Stade Verviétois: een middag nostalgie proeven in Wallonië
Verwoed scrollen we op de Futbology-app naar een goede middagwedstrijd rondom Luik. In de zoektocht naar een voorprogramma voor de avondclash in de 3. Liga tussen Alemannia Aachen en Dynamo Dresden, gaan de opties van het ene levensloze sportpark naar het andere vage multi-complex. Totdat het oog land op het Stade Communal de Bielmont; verkocht! En zo eindigen we op onze vrije zondagmiddag in het Waalse Verviers.
Een stad met 55.000 inwoners die vooral bekend staat om vergane glorie. Zowel op het gebied van de textielindustrie, als op het gebied van voetbal. De gouden tijden van Verviers liggen ver achter de stad. Toch is Ville lainière (de wolstad) nog altijd, op Luik na, de belangrijkste stad van de provincie Luik. Een stad die het verdient om een voetbalclub van enig niveau te hebben. Een club die het tot een decennium geleden ook nog had.
Stamnummer 8
RCS Verviétois was een van de oudste teams van Belgïe. Opgericht in 1896 en daardoor beloond met het – zeer respectabele – stamnummer 8. Tijdens die eerste decennia is de club succesvol met frequente aanwezigheid op het hoogste niveau. Een prestatie die begin jaren 60 voor het laatst behaald wordt. Prijzen wint de club niet, alhoewel de bekerfinale in 1956 ondanks het verlies, toch mag gelden als een hoogtepunt uit de clubgeschiedenis.
Hierna zakt de club weg en de jaren 60, 70 en 80 staan bol van degradaties, waarbij de club zelfs even wegzakt in de regionale amateurcompetities. Na de eeuwwisseling ontwikkelt RCS Verviétois zich tot een standaardgezicht op het derde niveau. In 2014 eindigt de club zelfs op een plek die recht geeft op promotie. Financiële problemen staan het behalen van een licentie echter in weg. Een voorbode voor meer problemen, want in 2015 vraagt de club het faillissement aan.
Na wat fusies hier en daar (naar goed Belgisch gebruik) verschijnt er uiteindelijk een nieuwe club ten tonele voor de stad Verviers. In 2020 ontstaat de club Stade Verviétois. Na twee matige seizoenen op het 7e niveau wordt de plek van een andere club overgenomen en zo mag de nieuwe club van Verviers vorig jaar starten op het vierde niveau. Daar draait het dit jaar prima mee in de subtop, met uitzicht op een plaats in de play-offs voor promotie.
Derby régional
Dit doet de club in het Stade Communal de Bielmont, sinds 1999 ook de thuishaven van het verdwenen RCS Verviétois. Hoewel het niet het stadion is waar de meeste voetbalgeschiedenis ligt (dat is het Stade Panorama) is ook deze thuisbasis een hele interessante voor de stadionliefhebber. Met veel staantribunes, een grote overdekte zittribune en een modern hoofdgebouw is het stadion een soort mix tussen verschillende stijlen. We hadden een stuk slechter terecht kunnen komen deze zondagmiddag, zoveel is wel duidelijk.
Een paar minuten voor de aftrap betreden we de hoofdtribune voor wat de Facebook van de club aankondigt als een ware ‘derby régional‘ tegen La Calamine – een mede-subtopper uit het nabijgelegen Kelmis. In totaal hebben zich ongeveer 400 supporters verzameld om deze strijd op het vierde niveau te aanschouwen, waaronder toch minimaal 50 groundhoppers. We zijn niet de enige met het plan voor een dubbel in Rostock, want in de kantine is een groep van 20 Hansa-aanhangers zich in rap tempo aan het bezatten. De voordelen van vrij vervoer!
De wedstrijd zelf is niet van denderend niveau. La Calamine is eigenlijk de betere ploeg, maar vergeet te scoren. Dat doet de thuisploeg in overvloed en zo staat er tegen de verhouding in een 4-0 eindstand op het scorebord. Zo doet de thuisploeg nog volop mee aan de strijd voor promotie naar het derde niveau. Het zou betekenen dat het voetbal in Verviers weer terugkeert waar het hoort. Het is de stad gegund!