Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. Wat ons betreft het startsein van: “Start de normalisatie!”

VVV – PSV

Drie kwartier voor de aftrap, één kilometer voor het stadion, staan we met drie vrienden in de auto te wachten voor het zebrapad. Hier laten wij voetgangers over steken en hopen wij aan te schuiven in de rij naar het stadion.

Echter besluit politie Venlo om ons apart te zetten. Wij parkeren de auto op de stoep. Vervolgens vraagt een agent om onze ID bewijzen. Hierna vraagt hij of wij ook kaartjes voor de wedstrijd hadden. Uiteraard hebben we die, wat doen we hier anders.  Deze worden bij overhandiging direct ingenomen. Wij als PSV supporters zijn blijkbaar niet welkom in Venlo. Nadat er foto’s van onze gegevens en iedere hoek van de auto zijn gemaakt, worden wij toegesproken door de opperkneus van de voetbaleenheid van Venlo.

Voetbaleenheid

Onze namen zijn gecheckt met politie Eindhoven, niks aan de hand. Er was inmiddels een agent van de voetbaleenheid van Eindhoven ter plaatse, deze had aan zijn collega’s van de voetbaleenheid Venlo verteld dat wij lid zijn van een sfeergroep. Hij had alles geprobeerd. Toch mogen we niet naar binnen.

Adviesroute

Sterker nog, we worden gevorderd Venlo te verlaten. Wij zouden ons namelijk niet aan de verplichte route hebben gehouden. Een verplichte route die niet eens bestaat! In de info-mail spreekt PSV over een adviesroute en geen verplichte route. Overigens hebben we deze route vorig jaar ook gereden. Ook dit kregen we niet uitgelegd aan de politie van Venlo. We worden wederom gevorderd Venlo te verlaten. 

Als we toch het stadion proberen in te komen, worden we opgepakt en een stadionverbod. We stappen in de auto en krijgen een politie escort. Tot aan de snelweg worden we begeleid. De wedstrijd in een kroeg in Eindhoven kijken was onze enige keuze. 

Start de normalisatie

Nadat we deze week al het verhaal van verkeerd gereden SC Heerenveen supporters publiceerden, krijgen we wederom een uiterst merkwaardig verhaal binnen. Hoe is het mogelijk dat we over normalisatie spreken, als politieagenten zo ongelofelijk kortzichtig zijn? Hoe kunnen we over normalisatie spreken als de voetbaleenheid vertelt dat het allemaal goed is, maar lokale politie stront eigenwijs is? Zijn dit nog incidenten?

Heb je iets soortgelijks meegemaakt? Mail dan naar [email protected]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.