Columns

Stadion ‘De Korenmarkt’

Voetbal en bier drinken. Een onbreekbare combinatie. Vooral als supporter of amateurvoetballer zijnde. Wel geregeld tot ergernis van mijn vrouw overigens. Katje lam thuiskomen van Vitesse omdat het tempo van grote bekers bier op de tribune of in de kroeg erg hoog lag. Bij thuiskomst vervolgens op de bank ploffen en de oogjes amper open kunnen houden. Echter voor de ontspanning is de combinatie van bier en voetbal subliem. Voor sommige zelfs heilig. Wat nou aan yoga doen, Tibetaanse keelklanken oefenen of een cursus origami volgen? Lekker voetbal kijken en je emoties uitten met een pot pils in de klauwen. Therapeutisch verantwoord. Lekker man.

In Arnhem hebben we zo`n plek. Daar waar supporters van Vitesse samenkomen voor een pre-pils voordat zij naar het stadion trekken. Na afloop van de wedstrijd vieren we daar ook de opgehaalde punten óf drinken we het verlies weg. De naam van die plek? De Korenmarkt. Ik schrijf De met een hoofdletter D, want zo voelt het voor mij. Zodra in Arnhem de zon maar iets warmte afgeeft, dan zijn de terrassen op De Korenmarkt al vrij snel gevuld. De Korenmarkt is een ideale plek: Eettentjes, terrassen en cafés als het ware in een cirkel gelegen. Alles op loopafstand te bereiken. Perfect. In mijn jongere jaren kwam ik er soms meerdere malen per week. Nu minder, maar ik kom er nog steeds erg graag. De mensen om me heen spreken dezelfde taal, de manier van denken komt ook vaak overeen. Een ”ik-kom-thuisgevoel”.

Training (tijdsduur: enkele jaren)

Iedere voetballer moet vlieguren maken voor de broodnodige ervaring. Dat begint met trainen. Veel trainen. Wat ooit het stadion ‘De Korenmarkt’ moet worden, is eerst een trainingsveld. Op dat trainingsveld zijn behoorlijk wat blunders begaan en ernstige blessures veroorzaakt. Teveel je best willen doen met als resultaat dat je ervan moet overgeven. Of in combinatie van het te vele gerstenat je de op ontactische wijze de wedstrijdbal bemachtigen en dat deze keihard in je gezicht aankwam.

Ook zijn carrières van talentvolle amateurs of mogelijke profvoetballers gesneuveld op dit trainingsveld. Door regen en drank veranderde dit speelveld in een waar slagveld. Ik was geen geweldige voetballer, maar heb een paar prachtige jeugdjaren als amateurvoetballer versleten bij het toen nog gerenommeerde V.V. Rheden. In mijn C1 en B1 jaren heb ik tegen profclubs mogen spelen in competitie en oefenwedstrijden. Ook heb ik veel mooie jeugdtoernooien mogen spelen. Zelfs het prestigieuze toernooi bij V.V. Spakenburg als 1ste jaar B1 speler met de A1 mogen winnen met in de finale een basisplaats. Toen klapte de boel financieel in Rheden en braken ook mijn puberjaren aan. Ik ging voetballen bij een vriendenploeg en De Korenmarkt was mij meer qua speelveld op het lijf geschreven dan een nat en sompig voetbalveld op een donderdagavond onder kunstlicht. Gezien de gierende hormonen door mijn lijf in die tienerjaren waren de ”Arnhemse Meisjes” van vlees en bloed  (‘Arnhemse Meisjes” zijn de koekjes uit Arnhem) ook veel interessanter dan bijvoorbeeld een goede nachtrust voor een wedstrijd.

Warming-up (van 20.30 t/m 23.00)

Zoals iedere wedstrijd begint deze al in de kleedkamer. Je netjes aankleden, haren goed doen voor de nodige uitstraling en de juiste gepoetste hoefjes aantrekken. Ook lekker een muziekje op de achtergrond om de toon te zetten. Dan de warming-up. Te vaak te gretig. Fanatiek beginnen is vaak funest om het lang vol te houden. Rustig beginnen is eigenlijk wel de allerbeste tip uit mijn inmiddels rijke carrière. Echter is dit voor ieder persoonlijk natuurlijk. Je bent geen watje om tijdens de warming-up af en toe een colaatje te pakken. Dan heb je gewoon een goed spelinzicht. Wat dat betreft ben of was ik een Mario Balotelli: Niet leren van je fouten. Eigenwijs en dom.

De wedstrijd (van 23.00 t/m 03.00 uur)

Dan het echte werk. Niet lullen, maar poesten met die hap! Meters maken in de vorm van lange halen bier naar binnen gieten en korte sprintjes trekken in de vorm van een shotje nemen. Mijn persoonlijke favoriet qua sprint is een dropshot. Een tequilasprint is in mijn mond dan weer ontzettend ranzig. Ook leuk als er tijdens de wedstrijd trucjes gedaan worden voor de entertainment. Dit door bijvoorbeeld ‘De Krokodil’ te bestellen. Met je team om de beurt een tandje van ”De Krokodil” indrukken en als de bek naar beneden valt: shotje drinken! Hilariteit vooral als bij steeds dezelfde teamgenoot die bek naar beneden valt. Dan weet iedereen dat hij de zuivere speeltijd niet gaat uitspelen.

De wedstrijdbal is een gewillig voorwerp op het speelveld. Veel spelers hebben deze in het vizier, maar wie mag haar mee naar huis nemen die nacht? Degene met de meest geraffineerde techniek, het mooiste tenue óf het juiste kapsel wint vaak in dit soort gevallen. Ieder team heeft wel zo`n Giacomo Casanova rondlopen. Menig opstootje trouwens in het veld om dit duel te winnen. Een opstootje kan beslecht worden door een gele of rode kaart, aan de uitsmijter te bepalen welke kaart hij trekt. Geel is een officiële waarschuwing, rood een definitieve verwijdering van het speelveld.

De wedstrijd kent trouwens wel vele onderbrekingen. Kleine blessuregevalletjes in de vorm van moeten pissen. Het is niet anders. Op het voetbalveld De Korenmarkt kwamen en komen regelmatig bekende voetballers een balletje meetrappen. De namen van Theo Janssen en Nicky Hofs in hun profjaren zullen op dit type speelveld geen verrassing zijn voor jullie. Leuk voor ons amateurs om toch nog iets van een profsfeer te kunnen meemaken.

De derde helft (van 03.00 t/m 05.00 uur)

Goed, zijn er meters gemaakt tijdens de heftige wedstrijd, dan heb je voor de echte diehards die nog niet moe genoeg zijn een fenomeen over: de derde helft. Wellicht ligt het tempo tijdens deze helft niet meer zo hoog als in de wedstrijd. Ook is niet iedereen meer aanwezig bij de derde helft. Zeer begrijpelijk. De vermoeidheid slaat uiteindelijk onverbiddelijk bij ieder in de benen, de acties van een glas pakken worden lastiger en blessurebehandelingen op het toilet zijn niet meer te stoppen. Dat blijft doordruppelen. De derde helft mensen zijn doorzetters, ervaringsdeskundigen maar ook liefhebbers. Hulde en glorie voor deze spelers!

Krachtvoer (tijdstippen kunnen variëren)

Om de warming-up, wedstrijd en mogelijke derde helft zo ongeschonden mogelijk door te komen is het belangrijk om goed te eten. Zoals voetballers een banaan of sinaasappel voor de wedstrijd of in de rust eten, zo kun je tijdens het stappen je energielevel ook onder controle houden. Een banaan is in dezen een frikandel, een sinaasappel een bamibal. Na de wedstrijd of derde helft is het vaak echt bunkeren geblazen. Zoveel gegeven tijdens deze lange en inspannende wedstrijd, dan moet er krachtvoer in. Geen vers bereid soepje of een linksdraaiend bio yoghurtje, maar een vette kapsalon met veels te veel knoflooksaus. Letterlijk en figuurlijk een vette bek halen. Oja, de mooiste smoes als je er op het einde weer alles uitkotst:

‘Kwam door die kapsalon, die viel verkeerd’. Alsof de 40 liter bier die je naar binnen gegoten hebt er niets mee te maken hebben…

Blessure

”Na gedane arbeid is het goed rusten”’. Lekker naar bed. Heerlijk ronken of je hebt de wedstrijdbal mee naar huis kunnen nemen. De meest voorkomende blessure die De Korenmarkt veroorzaakt is de kater. Een paar uur later wakker worden met bonkende koppijn, een tong van leer alsof je de Sahara leeg gevreten hebt en je stembanden als schuurpapier klinken. De wedstrijdbal blijkt na het ontwaken ineens een oud vertrapt exemplaar te zijn. Je telefoon stroomt vol met appjes van je teamgenoten die de vertrapte bal al op video`s hebben vastgelegd terwijl jij die zo trots stond te zoenen. Voetbalhumor.

Herstellen van de kater kun je het beste doen door zo min mogelijk te bewegen. Wat Ibo`tjes met wat liters water naar binnen klokken werkt ook goed. Op de katermomenten denk je: ”ik hang mijn schoenen aan de wilgen. Dit nooit meer. Mijn lijf kan het niet meer aan”. Een paar dagen later ben je weer fit en kijk je stiekem alweer uit naar de volgende wedstrijd in het aankomende weekend. Door je net opgedane nieuwe ervaringen ga je deze wedstrijd veel tactischer benaderen en de wedstrijdbal gaat beter bekeken worden.

Een wedstrijd spelen op De Korenmarkt, voor mij immer magisch.

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Reageren is niet mogelijk.

0 %