Start de normalisatie: Belgische bekerfinale tussen aartsrivalen!
Waar wij, sorry NAC en FC Utrecht, stiekem hopen op Feyenoord – Ajax in de bekerfinale, is dit in België werkelijkheid geworden. Club Brugge en FC Antwerp staan tegenover elkaar in de bekerfinale. Beide clubs kunnen combiloos en met 20.000 (!) supporters afreizen naar Brussel.
Club Brugge – FC Antwerp
Voor de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp eind maart zal er dan toch géén strikte combiregeling opgelegd worden. Supporters die een ticket kunnen bemachtigen, zullen dus niet verplicht met bussen naar Brussel moeten gaan. De clubs wordt wel gevraagd ‘collectief vervoer maximaal te stimuleren’. Dat vernam Gazet van Antwerpen.
De organisatie van de finale deed al behoorlijk wat stof opwaaien. Een clash tussen Club Brugge en Antwerp is een ‘wedstrijd met hoog risico’, waardoor alle lichten meteen na afloop van de halve finales op rood sprongen bij Voetbalbond, politie en stad Brussel en de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Het resultaat: veel vergaderen, weinig snelle beslissingen. Tot ergernis van zowel Club Brugge als Antwerp.
Combiregeling
De beslissing over de combiregeling is de opvallendste. Die wettelijke regeling wordt vaak toegepast bij risicowedstrijden en houdt in dat er een beperking wordt opgelegd voor de ticketverdeling én het vervoer van bezoekende supporters. Die laatsten worden dan doorgaans verplicht om met bussen vanaf een vastgelegde plek samen af te reizen naar de thuisploeg, om zo maximaal de beide supportersclans te kunnen scheiden.
Alleen: een bekerfinale wordt per definitie op neutraal terrein gespeeld, waarbij de termen ‘thuisploeg’ en ‘bezoekende ploeg’ enkel worden gebruikt om de tribunes te verdelen. En zowel een thuisploeg als een bezoekende ploeg een combiregeling opleggen, is juridisch en praktisch niet eenvoudig.
Op aandringen van de clubs werd een verplichte combiregeling geschrapt. Wel moeten supporters van beide clubs zich op de dag van de bekerfinale naar een afgesproken verzamelpunt annex eigen fanzone aan het Koning Boudewijnstadion begeven.
Er is nu ook duidelijkheid over het aantal tickets en de prijs. Beide clubs krijgen evenveel tickets: ongeveer 20.000 voor zowel Club als Antwerp.
Bron: GVA
Start de normalisatie
Wij snappen natuurlijk dat Feyenoord – Ajax niet zonder combi gespeeld kan worden. Echter is een bekerfinale alleen een finale als dit daadwerkelijk één finale is. Wellicht een half lege Kuip, met twee keer 10.000 supporters? We snappen: dit vraagt draagkracht en een goede organisatie. Een land dat wedstrijden voor Euro 2020 organiseert, daar mogen we dat toch zeker wel van verwachten? We spreken immers al 15 (!) jaar over normalisatie!