AmateurvoetbalVoetbalderbys

Spelers stellen teleur bij fijne dorpsderby tussen Holten en Markelo

Holten en Markelo. Met respectievelijk 9.410 en 7.280 inwoners zijn het beide kleine dorpjes. Slechts 8 kilometer aan natuur scheidt beide plaatsen. Het gebied rondom Holten en Markelo is gigantisch rustig en vanwege de natuur vooral populair bij 60-plussers om te fietsen en te wandelen. Maar dat is natuurlijk niet de reden voor ons om af te reizen. Wij komen voor de wedstrijd tussen de lokale voetbalclubs. Want waar Markelo wat meer richting Enschede en FC Twente aankruipt, zit Holten wat meer richting Deventer en Go Ahead Eagles. Genoeg elementen voor een prima derby dus.

De thuisspelende ploeg is vandaag VV Holten. Veel van de bezoekende supporters uit Markelo reizen met de fiets, auto of bus af naar het buurdorpje. De publieke interesse is extra groot door de sportieve belangen die vandaag op het spel staan. SC Markelo doet nog volop mee voor het kampioenschap in de Zondag Derde Klasse Oost, terwijl VV Holten met een schuin oog nog moet kijken naar de play-off tegen degradatie. Er ligt daarom aardig wat druk op deze dorpsderby. Beide supportersgroepen hebben ook een flinke sfeeractie voorbereid.

Fonteinen

De supporters van Markelo gaan na het arriveren meteen naar de korte zijde waar zij hun actie willen gaan voorbereiden. Hier hangt echter een groot spandoek van Holten. Deze wordt losgemaakt, waarna de voorzitter van de thuisploeg meteen in volle paniek schiet. Het doek móet blijven hangen. Zo zien we dadelijk dus een groot doek van VV Holten midden in de sfeeractie van SC Markelo. Bijzonder. De sfeeractie zelf is trouwens een groot succes. Hoewel de groep van Markelo niet heel groot is, weten ze door hun creativiteit wel een mooie actie neer te zetten.

Een soort piramidevormige fonteinen zijn met duct tape vastgeplakt op stokken en worden tijdens de opkomst omhooggehouden. Met de vele vormen van siervuurwerk krijg je zo een beeld dat je niet vaak ziet in het amateurvoetbal. Met recht een unieke sfeeractie. Eromheen zijn veel fakkels te zien. Er landen ook wat fakkels op het veld, maar deze worden vervolgens ook weer zelf opgeruimd. Zo hoort het. Aan de kant van Holten zijn ook veel rookpotten te zien bij de opkomst.

Holten dood

Ook tijdens de wedstrijd blijven de supporters continue bezig met vormen van vermaak. Zo worden er regelmatig nog wat fakkels afgestoken en komt er aan het begin van de tweede helft nog een sfeeractie met Romeinse kaarsen en fakkels. Ook wordt er op enig moment een vlag ontvreemd van VV Holten, die vervolgens over het reclamebord komt te hangen. Ook onthullen de supporters op een gegeven moment nog een bordje met de tekst ‘Holten Dood’ erop. Randvermaak alom.

Waar er naast het veld dus genoeg vermaak blijft kan niet hetzelfde worden gezegd over datgene wat zich op het veld afspeelt. Er ontspint zich een doodsaaie wedstrijd. Het enige hoogtepunt van de eerste helft is een penalty van VV Holten die wordt gestopt door de doelman van Markelo. In de tweede helft gebeurt er vrijwel niks noemenswaardig meer en de wedstrijd eindigt zoals hij begon: 0-0. Een uitslag waar niemand tevreden mee is. De thuisploeg niet, de bezoekers niet en wij als neutrale kijkers al helemaal niet. Zoals zo vaak waren het weer de supporters die voor het vermaak zorgden!

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %