. Een kaartje voor de wedstrijd is inmiddels geregeld. Compleet dronken komt hij in het stadion terecht met het shirt van Catolica aan. Ook de clubvlag wordt op een mooie plek gehangen: “Aan het einde van de wedstrijd zag Felipe mij en kreeg ik zijn wedstrijdshirt”. Een ervaring om nooit te vergeten.

In de Hekken - Support vanuit het buitenland - Kris Chili

Kris bij FC Twente

Had je na deze wedstrijd het gevoel dat dit de club is voor jou? Wat maakt FC Twente zo speciaal?

“Die ervaring was fenomenaal. Ik was direct gegrepen door de club en de supporters. De weken voor deze wedstrijd hadden ze slechte resultaten geboekt. Maar deze wedstrijden wonnen ze met 3-0 of 3-1. Dit werd zo uitbundig gevierd, ik werd bijna gekeeld tijdens het juichen”, zegt hij lachend. “Ik heb FC Twente nu meerdere keren bezocht, ook tijdens uitwedstrijden naar Feyenoord en Ajax, ik ben absoluut supporter van deze club.”

Is het lastig FC Twente te volgen vanuit Chili?

“Het is heel lastig. Ze kiezen op televisie altijd voor de grote clubs. Heel soms zijn de wedstrijden tegen de topclubs te zien. Ik moet het vooral volgen via internet. Die streams zijn ook niet altijd goed, dus volg ik live blogs.”

Wat vinden de mensen om je heen van je liefde voor FC Twente?

“Mijn vrienden vinden mijn ervaringen fantastisch. Wel maken ze wel eens grapjes over de slechte resultaten. Maar ik heb een sterke connectie met de jongens in Enschede, dus dat begrijpen mijn vrienden in Chili heel goed.”

In de Hekken - Support vanuit het buitenland - Kris Chili

Universidad Catolica is jouw club in Chili, vertel daar eens meer over?

“Ja, Catolica is mijn club. Ik ben daar seizoenskaarthouder. Ik zit in het vak naast de Barra Bravas. Mijn vader was supporters van deze club, dus ik ben opgegroeid met de liefde voor Catolica”, vertelt hij vol trots. Tegenwoordig doet hij het wat rustiger aan, maar vroeger was hij onderdeel van de Barra Bravas, de harde kern van de club.

Wat is het verschil tussen het voetbal in Chili en in Nederland?

“In Chili moeten we onze stadions soms letterlijk verdedigen, zeker als er belangrijke wedstrijden op de agenda staan zoals de stadsderby’s. De stadions hier hebben niet altijd de beveiliging zoals in Nederland. Daarnaast liggen ze ook vaak dichtbij de Barra’s, de wijken waar de armere mensen wonen. Daar worden nog wel eens flinke gevechten gehouden tussen rivaliserende supportersgroepen of soms nog erger.”

In diverse Zuid-Amerikaanse landen zijn uitsupporters niet meer welkom bij de topwedstrijden. In Chili nog wel: “Uitsupporters zijn nog steeds welkom. Zo’n 10% van de stadioncapaciteit is voor hen. Heel soms worden ze niet toegelaten, na bepaalde incidenten. Vaal moeten ze, zeker bij de topwedstrijden, al uren voor de aftrap in het vak zitten. Zo willen ze problemen buiten het stadion voorkomen.”

In Chili is verder het voetbal vooral fysiek, waar in Nederland het voetbal veel meer gericht is op techniek.

In de Hekken - Support vanuit het buitenland - Kris Chili

Los Cruzados, de Barra Bravas van Catolica

Wat is er zo mooi aan Chili?

“De veelzijdigheid van het land. Vanuit Santiago alleen al ben je zo in de bergen of aan de andere kant op het strand aan zee. Chili staat ook bekend om het heerlijke eten en de wijnen. We hebben veel wijngaarden in de buurt. Goed tafelen is hier standaard. Ook het nachtleven is fantastisch. Hier is altijd wel wat te beleven. Je verveelt je geen moment. En wie de natuur in wil, kan hier zijn hart ophalen. Zeker in het zuiden hebben we één van de prachtigste natuurgebieden ter wereld (Patagonië)!”

Welke voetbalwedstrijden moet je absoluut bezoeken als je in Chili bent?

“De stadsderby’s in Santiago behoren tot de top van Zuid-Amerika. Fantastische sfeer en rivaliteit. Maar ook in de lagere divisies kan je een fantastische voetbalbeleving krijgen. De Barra Bravas daar zorgen doorgaans voor een oldschool sfeer, dat authentieke Zuid-Amerikaanse. Eigenlijk in elk deel van mijn stad kan je een voetbalclub vinden, alleen je moet wel weten waar je naar toe gaat.”

Heb je plannen om weer naar Nederland te komen?

“Normaal gesproken ben ik in april/mei in Nederland, maar nu door alle omstandigheden kan het niet en moet ik mijn reis uitstellen. Zodra we weer mogen reizen ga ik snel weer plannen maken, want ik mis de jongens in Enschede!”

Voetbalreis naar Chili

Vanuit onze enthousiaste gesprekken de afgelopen weken hebben we kunnen bewerkstelligen dat we met Kris gaan samenwerken. Vanuit Away Days Voetbalreizen en In de Hekken wordt er een voetbalreis naar Chili georganiseerd. Centraal in die reis staat de stadsderby tussen Catolica en Colo Colo of Universidad de Chili. Kristoffer zal tijdens de reis onze lokale gastheer zijn en je alle ins en outs van het (voetbal)leven in Chili laten zien. Wil jij mee op deze trip? Check dan alle reisinformatie hier!

Meer support uit het buitenland lees je hier!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.