Voetbal in ZwedenVoetbalderbys

Stockholm Derby: spektakel zonder doelpunten

Het Zweedse voetbal is doorgaans een fantastische belevenis. Diverse clubs die strijden om de prijzen, fanatieke ultras met weergaloze sfeeracties en pyro plus toffe steden om te bezoeken. Zeker sinds de terugkeer van Hammarby IF op het hoogste niveau, is de voetbalpassie in het Scandinavische land alleen maar beter geworden. De club uit de hoofdstad heeft één van de grootste, meest trouwe aanhang van het land. Met name ieder seizoen tijdens elke diverse Stockholm Derby zetten ze er nog een tandje bij.

Het is eigenlijk wachten op een landstitel voor de Groen-Witten. De laatste seizoenen draaien ze continu bovenin mee. Dit seizoen stonden ze zelfs lange tijd bovenaan, maar lijken het toch weer net niet te redden. Tot die tijd doen we het vooral met de Stockholm Derby. Een garantie voor spektakel, die stelt nooit teleur. Het was alweer even geleden – mede door Corona – dat ik in de Zweedse hoofdstad ben geweest. In 2019 om precies te zijn. Benieuwd of die lange afwezigheid mijn “lucky charm” ten opzicht van Hammarby heeft beïnvloedt? De eerste drie derby’s die ik van Bajen bezocht werden namelijk gewonnen.

Stockholm Derby: fenomenale sfeeracties

Het hoogtepunt van de derby is niet het voetbal op het veld, ongeacht wat er ook gebeurd. Nee, de sfeeracties voorafgaand zijn absoluut het grootste spektakel. De creativiteit van de ultras is ongekend. Keer op keer weten ze te verrassen. Prachtige doeken, sfeeracties die uit meerdere delen bestaan, vlaggen, vuurwerk, niets is te gek. We nemen plaats op de staanvakken aan de lange zijde. Je staat middenin de voetbalpassie met geweldig zicht op de beide korte zijden waar het allemaal gebeurd. Immers, ook het uitvak betreft een complete korte zijde achter het doel.

Aan Hammarby kant ontvouwt zich een enorm spandoek – wat uit meerdere delen bestaat – die de volledige korte zijde en hoekvakken van de lange zijde beslaat. Daarop staan alle buurten, wijken, hoogtepunten en natuurlijk het stadion die de club vertegenwoordigen. Een prachtig werk wat bijgestaan wordt door gekleurde vellen die het geheel compleet maken. Aan de andere kant eveneens een doek met vellen in de kleuren van bezoekende club Djurgardens gevolgd door nog een doek met een zee aan vlaggen en pyro. Ik ben nu al gelukkig, hier kom je voor!

De Bajen Ultras van de thuisploeg wachten overigens vaak tot later in de wedstrijd om hun grootschalige pyro actie te doen, dus we hebben nog wat om naar uit te kijken.

Gevecht om de titel

Wat deze derby extra lekker maakt is dat beide ploegen nog volop in gevecht zijn om de titel. Djurgardens op plek 2, en Hammarby volgt op plek 3. BK Häcken is de lijstaanvoerder, wat best een verrassing genoemd mag worden. Die ploeg wist nog nooit het landskampioenschap binnen te halen en eindige vorig seizoen nog 12e. Kortom, winst voor de beide clubs uit Stockholm is dus het enige wat telt. Een boodschap die alleen de thuisploeg heeft begrepen. Ze gaan furieus van start. Zowel de keeper als de paal staan echter een doelpunt in de weg.

Djurgardens wordt pas in de tweede helft echt gevaarlijk, maar het blijft bij slechts één schot op doel. Niet veel later moet de wedstrijd stil gelegd worden. Het vuurwerk aan Bajen Ultras kant zorgt voor zoveel rookontwikkeling dat het zicht voor een aantal minuten compleet verdwenen is. Als de wedstrijd weer hervat kan worden is het de thuisploeg die nadrukkelijk op zoek is naar het doelpunt. Wederom staat het vizier niet helemaal op scherp, want oog in oog met de doelman wordt te wild ingeschoten. Dan lijkt vijf minuten voor tijd toch de winst naar Hammarby te gaan. De keeper timed compleet verkeerd waardoor binnen gekopt kan worden, maar wordt resoluut buitenspel gegeven waar het toch echt leek op een zuiver doelpunt.

Het blijft bij een afgekeurd doelpunt. Overigens verbaasde mij de hele tactiek van Djurgardens. Ze speelden echt voor een gelijkspel, heel defensief. En dat terwijl je nog volop in de race bent voor de titel en elk punt telt. Häcken was op dat moment nog de lachende derde die pas een dag later in actie komt en dus twee punten kon uitlopen op de naaste belagers.

Spannend einde

De derby werd gespeeld midden september. Inmiddels zijn we wat speelronden verder en lijkt zo langzamerhand de titelstrijd beslist. Met nog drie speelronden te gaan is de voorsprong van Häcken maar liefst 6 punten. Ook omdat Djurgardens in de afgelopen vijf wedstrijden drie nederlagen leed. Ook Hammarby leed meer puntverlies door gelijke spelen en staat op plek drie met 7 punten achterstand. Häcken kan het zondag thuis beslissen, maar moet dan wel afrekenen met regerend kampioen Malmö FF wat momenteel zesde staat.

Zowel Hammarby als Djurgardens spelen nog om Europees voetbal, waarbij ze nog in te halen zijn door Kalmar FF en AIK. Het einde van de Zweedse competitie heeft dus nog voldoende spektakel. Helaas is mijn lucky charm wel een beetje verdwenen. Hoewel Hammarby nog ongeslagen tijdens mijn bezoeken, het eerste puntverlies in een derby is wel een feit.

In 2023 hopen we weer met Away Days Voetbalreizen terug te keren in de Zweedse hoofdstad. Wil jij nou zo’n Stockholm Derby meemaken, kijk dan via deze link naar alle informatie.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %