Spelplezier boven in Vlimmeren
Onze voetbalreis door België bracht ons recent naar Vlimmeren. Een kleine Kempense deelgemeente niet zo gek ver van de Belgisch-Nederlandse grens. Een kleine gemeente met een onverwachte rijke voetbalgeschiedenis.
Eerste voorzichtige stapjes
Vlimmeren mag gerust een van de oudste gemeentes in België genoemd worden. Al in de 5de eeuw was er sprake van een gemeente met een gelijkaardige naam op die plek. Altijd zelfstandig, maar ooit hadden ze een nauwe samenwerking met het naburige Wechelderzande. Sinds enkele decennia vormen ze een onderdeel van Beerse. En sinds 1938 is er ook een officiële voetbalploeg.
Al gaat de echte voetbalgeschiedenis al terug tot voor WOI. ’t Dorp en ’t Heiend bikkelden toen al op de voetbalvelden, zij het niet aangesloten bij een liga. Naarmate de jaren vorderden trokken de Vlimmerse voetballertjes meer en meer naar Wechelderzande. ’t Heiend hield het in 1926 voor bekeken en Wechelderzande had al twee ploegen aangesloten bij de Belgische voetbalbond. Vlak voor WOII vonden enkele sympathisanten het welletjes. Er moest weer in eigen gemeente gevoetbald worden. En Vlimmeren Sport was geboren.
Resultaten waren niet van belang, spelplezier stond voorop. En dat was te merken aan hun parcours doorheen de reeksen. Pas in 1980 wist de ploeg een eerste keer te promoveren naar een kampioenstitel. Er waren toen al gesprekken gestart om de verouderde speelpleinen te vervangen door een nagelnieuw stadion. De titel bracht alles in een stroomversnelling, maar het duurde toch nog tot 1987 vooraleer het Karel Bo-Ge Stadion in gebruik genomen kon worden.
The ladies
Een jaartje eerder werd in Beerse Football Club Teamsport Beerse opgericht. Een damesploeg dat ging concurreren met de dames van Dames Beerse. Amper tien jaar later stonden ze al in de nationale tweede klasse. Om verder stappen voorwaarts te kunnen maken besloot FC Teamsport Beerse een fusie aan te gaan met K Vlimmeren Sport in 2000. En het succes zou komen. In 2004 wist de ploeg immers door te stoten naar het hoogste niveau.
Het aantal vrouwenploegen breidde uit en in 2010 zochten ze naar de volgende stap in de ontwikkeling. In een integratieproject scheurde de damesploeg zich af en werd weer zelfstandig als Women’s Department Lierse Sportkring. Twee jaar later kwam dan een fusie met Lierse SK. De allergrootste successen kwamen dan pas. Bekeroverwinningen en goede resultaten in de BeNe League. Maar Lierse SK zou in 2016 ophouden te bestaan.
Saillant detail; de allereerste uitrusting was een zwart shirt met witte boord. Dat werd al snel vervangen door een wit shirt. De verwarring met de scheids was immers net iets te vaak te groot.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.