We krijgen regelmatig verzoeken van studenten die hun enquêtes verder willen verspreiden via onze website. Meestal doen we daar niet al te veel mee, maar de scriptie van Robin is een hele interessante voor ons als voetbalsupporters. Hij doet onderzoek naar het systeem dat in Nederland wordt gebruikt om voetbalsupporters te straffen. Als fanatiek supporter verbaast hij zich al jaren over het systeem en wil met zijn aanbevelingen bijdragen aan een rechtvaardiger supportersbeleid.

In de jaren ’80  en ’90 werd voetbalvandalisme gezien als groot veiligheidsprobleem in Nederland. Omdat de politie en strafrechters onvoldoende middelen hadden om dit effectief aan te pakken, kreeg de KNVB de verantwoordelijkheid om voetbalsupporters te sanctioneren. Voetbalsupporters die een kaartje kopen of aanwezig zijn in het stadion, gaan akkoord met de algemene voorwaarden van de KNVB. Daardoor kan de voetbalbond geldboetes en stadionverboden opleggen aan voetbalsupporters die zich ‘misdragen’ binnen of buiten het voetbalstadion.

Door de jaren heen is dit systeem verder ontwikkeld. De invoering van de Wet MBVEO, beter bekend als de Voetbalwet, is daarvan het belangrijkste voorbeeld. Tegenwoordig kan je als voetbalsupporter bij ‘misdragingen’ binnen of buiten het voetbalstadion gesanctioneerd worden door zowel de burgemeester, het Openbaar Ministerie (OM) of de strafrechter, en door de KNVB. Bovendien werken de verschillende betrokken partijen samen door middel van een database waarin persoonsgegevens van voetbalsupporters, die worden verdacht voetbalvandalisme te hebben gepleegd, gedeeld. Verschillende straffen kunnen daardoor naast elkaar worden opgelegd. Aan dit systeem kleven de nodige bezwaren. Met name de rol van de KNVB in dit geheel zijn volgens Robin problematisch.

Stadionverbod gehad? Vul dan de enquête in!

In een korte enquête vraagt hij mensen die ervaring hebben met een stadionverbod om hem te helpen. Deel dit artikel ook met vrienden en bekenden, elke poging om hier wat aan te doen is natuurlijk een goede zaak!

Naar de korte vragenlijst

[foto via Ed van de Pol / Soccrates]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.