Menno Pot - Sporen van AjaxDeze aflevering van onze literaire rubriek ‘In de boeken’ besteden we aandacht aan het boek ‘Sporen van Ajax’ van NuSport columnist en schrijver van het, misschien wel, ultieme supportersboek ‘Vak 127‘ Menno Pot.

Dat Menno Ajacied is weten we allemaal en dat In de Hekken club neutraal is ook, maar toch willen we dit boek onder de aandacht brengen omdat het een heel origineel idee is om de geschiedenis van een voetbalclub op deze manier te beschrijven.

In 28 hoofdstukken leidt Pot ons langs evenzoveel plekken in  Amsterdam. Iedere plek is een mijlpaal in de historie van de Amsterdamse Football Club Ajax, soms is zo’n plek tastbaar, maar vaak ook niet. Meestal zijn die plaatsen een echte mijlpaal in de historie van Ajax, maar soms zijn het juist plaatsen in de kantlijn van de rijke geschiedenis van de club.

Zo komen we op de plek waar de club voor de eerste keer werd opgericht, toen nog onder de verkeerd gespelde naam Footh Ball Club “Ajax”. En uiteraard voert het boek je langs het Olympisch Stadion, de ArenA en de plek waar ooit De Meer stond, maar Menno voert ons ook langs plaatsen waar de club in het prille begin speelde en de plekken waar de club derby’s speelde tegen roemruchte clubs als AFC, DWS en De Volewijckers.

Daarnaast komen we op plaatsen die minder voor de hand liggen, maar zeker een grote rol hebben gespeeld in de Ajax-historie; de sigarenwinkel van Bennie Muller, de Amsterdamse effectenbeurs, de platenzaak van oud-voorzitter Jaap van Praag en het geboortehuis van Cruijff. Ook is er aandacht voor een andere kant van Ajax, Menno brengt ons naar het huis van Eddy Hamel, de enige Joodse Ajaxspeler die nooit terugkwam na de oorlog. Daarnaast brengt hij een bezoek aan de Hollandsche Schouwburg, de plek waarvandaan tienduizenden Joden op transport gezet zijn. In dat aangrijpende hoofdstuk wordt heel voorzichtig uitgelegd waarom Ajax later een ‘Joodse club’ genoemd werd, iets dat het officieel nooit was.

Uiteraard staat het boek vol met leuke wetenswaardigheden en interessante trivia, wist je bijvoorbeeld dat Ajax vroeger in een rood-wit gestreept shirt speelde? Dat shirt moest worden ingeruild voor een ander toen de club in 1911 naar de hoogste klasse promoveerde en daar kwam te spelen tegen Sparta, dat hetzelfde shirt droeg. In die tijd bestonden er nog geen uitshirts, dus Ajax moest op zoek naar een alternatief en kwam met het huidige, wereldberoemde, witte shirt met de rood-witte baan.

In de sporen van Ajax is een mooi boek, prachtig geïllustreerd met foto’s en handige plattegrondjes, het zet de club en de stad schitterend op de kaart en de voetbalhistorie in het juiste perspectief. Ajax en dus voetbal is namelijk onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van de stad, zeker die van de laatste honderd jaar.

Het wachten is op een vervolg, maar dan eentje uit Rotterdam, Deventer, Kerkrade of andere plaats met een rijke voetbalhistorie. We zijn reuze benieuwd welke historicus/voetballiefhebber de handschoen oppakt en meehelpt aan het documenteren van de voetbalgeschiedenis van Nederland

Koop bij bol.com

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.