Voetbal in Tsjechië

Slavia sloopt Sparta

Ongeloof 10 minuten voor de aftrap. Stadion verre van uitverkocht. Is dit nou de derby van Praag? Mijn geduld werd danig op de proef gesteld. Als een dieseltrein kwam deze pot langzaam op gang. De ultieme kans voor Slavia om een grote stap te zetten naar de dubbel ten koste van de aartsrivaal. Die kans werd met beide handen gegrepen. Sparta zag alle hoeken van het stadion, zowel op als naast het veld. Met 3-0 mochten ze nog blij zijn, want o.a. cultheld Mick van Buren liet enkele opgelegde kansen liggen.

Twee weken eerder werd de derby voor de competitie gespeeld. Toen een uitverkocht huis. Met prachtige sfeeracties en pyro vlogen de beelden over het internet. Een heerlijke pot die ik helaas moest missen. Gisteren dan voor de herkansing. Ik wist niet wat ik zag toen ik het stadion betrad. Stond vanavond nou echt dezelfde clash op het programma? Slavia is hard op weg naar de titel. Unieke kans vandaag om de gehate rivaal van de andere kant van de stad nog meer pijn te doen. Blijkbaar niet voldoende motivatie voor een deel van de Slavia aanhang.

Trage start

Ik kreeg het idee dat de Tsjechische beker, net als in Nederland, wat ondergewaardeerd wordt. Seizoenskaarthouders konden naar het schijnt op hun pas naar binnen. Toch lieten velen het afweten. Het uitvak liep pas op het allerlaatste moment vol. Geen sfeeractie, geen vuurwerk bij de aftrap. Langzaam maar zeker werd de volumeknop bij Tribune Sever, de harde kern van Slavia, opengedraaid. En toen in de 25e minuut de 1-0 viel ging het helemaal los.

Uiteindelijk kreeg ik alsnog waar voor mijn geld. Een heerlijke derby met een prachtige sfeeractie van Slavia plus pyro aan beide kanten. De fanatieke aanhang van Sparta gooide hun vuurwerk op het veld uit ongenoegen over de prestatie van hun team. Slavia spaarde hun rivaal, want het had makkelijk kunnen uitlopen naar 5 misschien wel 6-0.

De beelden:

Slavia Praag

Sparta Praag

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %