Steve Bloomer’s watching over Derby County
Vol opportunisme klinkt het lied rondom thuiswedstrijden van Derby County. Steve Bloomer’s Watching. Over clublegende Steve Bloomer die vanuit het hiernamaals nog altijd meestrijdt met The Rams.
Wat Abe Lenstra of Faas Wilkes voor Nederland is, betekent Steve Bloomer voor Engeland. Steve Bloomer geldt als een van de eerste voetbalhelden van Engeland. Hij was de Engelse doelpuntenmachine rond de jaren 1900. Geboren onder de zwarte industrierook van de Black Country en op 5-jarige leeftijd verhuisd naar Derby. De stad van voetbalclub Derby County, waar Bloomer groot werd als voetballer.
“Steve Bloomer’s watching,
Helping them fight!
Guiding our heroes,
In the black and the white.
All teams who come here,
There’s nowhere to hide,
Everyone is frightened,
Of that Derby pride.”
De tekst van Steve Bloomer’s Watching liegt er niet om. Bloomer is in 1938 overleden, maar kijkt nog altijd naar wedstrijden van Derby County, hij helpt de huidige ploeg zelfs mee in de strijd en alle clubs die in Derby op bezoek komen moeten bang zijn. Iedere thuiswedstrijd klinkt Steve Bloomer’s Watching in Derby’s Pride Park Stadium, meegezongen door fans van The Rams. De ene wedstrijd wat harder dan de andere, maar altijd eer- en hoopvol.
Het lied klinkt als een origineel clublied van Derby County uit de jaren zestig, maar pas eind jaren negentig kwam het bij Derby County terecht. Oorspronkelijk is het een lied uit de sport Footy, een soort Australische rugby. Sinds 1979 wordt het lied Up There Cazaly in die sport gedraaid rondom grote wedstrijden. Ook buiten deze wedstrijden werd het lied daarna veelvuldig gebruikt, voor diverse doeleinden.
In 1982 kwam het al min of meer in handen van het Engelse voetbal. In aanloop naar het WK van dat jaar werd een WK-versie opgenomen: Up There O’England. Onder leiding van oud-voetballer en zanger Cliff Portwood werd het lied door een deel van de Engelse selectie uit 1966, dat in eigen land wereldkampioen werd, ingezongen. Vanwege auteursrechten op de beoogde b-kant van de single werd het echter niet uitgebracht.
In 1996 hoorden de twee Derby County-fans Mark Tewson en Martyn Miller het lied Up There Cazaly en schreven hierop een eigen versie: Steve Bloomer’s Watching. Het lied werd ingezongen door de acteur Robert Lindsay en de toenmalige selectie van Derby County. In 1997 klonk het lied voor het eerst in het nieuwe Pride Park Stadium en zou daarna het clublied van Derby County worden. De optimistische tekst gaat over de trots op Derby County, maar vooral de verwijzing naar clublegende Steve Bloomer spreekt aan.
Steve Bloomer wordt gezien als de beste voetballer ooit van The Rams. In 1892 debuteerde de achttienjarige Bloomer. Hoewel Steve Bloomer de grote voetbalvedette was in Engeland, lukte het hem nooit met Derby County het landskampioenschap of de FA Cup te winnen. Een paar keer lukte het bijna. Wel werd Bloomer vijfmaal topscorer van de hoogste Engelse divisie en ook bij het Engelse elftal was hij destijds de grote sterspeler. In 23 interlands, waarvan vaak als aanvoerder, wist hij 28 keer raak te schieten. Het leverde hem de bijnaam ‘Destroying Angel’ op.
Naast achttien seizoenen voor Derby County, waarin hij meer dan driehonderd doelpunten maakte, heeft Bloomer tussendoor nog vijf seizoenen voor Middlesbrough gespeeld. Tijdens zijn verblijf in Noord-Engeland waren The Rams gedegradeerd naar het tweede niveau. Daarna zou de Destroying Angel nog vier seizoenen voor zijn Derby County spelen en ze weer naar het hoogste niveau loodsen.
Naast het voetbal leed Steve Bloomer een bewogen leven. Hij kreeg vier kinderen, waarvan twee dochters al op zeer jonge leeftijd overleden. Toen hij op veertigjarige leeftijd stopte met voetballen vertrok hij naar Duitsland. Hij zag kans om in het buitenland voetbaltrainer te worden. Een paar maanden na zijn komst brak de Eerste Wereldoorlog uit. Steve Bloomer werd gevangen gezet door de Duitsers.
Zelfs in gevangenschap bleef de Destroying Angel voetballen. Met medegevangenen, waaronder ook andere Engelse ex-internationals, organiseerde Bloomer wedstrijdjes. Voetbal hielp hem de oorlog door te komen en Bloomer overleefde. Daarna werkte Bloomer zelfs kort in Nederland. Drie maanden lang was hij trainer bij Blauw-Wit in Amsterdam. Vervolgens werd hij trainer bij diverse clubs over de hele wereld, om uiteindelijk in 1925 weer terug te keren op het oude nest en zijn grote liefde: Derby County.
Na de dood van zijn vrouw in 1936 ging de gezondheid van Steve Bloomer achteruit. Derby County vond dat ze iets voor hun clublegende moesten betekenen. De club spande zich in om de zieke Bloomer een cruise naar Australië en Nieuw Zeeland aan te kunnen bieden. Met hulp van sponsoren en een liefdadigheidswedstrijd kon de reis bekostigd worden. De Destroying Angel kon zijn reis maken, naar het land waar later de basis gelegd zou worden voor het lied Steve Bloomer’s Watching.
Drie weken na thuiskomst in Derby stierf Steve Bloomer op 16 april 1938, op 64-jarige leeftijd. Geleefd en gestorven als fan van Derby County. En na zijn dood moeten tegenstanders hem nog altijd vrezen. Steve Bloomer’s watching. Het zou maar zo kunnen. Zijn bijnaam luidde niet voor niets de Destroying Angel.