Voetbal in Frankrijk

Strijd om de macht bij FC Nantes

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

FC Nantes, de club uit het Pays de la Loire, is een van de meest succesvolle clubs van Frankrijk. Sinds de oprichting in 1943 pronken er onder andere 8 landstitels en 3 Coupe de Frances in de prijzenkast van Nantes. De laatste 15 jaar loopt het echter stukken minder. Grote oorzaak hiervan is Waldemar Kita, een Poolse zakenman die tot onvrede van de supporters (en eigenlijk de gehele voetbalwereld) de club in 2007 opkocht.

FC Nantes is de club van grootheden als Fabien Barthez, Didier Deschamps en Emiliano Sala, die op 21 januari 2019 op tragische wijze bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Maar bovenal is FC Nantes de club van de Brigade Loire. De ultras van de Brigade Loire nemen tijdens de wedstrijden plaats op de tribune Loire. Het is één van de mooiste en fanatiekste tribunes in Frankrijk. De Brigade Loire heeft wel een reputatie hoog te houden op dit gebied, zowel binnen als buiten het stadion.

Chaotisch begin

Voor het ontstaan van de ultras van Nantes gaan we terug naar de jaren ’80. Bij de opening van het stadion in 1984 wordt de Tribune Loire onmiddellijk het domein van de meest fanatieke supporters. Een jaar later ziet de eerste groepering het daglicht, de Loire Side. Vijf jaar lang zorgen zij binnen en buiten het stadion voor de sfeer, wat nogal eens gepaard gaat met geweld. In 1990 is dit dan ook de reden voor het opheffen van de Loire Side. In de jaren die daarop volgen zijn er nog een aantal andere groepen actief, zoals Yellow Power, Urban Service en Young Boys. Ook deze groepen houden het niet lang vol en verdwenen na een aantal jaren weer uit stadion La Beaujoire.

Als de harde kern van Nantes in 1998 door de opheffing van Young Boys op sterven na dood is, ontstaan er de beginselen van de Brigade Loire. Een aantal internetgebruikers die gezamenlijk een passie voor Nantes delen, besluiten zich met elkaar te verenigen op de tribune. Dat jaar komt Nantes in zwaar weer wegens een gat in de begroting, waarop de Brigade Loire in opstand komt. Door deze gebeurtenissen ontvangt de groep veel lof en erkenning, waardoor de Brigade Loire in 1999 officieel geboren is.

Overname

In 2007 duikt de naam Waldemar Kita op in de lokale media in Nantes. Direct gaan alle alarmbellen af bij de supporters van Nantes, die kennis nemen van het verleden van Kita. Vanaf 1998 was de Poolse zakenman namelijk eigenaar van het Zwitserse FC Lausanne. Na er een rotzooi van gemaakt te hebben, is Kita er in 2001 vertrokken. De club was niet meer te redden en ging een jaar na zijn vertrek failliet met een schuld van 4 miljoen Zwitserse frank.

De Poolse miljonair en zakenman neemt de club in het Westen van Frankrijk toch over, tot woede van de supporters. Na de tumultueuze overname zijn de gevolgen direct zichtbaar. Binnen drie seizoenen degradeert Nantes tweemaal en ontstaat er een waar trainerskerkhof. Tijdens de eerste vijf seizoenen na de overname worden er maar liefst acht trainers versleten. Het is duidelijk dat er bij Kita geen langetermijnvisie is en dat er alles behalve een topsportklimaat heerst bij Nantes.

Nantes blijft ondermaats presteren, maar weet in het seizoen 2012/13 wel weer te promoveren naar de Ligue 1. In de eerste seizoenen na de promotie lukt het Nantes niet om terug te keren waar het voor de overname thuishoorde; het linkerrijtje.

Duistere zaken

In 2016 komt Nantes, maar vooral Kita, weer volop in de aandacht van de media. Niet wegens het aantrekken van een topspeler of het winnen van de beker, maar omdat naar boven komt dat een Belgisch bedrijf in bezit was van miljoenen euro’s aan aandelen in Nantes. Dit geld is geen eigendom van het bedrijf, omdat het als noodhulp vanuit de Belgische overheid dient. Kita speelde hierin een grote rol.

Een jaar later komt Kita weer in opspraak als het Franse ministerie een onderzoek naar hem start wegens belastingontduiking. De Poolse clubeigenaar zou voor ca. 15 miljoen euro aan vermogensbelasting hebben ontdoken. Twee jaar later start ook het gemeentelijk bestuur van Nantes een onderzoek naar Kita. Het vermoeden is dat er tussen 2010 en 2019 in totaal voor 70 miljoen euro aan belasting is ontdoken door crimineel Kita (onderhand mogen we hem wel zo noemen).

Mogi Bayat

Alsof Waldemar Kita nog niet genoeg schade heeft aangericht, komt hij in 2018 ook nog eens in contact met Mogi Bayat. Bayat is een Iraans-Franse spelersmakelaar die tussen 2003 en 2010 actief was als directeur van Sporting Charleroi. In het Belgische voetbal wist hij zijn naam aardig neer te zetten, in negatief opzich dan. Bayat was er niet bang voor om andere clubs te beschuldigen van corruptie en scheidsrechters te bedreigen, daarnaast was hij een van de hoofdrolspelers in het Belgische omkoopschandaal ‘Propere handen’.

Kita staat vaak met Bayat in contact als ‘spelersmakelaar’. Echter lijkt het er meer op dat Bayat onofficieel de functie als sportief directeur binnen de club bekleedt, gezien het aantal spelers dat hij bij Nantes naar binnen weet te loodsen en de andere zaken waarmee hij zich bemoeit.

YelloPark

De ultras van Nantes geven niet op en blijven zich verzetten tegen de schimmige praktijken van Kita, wat ook successen oplevert! Kita wil de club graag een nieuw stadion aansmeren, geheel toevallig omdat hij ook in de vastgoedwereld zit. De Brigade Loire demonstreert maandenlang tegen het plan om YelloPark te laten bouwen. Onder het motto ‘Non au YelloPark, oui a la renovation’ (nee tegen YelloPark, ja tegen een verbouwing) lukt het hen om de plannen voor de bouw van een nieuw stadion tegen te houden.

Sala

Iedereen is helaas bekend met het zeer trieste verhaal van Emiliano Sala. Nantes neemt de Argentijnse spits in de zomer van 2015 over van Girondins de Bordeaux. Sala weet zich goed te ontwikkelen en heeft het erg naar zijn zin in Nantes, hij wil er dan ook graag blijven. Clubeigenaar Kita ruikt echter centen en doet er alles aan om een transfer te forceren. Uiteindelijk maakt Sala voor 17 miljoen euro de transfer naar Cardiff City. Helaas komt hij daar nooit aan. Op 21 januari 2019 verongelukt hij in Het Kanaal als hij onderweg is naar Cardiff om zijn transfer af te ronden.

Confrontatie

Tijdens het afgelopen seizoen neemt de druk van Brigade Loire op Kita alleen maar toe. De aanleiding hiervoor is deels te vinden in de slechte resultaten, waardoor het er lang op lijkt dat Nantes zich weer op moet maken voor degradatie. Voor de laatste competitiewedstrijd van het seizoen verzamelen honderden supporters zich om gezamenlijk FC Kita ’te begraven’. Voorop rijdt een bestelbusje met daarop een doodskist, waarop ‘FC Kita 2007-2021’ staat.

De doodskist wordt begraven in het bijzijn van deze supporters, maar wordt een week later weer opgegraven. Daarbij komt de naam Mogi Bayat weer naar voren(kennen we hem nog?) De (zogenaamde) huismakelaar graaft samen met een andere spelersmakelaar en een aantal werknemers van Nantes de kist op. Als er foto’s van Bayat die met de opgegraven doodskist in het stadion loopt in de media opduiken, is het hek van de dam. Een veertigtal supporters dringt, ondanks de handhaving, na de play-offwedstrijd tegen Toulouse het stadion binnen, waar mensen van de club worden opgesloten en een aantal van hen worden mishandeld. Hierop komt Brigade Loire met een statement naar buiten om vreedzaam te blijven verzetten tegen ‘FC Kita’, zoals het altijd gebeurde.

Verlossing

Komt er na jaren van wanbeleid dan eindelijk een verlossing voor Nantes? Oud-speler Mickael Landreau is bezig een collectief op te richten met lokale zakenlui om de club op te kopen. Zodra er genoeg budget is gecreëerd, zullen zij een poging doen om Nantes te verlossen van Waldemar Kita. Hierbij is het ook de bedoeling dat supporters van de club betrokken worden, waardoor Nantes deels in eigen handen komt van de supporters. Wij hopen op een goed vervolg!

Dit artikel is geschreven door Marc Maurits.

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %